WEB 3.0 WORKSHOPS

WEB 3.0 WORKSHOPS

Digitalna Dalmacija i BlockSplit pokreću WEB3.0 WORKSHOPS, seriju radionica kroz koje svi mogu ući u Web 3.0 svijet. 

Prijavi se na besplatnu radionicu koja se održava 16.3. (16h - 19h) kroz koje će te proći osnove developmenta na Sui blockchainu, a koju će održavati naš partner 4 point O Venture Labs.

Čuo si za blockchain, pametne ugovore, NTF-ove, Ethereum i Sui, ali nikada nisi uhvatio vremena proučiti kako funkcioniraju?

Web 3.0 Workshops će ti upravo u tome pomoći!

Što su WEB3.0 WORKSHOPS?

WEB3.0 WORKSHOPS je cijeli niz radionica koje organiziraju Digitalna Dalmacija i BlockSplit, a cilj je približiti Web 3.0 svijet developerima.

Druga radionica u nizu će se održati 16.3., a održava ju 4 point O Venture Labs. Kroz tri sata ćeš naučiti što je Sui, kako postaviti radno okruženje, kako raditi pametne ugovore, te koristiti jedinstvene funkcije Sui blockchaina. Za sve spomenuto, i još mnogo toga, će se dati i teorijska podloga i praktični primjeri. Najbolje od svega? Treba ti samo volja. 

Kome su namijenjene?

Bilo da si prvi put čuo za neke od pojmova na stranici ili pak da provodiš vikende analizirajući tko bi mogao biti Satoshi Nakamoto, WEB3.0 WORKSHOPS su za tebe!

Cilj ovog ciklusa je dati svim developerima i onima koji će to tek postati praktični uvod u Web 3.0. Polaznici će naučiti o blockchain tehnologijama i kako koristiti naučene koncepte u kodu.

Plan radionice SUI WORKSHOP

Krećemo s prezentacijom o Sui platformi, njezinoj viziji i misiji unutar blockchain svijeta. Objasnit ćemo ključne koncepte, prednosti i moguće primjene, kao i  informacije o nedavnom lansiranju Mainneta i dosadašnjem napretku ekosistema. Poslije kratke pauze za kavu, ulazimo u praktični dio.

Praktičnu radionicu započeti ćemo uvodom u Move, programski jezik koji se koristi na Sui blockchainu. Naučiti ćemo osnove Movea potrebne za interakciju s blockchainom. Kroz hands-on vježbe i primjere ćemo dobiti uvid u razvoj na blockchainu u praksi. 

Radionicu nastavljamo s postavljanjem Sui razvojnog okruženja od samih osnova, a nastavit ćemo s objavljanjem pametnih ugovora, interakcijom s blockchainom te funkcijama jedinstvenim za Sui. Naravno, sve kroz praksu. 

Radionicu ćemo završiti otvorenom Q&A sesijom i raspravom gdje će predavaći odgovorati na sva pitanja koja možete imati. Pričati ćemo o primjenama i budućnosti Sui blockchaina, ali i vašim idejama.

Zato požuri i prijavi se!

Plan radionice SUI WORKSHOP

Sve iz WEB3.0 WORKSHOPS ciklusa

1. Uvod u Blockchain i Pametne Ugovore

U teorijskom dijelu istražit će se kako tehnologija blockchaina omogućava decentralizirano i transparentno okruženje transakcija bez posrednika. Naglasit će se važnost pametnih ugovora, samostalnih ugovora čiji su uvjeti izravno napisani u kodu. Sudionici će biti upoznati s Solidityjem. Kroz praktični dio sudionici će proći kroz proces stvaranja ERC20 tokena, standarda za generiranje zamjenjivih tokena na Ethereum blockchainu. Sudionici će naučiti važnost pisanja testova za svoje pametne ugovore. Završni dio pokrit će proces postavljanja pametnih ugovora na Ethereumov testnet.

2. Razvoj NFT-a

Istražit će se NFT-ovi (Non-Fungible Tokens), koji predstavljaju jedinstvene digitalne imovine na blockchainu, uključujući definiranje jedinstvenih atributa, postavljanje ugovora i interakciju s njima za mintanje tokena.

Sve iz WEB3.0 WORKSHOPS ciklusa

Objašnjenje gasa, jedinice računanja korištene u Ethereum transakcijama, pomoći će sudionicima razumjeti troškove povezane s postavljanjem i interakcijom s pametnim ugovorima na mreži.

Praktični dio uključuje razvoj pojednostavljene verzije NFT marketplace-a. Sudionici će steći iskustvo u pisanju ugovora koji omogućuju korisnicima da prodaju i kupuju NFT-ove i postavljanje na Ethereumov Testnet.

3. Napredne Teme i Sigurnost

Teorijski dio će se baviti istražuvanjem uobičajenih sigurnosnih ranjivosti u pametnim ugovorima, kao što su reentrancy, overflow/underflow i sl. Objasnit će se uloga i važnost RPC (Remote Procedure Call) čvora u arhitekturi blockchaina. Sudionici će razumjeti kako ti čvorovi omogućavaju komunikaciju između blockchain mreže i vanjskih aplikacija, omogućujući transakcije i dohvat podataka. Naposljetku, sudionici će prakticirati testiranje svojih pametnih ugovora protiv potencijalnih sigurnosnih prijetnji, koristeći tehnike za skeniranje ranjivosti i analizu koda. 

Organizatori

Mjesto održavanja

Predinkubacijski i coworking centar - PICS@FESB nalazi se na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, Ruđera Boškovića 32, 21 000 Split (vanjski ulaz sa zapadne strane fakulteta)

Vrijeme održavanja

  • 16.3. Sui workshop (16h-19h)