Novosti

WEB 3.0 radionice Digitalne Dalmacije - kroz velika vrata na splitsku IT scenu

Za manje od tri mjeseca Split će posjetiti gotovo 1000 stručnjaka, poduzetnika i entuzijasta za svijet blockchain tehnologije. BlockSplit konferencija okupit će Web3 zajednicu cijele regije i time postati centralno mjesto razmjene iskustava u svijetu kriptovaluta, decentraliziranih financija, NFT-a i metaversa.

Ususret konferenciji koja nas očekuje krajem svibnja, Digitalna Dalmacija kao dugogodišnji partner BlockSplit konferencije organizira WEB 3.0 besplatne radionice . Radionice su pokrenute u suradnji s organizatorima konferencije, udrugom BlockSplit i nizom partnera, koje se temelje na sastavnicama blockchain tehnologija .

Prva radionica već je u tijeku!

Prošli četvrtak održali smo prvu radionicu u nizu WEB 3.0 Workshops, trotjedni ciklus Ethereum Workshopa kroz koje svi koji to žele mogu zakoračiti u svijet Web 3.0. Izrazita nam je čast što smo vidjeli puno mladih entuzijastičnih lica željnih znanja. Kroz prvi tjedan su polaznici naučili što je blockchain, a što Solidity te kako pisati vlastite pametne ugovore, a kroz naredna dva tjedna će naučiti i o razvoju NFT-ova i postavljanju na Ethereumov testnet kao i o sigurnosti pametnih ugovora te važnosti RPC (Remote Procedure Call) čvorova.

Radionicu vodi edukator Marko Perajica iz splitske IT tvrtke Blank koja se bavi razvojem web i mobilnih digitalnih proizvoda na domaćoj i globalnoj sceni. Blank je poznat po tome što razvija interne proizvode poput platforme za naručivanje hrane dobartek.hr i NFT marketplacea Endemic. Strastveni su oko Web3 tehnologije te jako često organiziraju meetupove te ljetni internship s fokusom na Web3 teme. Marko Perajica ima zavidno iskustvo u JVM jezicima poput Java, Kotlina, JavaScript i Solidity, a u Blanku razvija sve komponente decentraliziranih aplikacija poput frontenda, backenda te pametnih ugovora. “Prepoznali smo mogućnost stručnog doprinosa Blanka kao partnera te regrutirali Marka Perajicu, inače softverskog inženjera, da bude edukator. Uz razvoj softwarea, Marko rado prenosi svoje znanje, održava edukacije te drži predavanja na IT konferencijama tako da ga nismo morali puno nagovarati da uzme mikrofon”, rekao je Tomislav Mamić, predstavnik udruge BlockSplit.

Što je sljedeće u planu?

“Razvoj digitalnih vještina u našoj zajednici jedna je od primarnih aktivnosti Digitalne Dalmacije, stoga nam je veliko zadovoljstvo s partnerima pokrenuti ovakvu inicijativu koje lokalnoj tehnološkoj nedostaju, u ovom slučaju o funkcioniranju blockchain tehnologije te mogućnostima njezine poslovne primjene i prednostima koje njezina upotreba donosi “, rekao je Damir Brčić. voditelj Digitalne Dalmacije.

Nakon Ethereum Workshopa slijedi nam SUI Workshop. Osnove developmenta na SUI blockchainu održati će partner 4 point O Venture Labs. Što je SUI; kako postaviti radno okruženje; kako raditi pametne ugovore te kako koristiti jedinstvene funkcije SUI blockchain-a saznajte na drugom izdanju radionice koja Vas čeka već slijedeću subotu (16. ožujka) od 16 sati u prostorijama PICS-a.

Više informacija i link na prijave na digitalnadalmacija.hr/web3/sui