Novosti

Učenici iz Imotskog dobili priliku upoznati centre tehnološkog razvoja u Splitu!

Kako razviti uspješnu IT karijeru u Splitu? Koji fakultet odabrati? Ova pitanja mučila su polaznike EDIT CodeSchool škole programiranja, buduće developere iz Imotskog. U želji da im pomognemo s odgovorima predstavili smo im atraktivnost programerske karijere - uživo su vidjeli kako izgleda radna atmosfera u uspješnoj IT tvrtki te koliko će im izazovno, korisno i zabavno biti tijekom studija.

Mladi iz manjih sredina, za razliku od njihovih vršnjaka iz većih gradova nemaju jednaku priliku dobiti informacije o mogućnostima koje im se pružaju. S ciljem omogućavanja takve prilike, u suradnji s profesoricom informatike Martinom Maršić, ICT županija i Digitalna Dalmacija lokalna tehnološka zajednica organizirale su izlet u Split za čak 52 učenika Gimnazije dr. Mate Ujevića iz Imotskog. Znatiželjni i zainteresirani Imoćani, svi do jednog polaznici EDIT CodeSchoola, uživali su u ovoj edukativnoj aktivnosti, a mnogima je to bio prvi “izlet na tržište rada”. Posjetili su SPINIT inkubator Sveučilišta u Splitu te splitske fakultete PMF - Prirodoslovno – matematički fakultet i FESB - Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje.

Kontinuirano učenje i razvijanje IT vještina ključno za uspjeh

Kako iskoristiti sve prednosti SPINIT inkubatora i još niz korisnih savjeta, učenici su saznali od prof. dr. sc. Svena Gotovca, direktora Tehnološkog parka Split. Poručio im je da posao u IT tvrtkama zahtijeva kontinuirano učenje i razvijanje vještina (koje im se ponekad možda čine dosadne), a upravo u učionici se stvaraju temelji koji su potrebni da budući IT stručnjaci ostvare svoje potencijale jednom kada se zaposle. Proveo ih je prostorijama SPINIT-a i pokazao im ovo novo, moderno i stimulativno radno okruženje na atraktivnoj lokaciji. Posebno je zanimljiv učenicima bio hardware laboratorij u kojem mladi poduzetnici i inovatori koriste naprednu računalnu i tehnološku opremu kako bi razvijali i testirali najnovije proizvode i prototipe.

Svi znamo onu da "uspjeh preko noći dolazi nakon godina truda", a upravo to je učenicima potvrdio tim uspješne splitske IT tvrtke DotYourSpot, koja ima ured na zadnjem katu SPINIT-a. Za srednjoškolce slijedi važna odluka, odabir fakulteta pa su kroz ovaj posjet u pravom trenutku dobili odličnu priliku bolje se upoznali s razvojem karijere u ICT industriji. DotYourSpot razvija softverska rješenja koja pomoću umjetne inteligencije automatiziraju poslovne procese od menadžmenta stolova u restoranima i klubovima, hotelskog „room service“ do bezgotovinskog plaćanja u ugostiteljskim objektima. Tvrtka je član Digitalna Dalmacija startup zajednice i polaznik druge generacije StartIT akademije.

Na čelu tima DotYourSpot su Zlatko Kovačić, Founder i CEO; Karlo Đuderija, Founder i CTO i Šime Jozipović, Co-Founder koji je učenicima ispričao zanimljivu priču o usponu ove mlade ekipe. Šime im je poručio da vrijedno uče i studiraju kako bi nakon više godina učenja programiranja dobili posao Junior Developera, možda čak u njihovom timu koji se konstantno širi. Na toj razini čeka ih još učenja, zadaci, savjeti i kritike, nekada čak maratonsko programiranje i neprospavane noći da bi postajali sve samostalniji i proaktivni. Naglasio je da je bitna volja i upornost kako bi s vremenom napredovali. Karlo, glavni i odgovorni programer u timu objasnio je kako cijeli proces razvoja aplikacije treba vizualizirati pomoću Kanban ploče kako bi uvijek bilo vidljivo tko radi na kojem zadatku i u kojoj je fazi za što su potrebni obični Post-it sticky papirići na whiteboard ploči. Puni dojmova i pitanja učenici su se preselili na terasu SPINIT inkubatora s kojom je povezan ured ove tvrtke, gdje se nastavio networking.

Uz učenike puno pitanja za stanare SPINIT-a imala je i prof. Martina Maršić koja je zaključila da su njeni učenici na dobrom putu da ostvare svoje profesionalne snove.

- Cilj ove terenske nastave je bio pokazati učenicima koje im se mogućnosti otvaraju nakon programa kojeg prođu kroz nastavu informatike u prirodoslovno-matematičkoj gimnaziji i kroz tečaj Edit Codeschool-a. Učenici su se upoznali s radom SPINIT inkubatora gdje nas je ljubazno ugostio direktor Sven Gotovac te informatičkom firmom u usponu DotYourSpot koja ima potrebe za mladim programerima u vrlo skoroj budućnosti. Upoznati su s razvojem projekta (aplikacije) od ideje do realizacije što uče kroz nastavu. Ovim putem zahvaljujemo momcima koji su nam pojasnili da biti programer i biti poduzetnik nisu dalek, nedostižan san, već da mi taj san već ostvarujemo – objasnila je prof. Martina Maršić

EDIT CodeSchool potiče kreativnost i poduzetnički mindset

Zadovoljstvo ovim izletom i interesom gimnazijalaca za IT zanimanja izrazio je Damir Brčić, voditelj ICT županije.

- Drago mi je što smo za naše polaznike organizirali ovaj izlet, a posebno me raduje zanimanje mladih gimnazijalaca za developerska zanimanja. Usmjeravanje djece prema tehnologiji i prema IT područjima koja su puna potencijala, jedna je od najboljih stvari koje možemo napraviti za njihovu budućnost. Upravo to čini EDIT CodeSchool škola programiranja već punih šest godina. Ova besplatna škola programiranja izvannastavna je edukacija za učenike 7. i 8. razreda osnovne škole i 1. do 4. razreda srednje škole koja potiče kreativnost i poduzetnički mindset, jer na kraju svi učenici samostalno rade vlastite web aplikacije ili stranice – rekao je Damir Brčić.

Jednako uspješan i inspirativan bio je posjet fakultetima. Učenici su prikupili vrijedne informacije o mogućnostima koje imaju tijekom i nakon studiranja. Dobili su jedinstvenu priliku vidjeti laboratorije u kojima studenti razvijaju svoje potencijale izrađujući formule i motore te programiraju robote i dronove.

Izv. prof. dr. sc. Saša Mladenović sa splitskog PMF-a, učenicima je na samom početku predstavio što se sve može studirati na Splitskom PMF-u. Nakon toga posebno je predstavio mogućnosti studiranja informatike i istaknuo neke zanimljive predmete na fakultetu koji su vezani uz teme umjetne inteligencije i programiranja za koje u posljednje vrijeme vlada sve veći interes. Pričama o vlastitim iskustvima sa studija i iz života prenio je Imoćanima vrijedna znanja i savjete.

Doc. dr. sc. Goran Zaharija prezentirao im je praktične primjere i zadatke iz programiranja te kako se pristupa rješavanju takvih problema. Učenici su zatim imali priliku vidjeti i isprobati zanimljive „igračke“ iz laboratorija za umjetnu inteligenciju kao što su 3D printeri, Lego Mindstorms roboti, Trello dronovi, Mindflex kojim je pomoću moždanih valova moguće upravljati loptom kroz poligon s preprekama te humanoidnog robota koji prepoznaje lica poznatih pjevača i izvodi njihove pjesme.

Srednjoškolci su zatim prošetali hodnicima FESB-a te posjetili laboratorij na Zavodu za proizvodno strojarstvo koji nam je odlično predstavio asistent mag. ing. Igor Ćulum. Vidjeli su radionicu FESB Racing tima gdje ih je oduševila njihova Formula student, trkaći bolid koji sastavljaju sami studenti. Također zainteresirali su ih svi potrebni klasični i CNC strojevi te uređaji koji su potrebni da se izrade razni sastavni dijelovi te formule.

Zavod za elektroniku i računarstvo Imoćanima je predstavio poslijedoktorand dr.sc. Stanko Kružić, a tamo su imali priliku vidjeti daljinski upravljana vozila i samostalna samohodna vozila. Posebno su se učenicima svidjeli bespilotna letjelica i čistač podova koji se primjenom umjetne inteligencije može programirati da radi autonomno.

 

Potrebe za mladim programerima rastu

Prof. Martina Maršić istaknula je motiv i vrijednost ovakvog stručnog „izleta“.

- U svom radu osluškujem što fakulteti, zanimljivi mojim učenicima traže te ih vodim u tom smjeru. Danas nismo osluškivali, nego smo vidjeli iz prve ruke mnogo toga i dobili odgovore na mnoga pitanja. Lijepo je učiti ako vidiš svrhu onoga što učiš i ako ti to "leži". Nažalost, imotski srednjoškolci nemaju mogućnost surađivati s fakultetima kao što imaju splitski ili zagrebački, ali ovo je jedan dobar način da ih upoznamo s onim što im se u budućnosti nudi. Zahvaljujem g. Damiru Brčiću i gđi. Pauli Račić na organizaciji, profesorima na FESB-u i PMF-u na nesebičnoj pomoći i uloženom vremenu te momcima iz informatičke firme DotYourSpot na odličnoj prezentaciji svog rada! – zaključila je Maršić.

Na kraju ovog edukativnog izleta učenici su posjetili županijski predinkubator PICS@FESB, gdje su se nakon obilaska ovog moderno uređenog prostora u kojem će i oni uskoro razvijati svoje ideje, pripremati studentske ispite i zadatke, zasluženo odmorili.

- Najzanimljiviji danas nam je bio Tehnološki park. Mislimo da daju puno podrške i mogućnosti mladim ljudima da se izraze i realiziraju svoje ideje. Na PMF-u je bilo predobro gledati 3D printer uživo. Robot i  njegovo prepoznavanje lica su pokazali kako programiranje i ne mora biti toliko teško, iako na prvi pogled izgleda komplicirano. Na kraju, na FESB-u najbolje od svega je FESB Racing team. Njihova radionica u kojoj od same nule studenti zajedno rade svaki dio formule i sudjeluju u natjecanjima. Također zanimljivi su bili dron, podmornica i čistač podova. Imali smo priliku pogledati sve ovo u jednom izletu. Razgledati fakultete i upoznati na neki način studentski život. Bilo nam je stvarno super i nadamo se da će biti još sličnih izleta – izjavila je Žužul, Martina 3. razred.

Sudeći prema pokazanom interesu, među imotskim gimnazijalcima postoji popriličan broj zainteresiranih za IT industriju. Potrebe za mladim programerima rastu tako da su polaznici EDIT CodeSchoola na najboljem putu do osvajanja najbolje plaćenih i najtraženijih poslova današnjice.