Novosti

Završila je još jedna Startup Europe Regatta

Najveća hrvatska startup konferencija - Startup Europe Regatta još je jednom oduševila! Prošli se tjedan, sada već tradicionalno, u Splitu održala konferencija koja je na jednom mjestu okupila startupe, investitore, VC fondove, brojne europske akceleratore i povrh svega jednu snažnu lokalnu zajednicu.

Među predavačima, panelistima, uzvanicima i drugim gostima našli su se i neki od predstavnika ključnih investicijskih fondova. Startupi su se tako na Regatti imali priliku upoznati s Robertom Brucknerom iz Trace capitala, Kristijanom Asanijem iz slovenskog VC fonda Silicon Gardens, s predstavnicima EEN mreže i NOR Capitala. Osim njih na Reggati su sudjelovali i predstavnici drugih fondova kao što su: Redhawk Capital Partners, Capital Markets Committee, Invento, Lead Venture, Soft Bank, Presto Ventures i brojni drugi.

Prvi dan konferencije - Digital Dalmatia Day

Dan u kojem startupi imaju priliku ostvariti toliko kontakata, potencijalnih investicija i poslovnih partnerstva, bez da uopće napuste Split - neprocjenjive je vrijednosti. Drago nam je da su se suorganizatori konferencije - Digitalna Dalmacija, odlučili cijeli dan posvetiti lokalnoj i startup zajednici i tako obogatiti, osnažiti ali i povezati svoj Dalmatia Startup Community.

Uz organizatora Franu Šesnića direktora Zicer-a, ove se godine Digitalna Dalmacija s voditeljem Damirom Brčićem uključila kao suorganizator, upravo osmišljavanjem i realizacijom prvog dana konferencije - Digital Dalmatia Day, kojeg je odlučila posvetiti lokalnoj startup zajednici.

S obzirom da je osnivač Digitalne Dalmacije SD županija, uvodnim se govorom obratio i župan Splitsko dalmatinske županije, Blaženko Boban koji je naglasio kao je ostvarena prepoznatljivost njihova djelovanja u cijeloj Hrvatskoj, čemu ide u prilog i podatak se na konferenciji, uz 20 splitskih startupa, pridružilo još 30 startupa iz Zagreba kao i iz drugih gradova.

Sveukupno je tako na rivi bilo 50+ startupa od kojih su svi imali svoj štand na kojem su predstavljali svoje proizvode i usluge. Gužva je bila stalno prisutna, što od strane investitora u potrazi za novim poslovnim ulaganjima, što od znatiželjnih sugrađana.

Nakon izvrsnih predavanja Ane Šuper Matane i Stipe Režića, odlično odrađene panel rasprave, vrijeme je došlo i za startup natjecanje. Gotovo 30 startupa borilo se za nagrade od 8000€. Svi su imali jednake prilike - 60 sekunda za predstaviti svoj startup.

Iako je konkurencija bila velika, tri splitska startupa - DotYourSpot, Metabelly i Parklio su se izborila za glavne nagrade što je jasan znak koliko su naši lokalni startupi zapravo veliki i ozbiljni i koliko se svojom kvalitetom ističu.

Dalmatia Startup Community tako je izgradila snažnu zajednicu koja već pokazuje rezultate truda, ulaganja u njihovu edukaciju, i plodove spajanja s investitorima.

Drugi Dan konferencije - proglašenje pobjednika startup natjecanja

Na panel raspravama diskutiralo se o temama kao što su Metaverse i Web 4.0., Green transition, Fintech pa sve do različitih načina investiranja za startupe i privlačenja talenata i novih kadrova.

Osim čak 6 bogatih panel rasprava, na sred Rive, uz hrpu znatiželjnih sudionika ali i slučajnih prolaznika, svjetski poznati voditelj konferencija - Peter Hopwood, proglasio je pobjednika startup natjecanja što je uistinu bio i peek tog dana, trenutak kojeg su svi jedva čekali!

Da se brojna partnerstva i suradnje sklapaju u nešto opuštenijem ambijentu, dokazali su i brojni networking eventi. Dvije večeri u Antique baru i jedna večera u Vili Dalmaciji bili su mjesto razgovora, upoznavanja i razmjene ideja. Tko se i nije stigao upoznati za vrijeme konferencije, to je učinio tih večeri na druženjima što je svakako osnažilo i možemo reći ujedinilo zajednicu, proširilo i obogatilo.

Treći dan konferencije - s kopna na more

Kako bi Regatta opravdala svoj naziv, treći su se dan konferencije svi uzvanici uputili na jedrenje, ali ne bilo kakvo. Kao što startupi moraju biti spremni na sve izazove u poslovnom svijetu, tako su se i timovi na jedrilicama prilagodili uvjetima na moru gdje glavnu ulogu ima timski rad i prilagodljivost novim uvjetima. Da, okruženje vrlo slično onome u startup svijetu - dinamično, hrabro i natjecateljski.

Po splitskom akvatoriju plovilo je 12 jedrilica od kojih su četiri posebne sportske ClubSwan jedrilice koje je ustupio ACI Split i tako ovu regatu pretvorili u pravu avanturu.

Predsjednik Uprave ACI-ja Kristijan Pavić uoči same regate izjavio je kako je zadovoljan što i ACI na svoj mali način sudjeluje u ovom svemu i kako se nada da će svi uživati u dobrome vjetru i na dobrim brodovima.

Baš je tako i bilo, posebno iskustvo na jedinstvenim jedrilicama i apsolutno uživanje!

Jasno je da je Startup Europe Regatta spojila najbolje adute koje Hrvatska ima na svjetskom tržištu, a to su upravo nautika i IT poduzetništvo i tako Split predstavila kao oazu za oboje.