Novosti

Završila 3. Startup Europe Regatta u Splitu - ICT zupanija suorganizator

Treću godinu zaredom, Split je domaćin jedinstvenog dvodnevnog događaja Startup Europe Regatta 2021 koji na europskoj razini spaja na prvi pogled nespojivo: konferencijski dio na kojem sudjeluju najpoznatiji IT investitori, startupi, mentori i korporacije u Dioklecijanovim podrumima i na Rivi, te sportsku regatu u splitskom akvatoriju stvarajući tako najuzbudljiviji europski događaj IT umrežavanja i jedrenja u Splitu. Ovogodišnja atraktivna manifestacija okupila je više od stotinu sudionika koji čine samu elitu globalnog IT svijeta, ove godine  u suorganizaciji  ICT Županije, HamagBicro-a i Enterprise Europe Networka uz potporu niza partnera, sponzora i pokrovitelja. Skup su pozdravili izaslanik predsjednika RH Bruno Ćorić, splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, splitski gradonačelnik Ivica Puljak i Frane Šesnić direktor Zagrebačkog inovacijskog centra – ZICER-a.

U okviru konferencijskog dijela, na 3. Startup Europe Regatti 2021 održana su četiri panela:Hrvatski vrhunski startupi, Inovacijska infrastruktura i početni ekosustavi, Fintech, defi i blockchain u svijetu tradicionalnih financija te Greentech i iot primjena u zelenim tehnologijama, na kojima su sudjelovale vodeće hrvatske start up tvrtke poput Infobipa, Amoda, Dotmetricsa i Robotiq.AI,te brojniIT stručnjaci,financijski eksperti i investitori .

Sudionici konferencije su imali priliku upoznati se i udružiti s tehnološkim pionirima i istomišljenicima, predstaviti svoje projekte i stvoriti strategiju s potencijalnim investitorima i partnerima, motivirati se predavanja, pridružiti se panelima i raspravama s različitim pristupima razvoju početnika, prikupiti nove spoznaje od iskusnih mentora i pritom se dobro zabaviti.

Na konferenciji se posebno istaknuo podatak da su hrvatski startupi u prvom tromjesečju ove godine primili više od milijardu kuna investicija. Među njima je svakako najznačajniji Infobip kao prvi "hrvatski jednorog" u kojega je američki fond One EquityPartnerslani uložio 200 milijuna dolara s ciljem stvaranja tvrtke koja može konkurirati najvećim globalnim tehnološkim divovima.

Gradnja „IT startupmindseta“ i IT ekosustava

Iako su najpoznatiji hrvatski startupi na konferenciji istaknuli da su za svoje ideje investitore i znanje tražili isključivo sami, odlaskom na brojne konferencije po cijelom svijetu, bez razumijevanja okoline i države,na konferenciji su pohvalili činjenicu da se današnjim startupima nudi puno više mogućnosti i podrške kroz financiranje putem, primjerice,visokorizičnog fonda HBOR-a, EU fondova, raznih startup natječaja te podrške u obliku mentorstva i poduzetničkih edukacija kroz stvaranje IT ekosustava.

Digitalna Dalmacija (digitalnadalmacija.hr) je upravo jedno od takvih mjesta koje stvara jedinstveni pregled cjelokupne županijske i splitske ITstartup scene, daje edukacijsku, financijsku i savjetodavnu podršku početnicima s dobrim idejama za startupe u nastajanju koji imaju razvojni potencijal te marketinšku potporu za izlazak na tržište i stvaranje kontakta s potencijalnim investitorima, a ujedno ih potiče, usmjerava i pomaže im u pronalasku tržišnih niša u globalnom IT svijetu. Digitalna Dalmacija istodobno radi na stvaranju It startup mindseta, umrežavanju cjelokupnog ITstartup poduzetništva i razvoju IT ekosustava na području Splita i Splitsko-dalmatinske županije.

Voditelj projekta ICT Županija Damir Brčić kazao je kako se kroz iskustvo rada sa startupima kao jedan od većih problema iskristalizirao nedostatak kvalificiranog kadra.

- To je problem kojeg samo novac ne može riješiti i to treba promišljeno i svjesno pomagati i država na svim razinama. Sustav edukacija na fakultetima je nedovoljno praktičan za današnje tržište rada i trebali bismo slijediti primjer Tajvana koji je još 1980. godine osnovao ustanovu koja se bavi premoštavanjem edukacijskog jaza dobivenog na fakultetu/srednjoj školi i onoga što tvrtke trebaju od zaposlenika ili što poduzetnik treba znati da bi počeo raditi. Mi, zapravo, trebamo proizvoditi startupe. S tim ciljem, ICT županija radi cijeli niz aktivnosti; od studenskih poduzetničkih projekata u suradnji s fakultetima, startup akademije StartIT, poduzetničkih meetupa BizTalk ili okupljanja startupa u zajednicu Digitalna Dalmacija radi razmjene iskustava i znanja. Također osnovali smo prije pet godina EditCodeSchool za osnovnoškolce i srednjoškolce kako bi još u toj dobi „regrutirali“ što veći broj budućih stručnjaka, istaknuo je Brčić i dodao kako bez prostora, novca i kvalificiranih stručnjaka nema ni startupa.

Digitalnu Dalmaciju na konferenciji su predstavili članovi zajednice, prošlogodišnji polaznici StartIT akademije i dobitniciGrowITnatječaja, adanas uspješni startupi poput eAgrara (sustav za praćenje stanja biljaka i vremenskih uvjeta na poljoprivrednim poljima), Alpha Sagittariusa (sustav za rješavanje problema uspostave infrastrukture za ponudu usluga upravljanja autonomnim robotiziranim sustavima), Metabellyja (personalizirani sustav prehrane za učinkovito i zdravo mršavljenje), DotYourSpota (sowtware za digitalno poslovanje ugostiteljskih objekata), WindWarda (digitalna platforma za vođenje jedriličarskog kluba i organizaciju regate) i WebLaba (digitalna vizitka), te Ljubičić Technology (pametni električni bicikli).

Što je ključno za uspjeh

Ključne poruke konferencijskog dijela 3. Startup Europe Regatta 2021 koje su sa sudionicima podijelili sada već iskusni igrači u IT svijetu mogle bi se svesti na jednu: vjerujte u ono što radite, budite strpljivi i uporni, a ako ste dobro postavili sustav, s vremenom će doći i novac i investicije. Bitno je fokusirati se, ali istodobno i biti svjestan da proizvodi IT sektora nisu ograničeni samo na lokalno, već imaju tržišni potencijal za cijeli svijet.

Nema sumnje da će ovaj događaj, organiziran na ovoj razini, istaknuti komparativne prednosti našeg kreativnog okruženja kako bi privukli tvrtke, talente i investicije, jer se za njih svi bore na nemilosrdnom globalnom konkurentnom tržištu te da će umrežavanje i komunikacija kroz popratna događanja, kao i samu regatu kao glavnu atrakciju, pridonijeti rušenju komunikacijskih barijera i stvaranju uvjeta za potencijalno investiranje.

Iz tog razloga se, od početnog bacanja do plovidbe splitskim akvatorijem, Startup Europe Regatta 2021 pobrinula za jak vjetar u leđa svim svojim sudionicima!