Novosti

WIND WARD – Startup koji punim jedrima ide naprijed

Od malih nogu Đivo Jelić razvijao je jedra po dubrovačkom akvatoriju, upoznavši svaki djelić jedriličarskih izazova. Danas je, u Splitu, svoju ljubav i programersko znanje, zajedno s Nikolom Tandarom, Tomislavom Kulušićem i Antom Đonlićem, pretočio u start-up tvrtku WindWard. Riječ je o interaktivnoj platformi za upravljanje i menadžment nautičkih klubova, organiziranje i praćenje regata te inteligentni nadzor opreme i troškova. 

Digitalna podrška za sve klubove, od najmanjih do elitnih 

Ideju je Đivo gradio godinama, uočivši brojne probleme s kojima se jedriličari dnevno susreću, posebice prilikom organiziranja regata. Kako kaže, vjerojatno bi sve ostalo na ideji i razgovorima s  prijateljem Nikolom, uz čašu piva, da se nisu prijavili na StartIT@PICS akademiju. Osmotjedni program poduzetničke edukacije, namijenjen pojedincima i timovima koji planiraju razviti vlastiti IT proizvod ili uslugu, u sklopu projekta ICT Županija, dodaje Đivo, natjerao ih je da se ozbiljnije pokrenu. 

Prvotna namjera platforme bila je praćenje regata u živo, uz mogućnost da se u realnom vremenu vidi pozicija svake jedrilica, broj bodova, status. Međutim, istraživanjem tržišta uvidjeli su kako su potrebe jedriličara i jedriličarskih saveza mnogo šire.  

- Odlučili smo naš proizvod proširiti i segmentirati u odnosu je li riječ o malim ili većim klubovima. Nudimo vođenje svih članova, njihovih zdravstvenih kartona, organiziranje regata, oglase, digitalnu podršku u vidu popisivanja opreme, dijeljenja opreme, razmjenu jedrilica za potrebe regate, dok većim klubovima, koji organiziraju zahtjevnije regate, nudimo i vođenje nagrada – ističe Nikola, koji se u timu bavi poslovnim dijelom priče. 

Idejni začetnik, Đivo, ističe kako, iako njihov proizvod nije prvi na tržištu, koje broji preko 10.000 klubova u cijelom svijetu, WINDWARD ima brojne komparativne prednosti, jer nije usmjeren samo na elitne klubove, što je slučaj kod sličnih platformi. Platforma postoji s ciljem modernizacije i digitalizacije čitave industrije jedriličarstva i nautike, a ne samo elitnog dijela.  

- Mi želimo pokriti i ponuditi svima koji se bave jedrenjem sve što im je potrebno. Naša platforma nudi za svakog po nešto i u ovom trenutku, kada je digitalizacija neminovna, a paralelno u klubovima dolazi do smjene generacija, u kojima su mladi otvoreniji prema novim tehnologijama, vidimo našu priliku – dodaje Đivo. 

Platforma koja nema granica razvoja 

Prilikom istraživanja tržišta došli su do podatka kako čak 28% troškova, tijekom regate, otpada pod gubitak i uništenu opremu. Kako je riječ o velikom trošku, WINDWARD aplikacija omogućava klubovima, nakon popisane opreme koja se ulazi u bazu podataka, svakom pojedinom komadu dodijeliti osobu koja je odgovorna za nju tijekom regate. 

Benefite platforme, mladog tima, do sada je prepoznalo čak 35 klubova iz Hrvatske, Crne Gore, Srbije, Slovenije, a u tijeku su i pregovori s Grčkom. Platforma WINDWARD, koja je je u svojoj finalnoj fazi razvoja, predstavit će se u rujnu na Europskom prvenstvu u klasi Šljuka. Za to vrijeme, mladi developeri, Tomislav i Ante, kako kažu, razvijaju zadnje detalje, temeljem uputa kolege Nikole, koji osluškuje potreba tržišta.  

- Tržište je veliko, kao i potrebe. Stoga je naša platforma u ovom trenutku samo dio onog što mislimo u budućnosti razvijati, jer vidimo da prostora ima. U dogledno vrijeme vidimo se i u složenijim sustavima, kao što je menadžiranje flote, vođenje lučica. Naime, većina lučica koje su se otvorile prije 15, 20 godina u ovom trenutku imaju zastarjele softvere, koji nisu u korak s vremenom. Potrebna je platforma u kojoj kada se ulogirate, imate sve pregledno na jednom mjestu, s virtualnim asistentom koji vas vodi do potrebne informacije – naglašava Nikola. 

Umrežavanje je osnovna odskočna daska za mlade start-up tvrtke 

Tijekom razvijanja proizvoda, dodaje Đivo, surađivali su i surađuju s drugim start-up tvrtkama. Naglašava kako su kontakti i umrežavanje najveći benefit bez kojeg se WINDWARD ne bi mogao ponuditi na ovako širokom tržištu.  

- Zahvaljujući, ICT Županiji i g. Damiru Brčiću, koji nam je omogućio brojne kontakte, uspjeli smo naš proizvod ponuditi i izvan granica Hrvatske. To je za nas od velikog značaja s obzirom na to da je riječ o proizvodu koji zaista ne može ostati unutar domicilnih granica, ako se želi razvijati – ističe Đivo. 

WindWard jedan je od jedanaest perspektivnih startupova, s područja Splitsko-dalmatinske županije, koji je na našem GrowIT natječaju dobio 50.000Kn bespovratnih sredstava, što će im pomoći dovršiti razvoj započetog projekta. Kao drugu važnu komponentu Nikola smatra vidljivost, koja im je kada su izašli u javnost, zahvaljujući suradnji s ICT Županijom, otvorila mnoga vrata. 

- Bilo je kao gruda snijega, kada se zakotrljalo u medijima, priča se širila dalje. Shvatili smo da je naš proizvod zaista nešto što su ljudi prepoznali i stoga smo imali hrabrosti ići dalje. Odlučili smo se javiti Infobip –u, koji isto imaju start-up programe te jednoj od najjačih tvrtki na ovim područjima, koja podržava start-up tvrtke, slovenskom ABC ACCELERATORU. 

Đivo, Nikola, Tomislav i Ante, za kraj poručuju da je, ako imate dobru ideju, potrebno samo skočiti. Neuspjeha se ne treba bojati, jer je on dio razvoja, nešto što je u poslovnom svijetu normalno. Naglašavaju kako će, poslodavci i budući partneri, više cijeniti ako si nešto pokušao, premda i neuspješno, a onda krenuo dalje, u osvajanja novih IT vrhunaca.