Novosti

Zadnji TINEL u 2022: IKEA dizajner govorio o važnosti timskog rada!

Na posljednjem Tinelu u 2022. godini, koji se održao sinoć u prostoru splitske tvrtke Locastic, tražila se stolica više. Kako i nebi kada je IKEA dizajner - Kene Udeze, došao kako bi s posjetiteljima nesebično podijelio tajne i trikove dizajniranja za ovaj poznati švedski brend. Cijela tajna krije se u činjenici da za dobar posao morate imati dobar tim.

“U Nigeriji postoji izreka da jedno stablo ne čini šumu i koliko god dobri bili kao pojedinci, puno ćete bolji posao napraviti u timu. Ako netko pokuša slomiti jedan štap vjerojatno će to i uspjeti, ali zato ako pokuša slomiti više štapova odjednom teško će mu to poći za rukom.”

Kako izgraditi odnose među ljudima koji rade zajedno? Kene ima samo jedan cilj:

“Moj je cilj pokušati razumjeti što je njima važno. Ukoliko shvatite što je bitno svakom pojedincu s kojim radite na projektu mnogo je lakše ići naprijed. Ako ste uložili vrijeme da izgradite odnos s ljudima s kojima radite, to znači da se već razumijete pa nećete morati gubiti vrijeme na postavljanje nepotrebnih pitanja, jer znate točno kako svaki pojedinac diše i što želi. To uvelike olakšava obavljanje posla i dovodi na kraju do boljeg ostvarivanja ciljeva.”

Svaki projekt počinje istraživanjem. Kene cijeli tim uključi i u taj proces jer kako kaže: “Bili vi dizajneri, programeri ili nešto treće, morate biti uključeni u cijeli proces kako bi to olakšalo donošenje velikih promjena.”

TKO JE KENE UDEZE?

Nigerijac koji se u tehnologiju zaljubio kada mu je profesor na fakultetu pričao o kompjuterima, te tipkovnicu nacrtao na listu papira. Stručnjak je s ogromnim iskustvom kada je dizajn u pitanju. Nekad je pridonosio dizajnu na Booking.com, vodio dizajn na CcHUB-u, a trenutno je dizajner proizvoda i organizator fizičkih prostora u švedskoj tvrtki IKEA.

Zagovornik je timskog rada, koji vjeruje da se posao dizajniranja ne pripisuje isključivo dizajneru, već cijelom timu profesionalaca iz susjednih disciplina koji se bave pisanjem tekstova, razvojem i upravljanjem proizvodima. Njegovo predavanje “Design is a team work” nastalo je jednom prilikom kada se Kene vratio na posao s godišnjeg odmora u Dubrovniku.

“Prije odmora dobio sam novi posao, novi tim i novi projekt. Odradio sam sve što je bilo potrebno i sretan otišao na godišnji odmor u Hrvatsku. Kada sam se vratio sve je palo u vodu, sve se izmjenilo, cijeli projekt je otišao u drugom smjeru i trebalo mi je vremena da razumijem što je otišlo po zlu u samo dva tjedna.”

Kene je, kako kaže, na kraju sve rješio kroz razgovor s ljudima, ali ga je ta situacija inspirirala ga je da postane zagovornik timskog rada, kako bi u budućnosti sprječio da se isto ponovi.

Na kraju predavanja Kene Udeze odgovarao je na pitanja iz publike te davao savjete kako bi pomogao svima prisutnima na njihovom poslovnom putu.

Možemo reći da je domaći meetup još jednom uspio. Jer upravo to cilj je svakog Tinela - doprinijeti domaćoj zajednici dovođenjem renomiranih tech predavača kako bi  besplatno širili znanje, iskustva i upoznali se s ljudima koji imaju slične interese. To su sinoć i ostvarili uz pomoć partnera ‘Digitalna Dalmacija’.

Nema puno odmora jer već u siječnju 2023. stiže novi predavač - Vanja Bertalan - suvlasnik digitalne agencije ‘Human’ koji će posjetitelje Tinela pokušati osvijestiti o prebrzom napretku tehnologije i digitalizaciji svega oko nas. Detalje o događaju pogledajte ovdje.