Novosti

EDIT CodeSchool priprema buduće kadrove za IT sektor

Na završnoj svečanosti 6. generacije EDIT CodeSchool programa polaznicima su dodijeljene zaslužene diplome o završetku ovih zahtjevnih developerskih tečajeva, a najperspektivnijima i atraktivne nagrade u vidu monitora, zvučnika i slušalica.

EDIT CodeSchool najveća je, besplatna škola primijenjenog programiranja u Hrvatskoj, koja se odvija u sklopu aktivnosti Digitalne Dalmacije. Više od 400 polaznika ove je godine upisalo EDIT, a preko 250 učenica i učenika zajedno sa svojim mentorima predali su svoje radove i tako obilježili završnicu 6. generacije polaznika. Naime, polaznici su po završetku edukacije praktično primijenili svo stečeno znanje, napravili završne radove i tako pokazali što su naučili.

EDIT CodeSchool je škola primijenjenog programiranja čiji je cilj popularizacija ovih vještina i IT zanimanja, a kroz čiji se višegodišnji program velik broj učenika ima priliku kvalitetno upoznati s developerskim vještinama i eventualno krenuti u smjeru zaposlenja u IT sektoru.

EDIT CodeSchool do sada je educirala više od 3000 učenika u preko 30 osnovnih i srednjih škola SD županije, dajući priliku i onima u najudaljenijim i malim sredinama. Važno je naglasiti kako se ovaj program provodi i u sredinama u kojima učenici inače ne bi imali priliku steći ovakvu razinu znanja u IT tehnologiji koja ne samo da ih priprema za bolju poziciju na tržištu rada nego im i omogućuje im bolji start prilikom upisa na fakultet računarstva, informacijskih tehnologija i sl.

Blaženko Boban - župan Splitsko-dalmatinske županije koji je polaznicima s najboljim završnim projektima uručio nagrade izjavio je: „Nije dovoljno biti dobar, treba težiti biti izvrstan, a vi ste primjer kako se to može postići uz našu pomoć. Bravo, djeco, na trudu, mi vas podržavamo i dalje ćemo organizirati ovu našu najveću besplatnu školu primijenjenog programiranja u Hrvatskoj“.

Uvodne govore održali su  Saša Mladenović i Ante Bartulović - koordinatori EDIT CodeSchoola koji su istaknuli kako ova škola programiranja osigurava da će polaznici  bez straha za svoje znanje danas-sutra mogu doći u bilo koju informatičku tvrtku i aplicirati za posao.

Damir Brčić - voditelj Centra digitalne transformacije Digitalna Dalmacija s okupljenima je podijelio kako mu je zadovoljstvo vidjeti da je sala i nakon 6 godina održavanja EDITA puna.

„EDIT CodeSchool smo pokrenuli prije 6 godina kao odgovor na zahtjev tržišta rada da IT tvrtkama treba znatno veći broj kvalitetnih developera nego što ih trenutni obrazovni sustav osigurava. Odlučili smo mogućnost developerske edukacije omogućiti što većem broju naših sugrađana i to u što ranijoj dobi, kako bi oni nakon upoznavanja s IT tehnologijama i razvojnim okruženjem mogli odlučiti je li to ono što ih zanima kao buduće zanimanje, te da što ranije krenu u taj svijet i izbruse svoje vještine“, istaknu je Brčić i nadodao: “Zajedno s našim razvojnim projektom Dalmatia startup ecosystem i JUNIOR Dev tečajevima, udružujemo naše EDIT CodeSchool aktivnosti i vrlo aktivno radimo na digitalnoj transformaciji Splitsko-dalmatinske županije“.

Svim polaznicima čestitali su Mile Dželalija - dekan Prirodoslovno-matematičkog fakulteta i Marko Barić – direktor IT tvrtke Valcon koja je prepoznala kvalitetu ovog programa i sudjelovala kao sponzor prvih nagrada. Marko Barić je izjavio kako je impresioniram tehnologijama koje polaznici koriste ali i kvalitetom prikazanih radova. „Valcon je prije šest godina krenuo iz Splita s devet zaposlenih, a sada ima više od 500 djelatnika u Splitu - ovo je možda i vaša budućnost. Također izrazio je želju da EDIT polaznici posjete radne prostorije Valcona i osjete kako izgleda atmosfera i rad u velikoj IT tvrtki.

EDIT CodeSchool prati svjetske trendove

Polaznici tečaja  "Razvoj inteligentnih web aplikacija – RIWA" uče osnove razvoja umjetne inteligencije i računalnog vida. Učenici su stvorili inteligentne web aplikacije koje se tematski fokusiraju na njihova područja interesa, sposobne prepoznati predmete iz stvarnog svijeta putem kamere mobilnih uređaja, laptopa ili računala.

Kroz Osnovni Web tečaj, Osnovni JS tečaj i Srednji tečaj JS-a u srednjim školama, učenici razvijaju svoje znanje putem praktičnih zadataka i izgradnje mrežnih stranica, počevši od osnova HTML-a, CSS-a i JavaScript-a. Na Naprednom JavaScript tečaju, nadograđuju svoje znanje i vještine u programiranju web aplikacija korištenjem Bootstrapa, ReactJS-a, NodeJS-a i baza podataka.

Jedan od najistaknutijih završnih radova napravili su učenici Stipan Logara i Filip Šimić iz gimnazije dr. Mate Ujevića iz Imotskog. Njihov projekt „e-krv“, aplikacija je za povezivanje darivatelja krvi i zdravstvenih ustanova. Kako ističu Stipan i Filip: „aplikacija bi bila povezana s računalnim sustavom bolnice pa bi tako svatko znao koje krvne grupe i gdje nedostaje, a onda i gdje donirati“.

 

Dobitnici nagrada:

Za osnovni RIWA 1 tečaj, nagrađeni su autori i mentori projekata:

Petra Piplica i Vlade Rudež (mentor: Zoran Gabelica) za projekt: Prepoznavanje lijekova

Luka Mitar (mentor: Anamarija Sačer) za projekt: Prepoznavanje slastica

Nikol Kozina i Gabrijela Hrstić (mentor: Anamarija Sačer) za projekt: Cutis Cure Productum

Ivan Cvitanušić (mentor: Boško Lišnić) za projekt: Aplikacija za prepoznavanje sloarnog sustava i nebeskih tijela

Andrija Maslov (Mentor: Ivana Vodopija) za projekt: Prepoznavanje zmija

Duje Lovrinćević (mentor: Josip Reić) za projekt: Prepoznavanje domaćih životinja

Lucija Filipović – Grčić (mentor: Ivana Vodopija) za projekt: Prepoznavanje instrumenata

Za napredni RIWA 2 tečaj, nagradu su dobili:

Fabjan Marasović za projekt: CreateCIP – Stvori kreativnost inteligenciju i sliku

Hrvoje Vučković i Grgo Nikolić za projekt: Prepoznavanje šahovskih figura

Nikoleta Ružanji za projekt: Prepoznavanje 3D modela kamerom

 

Nagrade za srednjoškolce za osvojena prva mjesta u sve tri kategorije tj. za osnovni, srednji i napredni tečaj.

Za osnovni tečaj srednjih škola (HTML, CSS i osnove JS), nagrade su dobili:

1. Mjesto: Ivano Eterović (mentor: Andrijana Skelić i Sandra Radolovski) za projekt: Digitalizacija škola

2. Mjesto: Feđa Mihajlov (mentor: Ana Oreb) za projekt: DNK Talent

3. Mjesto: Iris Capan i Lea Dugandžić (mentor: Nikolina Smilović) za projekt: Doren

Za srednju razinu tečaja u srednjim školama nagrade su dobili:

1. Mjesto: Lana Todorvski i Timea Podrug (mentor: Nikolina Smilović) za projekt: PopCorn Cinema

2. Mjesto: Ana Barbarić i Bartul Zavorović (mentor: Lovre Trogrlić) za projekt: Tombola i kviz

3. Mjesto: Dora Boban (mentor: Lovre Trogrlić) za projekt: Digitalni webshop

Za naprednu razinu programiranja, nagrade su dobili:

1. Mjesto: Luka Krešimir Mihovilović (mentor: Ivan Lukšić)za projekt: KikiPnt

2. Mjesto: Duje Žižić i Luka Bajto (mentor: Ivan Lukšić) za projekt: YouShare

3. Mjesto: Nikolina Vulić i Lara Berket (mentor: Ivan Lukšić) za projekt: Kolibrić

Posebne nagrade:

Za posebno zalaganje, pisanje domaćih radova, dolaženje na neobavezne termine i konzultacije te općenito za odnos prema obavezama i zadacima

Branimir Vid Maljković i Zdravko Šabić i Karla Dužević

 

Pogledajte cijelu galeriju.