Novosti

Ulaganjem u edukaciju, znanje i nova računala do visoko razvijenih digitalnih vještina kod mladih u Sinju

Splitsko dalmatinska županija, u sklopu projekta EDIT CodeSchool, za učenike Tehničke i industrijske škole Ruđera Boškovića u Sinju donirala je nova i brža računala. Ova donacija će omogućiti učenicima pristup najnovijim tehnologijama i programiranju, podržavajući njihov razvoj i digitalnu pismenost.

Jedan od niza programa Digitalne Dalmacije, besplatna škola primijenjenog programiranja EDIT CodeSchool već sedmu godinu zaredom posvećena je podizanju digitalne pismenosti učenika. Kroz ovu školu, učenici se upoznaju s osnovama programiranja, izradom web stranica i aplikacija, kao i primjenom umjetne inteligencije i kibernetičke sigurnosti.

Za uspjeh EDIT CodeSchoola i održavanje ove besplatne, vrlo korisne aktivnosti su velikim dijelom zaslužene upravo partnerske škole u udaljenim sredinama te njihovi nastavnici informatike odnosno EDIT profesori.

Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban dodijelio je računala učenicima i podsjetio je kako se na EDIT CodeSchool odaziva veliki broj učenika. „Do sada je prošlo više od 3500 djece, a više od 400 njih svake godine upiše ovaj program koji se odnosi na primijenjeno programiranje. Posebno nas je obradovalo što upravo Sinj i ova škola te Imotski prednjače u edukaciji i radu. To možemo zahvaliti ravnateljima te nastavničkom kadru koji provode ove programe. Oni su iznimno ozbiljno shvatili koliko je to od koristi djeci.“, rekao je župan.

Voditelj Digitalne Dalmacije Damir Brčić ističe kako se vrijednost ovih računala izražava u onome što ona znače ovoj djeci. „To su osnove programiranja, a to je ono što je u svijetu danas traženo i gdje je velika zapošljivost. Sve to omogućava učenicima da ostanu u Sinju i tu rade. Ne trebaju ići u svijet i u tome je vrijednost ovih računala. Ona nisu sama sebi svrha. Uz osnovni tečaj ovdje imamo i onaj napredni tečaj JavaScripta i drago mi je da je i u manjim gradovima sve to dostupno. Osim toga odlično se nadopunjuje s programom “Tu je tvoj dom”, kojim Županija pomaže mladim obiteljima iz manjih sredina u izgradnji doma, ali mi se trudimo da mladi imaju što i raditi i to u vrlo naprednim zanimanjima.“, rekao je Brčić.

Ravnateljica Tehničke škole Ruđera Boškovića Marica Barać zahvalila je županu na doniranim računalima. „Hvala i našim učenicima koji ovdje vrijedno rade. Kroz školu programiranja oni će naučiti kako biti konkurentni na tržištu. U školi imamo 520 učenika te obrazujemo učenike kroz sektor strojarstva, elektrotehnike, prerade i obrade drva te sektor prometa i logistike.“, rekla je ravnateljica.

EDIT profesorica Marija Gaurina naglasila je da će nova računala biti od velike koristi. „Ja se osobno zahvaljujem našoj županiji, zahvaljujem se voditelju projekta na ovoj zaista vrijednoj donaciji računala. Mi smo imali jako velikih problema u ovih pet godina provođenja EDIT CodeSchoola, uvijek smo prilagođavali raspored, molili druge nastavnike da nam izlaze u susret, radili smo na jako sporim računalima što zaista onda koči i ograničava našu učinkovitost i mislim da će nam ovo biti od jako velike koristi i nadam se barem još pet godina rada unutar ovog projekta.“, zaključuje profesorica Gaurina.

Kada su stigla nova računala, učenici su požurili odnijeti ih u učionicu kako bi ih što prije mogli raspakirati. Maturant Stipe Šušnjara, posebno je sretan jer se programiranjem želi profesionalno baviti. "Ne trebamo više pitati ostale profesore da nam posude računala jer imamo sada svoja računala. Imamo svoju učionicu za programiranje i mislim da će nam jako puno pomoći u radu jer možemo ostaviti naše završne radove sačuvane na njima i da budu sigurni tu. EDIT CodeSchool će mi biti jako dobra podloga jer pokušavam upisati računarstvo u Splitu i nastaviti dalje ovaj smjer, programiranje.", rekao je Stipe.

Donacija računala EDIT učenicima u Sinju još je jedan korak prema ostvarenju cilja Digitalne Dalmacije da znanje bude dostupno svima jer pokazuje predanost i ulaganje u razvoj tehnološkog sektora, stvarajući povoljne uvjete za napredak učenika u svakom kutku Županije i potičući njihovu digitalnu pismenost.