Novosti

Započela "StartIT 2021" - treća IT startup akademija

U organizaciji ICT županije i lokalne startup zajednice Digitalna Dalmacija, partnera Lean Startup Croatia i uz podršku brojnih uspješnih startup-ova, već treću godinu zaredom u prostoru županijskog PICS predinkubatora na splitskom Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje,, provodi se osmotjedna edukaciju za nove “StartITovce” – nove IT poduzetnike. Ovogodišnja akademija okuplja 14 timova koje će obučavati i usmjeravati 12 mentora uz nagradni fond od 50 tisuća kuna.

StartIT akademija namijenjena je svima onima koji imaju ideju i donekle “sklopljen” projekt, ali ne znaju kako svoje zamisli dalje poslovno razvijati, pretočiti ih u ozbiljan startup i uspješno izaći na globalno tržište. Stoga će upravo na ovom mjestu, u sklopu projekta ICT županija, tijekom besplatnih osmotjednih edukacija dobiti kontinuiranu podršku u smislu prostora za rad i razvoj proizvoda i usluga, financiranja daljnjeg razvoja, umrežavanja i preporuka za poslovni svijet sa snagom renomirane ustanove.

  - Ovo je odlična stvar, prava poslovna edukacija, vrhunski mentori, savršen poticaj za razviti svoj posao i uz to sve još besplatno. Baš ono što nam treba ! - kometirali su polaznici treće generacije IT startup akademije “StartIT 2021. ”

Stvarajmo okruženje za mlade startupe


Voditelj projekta ICT Županija Damir Brčić ponosan je na prošlogodišnje rezultate  StartIT akademije prema kojima je od članova 15 timova koji su je pohađali, njih čak sedam otvorilo vlastitu tvrtku.

  - To je misija koju si je zadala Splitsko-dalmatinska županija kroz projekt ICT županija. Već pet godina stvaramo okruženje koje proizvodi mlade startup-ove, nove poduzetnike. Intezivno radimo na izgradnji lokalnog startup ekosustava; pokrećemo studentske projekte, organiziramo startup akademije, osiguravamo natječaje za financiranje daljnjeg razvoja postojećih startupa, povezujemo mlade poduzetnike i startupe u lokalnu startup zajednicu Digitalna Dalmacija, povezujemo ih s velikim tvrtkama i investitorima,... A naša StartIT akademija im nudi doslovno ulaz u poslovni svijet – kazuje nam Brčić.

   Ovogodišnja “StartIT akademija” privukla je mnoge, a njih 17  je dobilo priliku  predstaviti se četveročlanom žiriju koji su odlučili dati šansu i edukaciju za 14 najboljih i najperspektivnijih timova!

   Svi su dobili tri minute za promovirati svoj projekt, te u nove tri minute su odgovarali na pitanja žirija. I vjerujte nam – nije bilo lako svoju ideju “obraniti” ispred četiri iskusna znalca o start-upovima ali i tajnama poslovnog okruženja: Damira Brčića iz ICT županije, te Svena Gotovca direktora SPINIT inkubatora, Mira Hegedića iz Lean Startup Croatia i Slavena Damjanovića iz eAgrar. Neka od najčešćih pitanja kvarteta stručnog suda bila su – koji stvaran problem rješavate, tko vam je konkurencija i zašto bi tržište prihvatilo baš vaš proizvod?


Tko su novi IT poduzetnici – polaznici StartIT akademije 2021?
 

   Nakon prikazivanja projekta, žiri je odlučio kako će ovi start up-ovi biti polaznici ovogodišnjeg kampa, i to redom: “Adriatic Quest” gdje je Ana Ban predstavila aplikaciju za turiste koji “biraju” lokalni lik za upoznavanje s njegovim krajem, dok je Josip Janković u “Crowdhome” predstavio ideju gdje platforma omogućava budućim vlasnicima nekretnina izgradnju stambenog objekta bez posrednika. Lovro Rumora je prezentirao “Čudesnu šumu” kako preko aplikacije saditi stabla u Splitu, kao dar svom gradu u cilju ozelenjivanja gradskih površina, dok je Mislav Čizmić predstavio “Digitalnu oglasnu ploču” za stambene objekte.

Matej Kožica je ispred svog tima pojasnio ideju “DonatQR” učinkovitije i sigurnije doniranje potrebnih predmeta te hrane, uz novac. Maja Galić sa startup-om “Kleo museum project” želi pokrenuti taj tromi sustav kupnjom on-line ulaznica i modernijom promocijom, a Anđela Prnjak je prezentirala projekt “Rent a local”, pomoć strancima koji biraju Hrvatsku za svoj dom. Hrvoje Kalinić iznio je detalje o “SenseIT”  startup-u za upravljanje energijom, potrošnja te ušteda. “SyncBook” kojeg je prezentirao Frane Križanović nudi sigurnu digitalizaciju poslovanje između “bukera” u turizmu i pružatelja usluga, a Danijel KrajinovićShape-uber for fitness” rješenje za lakši izbor dobrog trenera i dvorane za vježbanje. “Vjetrenjača” je projekt Marka Đule za širenje malih vjetrenjača na objektima u ruralnim krajevima te na otocima, dok je Davor Milanko prisutnima otkrio svoju ideju “Vyu-Vizuo” digitalnog ogledala gdje ćemo i probavanje odjeće obavljati kod kuće.  “Eat cheap” je ideja Zhamilya Nazyrbayeve kako iskoristiti hranu kojoj izlazi rok u restoranima, a “Sportever” Bojana Vuine je  nova aplikacija za sportske rekreativce.

      Svima njima će ICT županija i Digitalna Dalmacija dati sve moguće alate za razvijanje vlastitog startupa, a od njih samo očekuju: - Usudite se, vjerujte u sebe, budite odvažni i uporni, mi ćemo vas podržati na vašem putu i kroz mentoriranje, educiranje  i financiranje !

ORAR DOGAĐANJA

Završni dio je  8. i 9. prosinca kada će na “StartIT Demo Dayu” polaznici predstaviti svoje projekte. Najboljima slijede i novčane nagrade za početak poslovanja, 15.000 kuna pobjedniku,  10.000 kuna drugoplasiranom, te po 5.000 kuna još petorici timova.

Kamp “StartIT 2021. – IT startup akademije”, u trajanju od osam tjedana startala je  11. listopada predavanjima od 14 do 19 sati u PICS-u na FESB-u.
Nakon edukacije, slijede treninzi sa mentorima, a 19 stručnjaka je na raspolaganju polaznicima i to od  18. listopada do 3. prosinca.