Novosti

Živio networking! ICT Županija i SHIFT Dev 2020 supported by ICT Županija uspješno izmamili IT scenu na sunce

Već smo napisali kako je bilo – lipo. Ponovno vidjeti neka poznata lica i upoznati gomilu novih. Da, na Sustipanu je bilo baš lipo. A, s time će se, vjerujemo, složiti svi koji su ga pohodili prošlog ponedjeljka i utorka kako bi nakon dugih mjeseci ponovno popričali kako s domaćim tako i sa stranim istomišljenicima na novoj SHIFT Dev supported by ICT Županija konferenciji. Ovo je ona prava, konferencija. Ona prva s kojom je sve startalo, prva koja je u prošlosti vinula neke domaće startupove na nova tržišta i omogućila im nova tržišta i prijeko potrebno medijsko eksponiranje.

U međuvremenu se Shift izmijenio. Specijalizirao se, razgranao. Ovaj splitski postao je okupljanje za developere, zagrebački je orijentiran na novac, a trebao je tu biti i onaj irski fokusiran na umjetnu inteligenciju. 
No, dogodila se korona. Irski Shift se transformirao u online verziju i pokazao kako se kvalitetna konferencija itekako može odviti i online. U međuvremenu je održano nekoliko „Zoom/YouTube“ okupljanja i stigao nam je novi Shift uživo, nakon onoga u Zagrebu krajem prošle godine – Shift Dev supported by ICT Županija.

U iznimno ležernoj atmosferi splitskog Sustipana i pod generalnim pokroviteljstvom ICT Županije novo izdanje Shifta bilo je najopuštenije dosad usprkos strogim anti korona mjerama. Jer, IT scena kao da je jedva dočekala druženje. 
Deveto izdanje jedne od najvećih IT konferencija u ovom dijelu Europe u svom hibridnom online/live izdanju i s ograničenim brojem posjetitelja poštivalo je  sve mjere Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a sve kako bi se maksimalno očuvala sigurnost posjetitelja kojima niti malo nije smetalo potpisivanje svojevrsnog disclaimera na ulazu kao i mjerenje temperature. Novo normalno.

Nakon uvodnih govora među kojima su okupljene predstavili predstavnici grada, organizatori i župan Splitsko-dalmatinske županije, Blaženko Boban krenulo se s predavanjima. Hlad sustipanskih borova i čempresa slušanje je činio podnošljivim, a Nils Binder iz 9elements ga je učinio iznimno zanimljivim povezavši povijest umjetnosti (i samu umjetnost) s frontend razvojem. Uslijedio je potom niz predavanja zbog kojih su dva dana proletjela u času.

ICT Županija je na svom štandu s radošću ugostila i troje startup partnera. Raft (Filip Elez), eAgrar (Slaven Damjanović), te opg2go (Dejan Grepo).  Sve troje su priznali kako im je iskustvo sjajno došlo ne poradi stjecanja dodatnih znanja već i zbog networkinga uživo koji je, očito, svima bio prijeko potreban nakon više mjeseci online komunikacije.

ICT Županija je uz Shift konferenciju od samih početaka, prati i svesrdno podržava i sponzorira u stopu njenu evoluciju. Zbog angažmana vrijedne ekipe iz Shifta i podrške ICT Županije Split je tako postavljen na svjetsku IT kartu, a sama konferencija podignuta je na svjetsku razinu, ne samo svojim gostima već i karakterom koji se pokazao iznimno fleksibilnim i prilagodljivim u ovim izrazito izazovnim vremenima.

(foto: Luka Mladinić)