Novosti

Započeo je dugo očekivani Junior Dev – polaznici kreirali svoju React aplikaciju već prvog dana!

Uspješno je odrađen prvi tjedan JUNIOR Dev edukacije - stručne edukacije za sve koji su željeli nadograditi i usavršiti svoja IT znanja i vještine potrebne za karijeru programera - ovaj puta u REACT i JavaScript tehnologiji.

Ova se edukacija provodi u okviru EDIT - Edukacijskog IT centra Digitalne Dalmacije te iz godine u godinu znatno povećava broj kvalificiranih IT stručnjaka za naše postojeće i buduće IT tvrtke.

Tečaj je osmišljen tako da se od početka prolazi kroz koncepte Reacta tako da se ne očekuje nikakvo prethodno znanje o Reactu ali bi polaznici trebali biti upoznati s osnovnim programerskim konceptima koji su se i ispitali u testu razine poznavanja koncepata programiranja u programskim jezicima, te HTML/CSS-a.

Od čak 140 prijavljenih, 70 ispitanika koji su imali najbolje riješene testove dobili su priliku naučiti novi programski jezik.

Profesori Goran Zaharija i Ante Bartulović višegodišnji su predavači u EDIT CodeSchool-u, kao i na ovogodišnjem JUNIOR Dev-u zajedno sa predavačima dviju splitskih IT tvrtki, članica udruge Split Tech City. Ovogodišnji partneri su tako i Codeasy s predavačem Denijem Ćosićem - Senior Full Stack Developerom te Codemage s vrhunski software developerima - predavačima Dujom Šarićem, Alexom Amanzijem i Andreom Čeprnjom. Svi predavači imaju bogato iskustvo u radu s React tehnologijom i najnovijim tehnologijama općenito te su spremni podijeliti svoje znanje s polaznicima edukacije.

Polaznici su jedva dočekali da predavanja krenu. Kako kažu, na prvom su satu započeli s kreiranjem React aplikacije u front-end development okruženju Vite-u gdje su im prikazane prednosti korištenja React-a naspram pisanja aplikacije s običnim HTML-om i JavaScript-om. Nakon toga, predavači su pojasnili pojam React komponente koja čini osnovu kreiranja aplikacije, te kako ju kreirati, dizajnirati CSS-om i kako se šalju podaci između komponenata. Također su imali priliku stečeno znanje odmah primijeniti na praktičnom dijelu te su svi polaznici uspješno napravili svoju prvu React aplikaciju nalik životopisu.

Ivana je jedna od polaznica JUNIOR Dev-a i s nama je podijelila svoje doživljaje s prvog predavanja: “Predavanje je bilo zanimljivo i naučili smo osnove React-a. Dobili smo sav potreban materijal i uputstva koja smo s lakoćom pratili. Predavač mi se svidio jer je susretljiv te je objasnio svaki problem na koji smo naišli. Za vrijeme pauze imali smo vremena upoznati i kolege s tečaja među kojima su razni profili ljudi te mi je bilo zanimljivo družiti se i razgovarati s njima.”

Digitalna Dalmacija tako omogućuje mladim sugrađanima da potpuno besplatno dobiju cijenjeno znanje za ovaj inače dobro plaćen posao. Osim toga, kvalitetno developersko obrazovanje je skupo i nije dostupno svima u mjeri u kojoj se traži na tržištu, a pokriveno je samo jednim dijelom u sklopu fakultetskog obrazovanja. Digitalna Dalmacija u skladu sa svojim motom “Znanje dostupno svima” nadomješta taj očiti nedostatak te tako pomaže lokalnim IT tvrtkama koje nemaju dovoljno vremena raditi na edukaciji mladih developera, štedi im vrijeme za pronalazak kvalitetnih budućih zaposlenika ali i resurse. Sve to jača splitsku IT scenu koja tako potencijalno postaje i vodeća.