Novosti

Uspješna prva godina EDIT-a

Uz poticanje razvoja lokalnog i regionalnog ICT sektora, jedan od ključnih ciljeva ICT Županije je i popularizacija IT zanimanja, posebice softveraša, među mladima. S obzirom da ih postojeći obrazovni sustav stvara tek nakon završenih studija, što je kasno za njihovo kvalitetno i pravovremeno usmjeravanje, ICT Županija je pokrenula projekt EDIT (Edukacijski IT centar SD županije). Projekt je to putem kojeg se educiraju nastavnici informatike u osnovnim i srednjim školama, u najsuvremenijim tehnologijama, kako bi znanje kao i mogućnosti koje se u ICT tvrtkama nude programerima, prenijeli mladim nadama u optimalno vrijeme. 

U pilot fazi projekta je sudjelovalo 30 profesora informatike, u 17 osnovnih i srednjih škola u devet gradova Županije, a posebno veseli činjenica što je zahvaljujući suradnji škola, fakulteta i Županije, već prve godine Besplatnu školu programiranja - EDIT upisalo i pohodi čak 480 djece

U petak, 18. svibnja, ICT Županija je u osnovnoj školi Mejaši u Splitu pozvana od strane Županijskog stručnog vijeća kako bi predstavila rezultate pilot faze projekta profesorima uključenima u projekt kao i onima koji svoje škole u njega tek planiraju uključiti, te ih upoznala s planovima za drugu fazu koja kreće početkom školske godine. Okupljenim profesorima poduzete aktivnosti i postignute rezultate su predstavili dr.sc. Saša Mladenović, profesor na splitskom PMF-u i voditelj EDIT tima za osnovne škole, profesor Ante Bartulović iz III. Gimnazije i voditelj tima za srednje škole, te Damir Brčić koji se u ime ICT Županije zahvalio svima uključenima u ovu hvalevrijednu inicijativu, te najavio planove za sljedeće razdoblje. 

„Već početkom školske godine u projekt ćemo uključiti nove učenike i nastavnike, zatim nastaviti sa edukacijom za one koji su već dio EDIT-a, a važna vijest je da ćemo program proširiti i na učenike trećih i četvrtih razreda srednjih škola“, kazao je Damir Brčić i dodao kako je svaka od škola u projektu povezana s IT tvrtkom u kojoj će se djeca moći upoznati sa konkretnim radnim mjestima i načinom funkcioniranja kompanija u ovom sektoru, a u godini koja je pred nama ICT Županija planira izdati udžbenik odnosno zbirku kojom će se služiti učenici i profesori. 

Pored spomenutih govornika, Dragan Stanojević je govorio o napredovanju i stručnom usavršavanju, a Lidija Kralj o novom kurikulumu iz informatike. Tome Kovačević iz osnovne škole Mate Dorvak je održao predavanje „Računalno razmišljanje i programiranje u sklopu novog kurikuluma informatike“, Maristela Rubić i Ela Veža su govorile o virtualnoj učionici za učitelje i nastavnike Informatike, a Roberta Matković iz Nacionalnog zavoda za javno zdravstvo Split je predstavila projekt „Status: on-line“.