Novosti

TNT Split 2019: Storytelling u funkciji turizma donosi višemilijunske projekte i nova radna mjesta

Storytelling kao vještina pričanja priča kroz multimedijalne sadržaje, odnosno njegova informatička razrada i primjena u turizmu, predstavlja obogaćivanje kvalitete turističke ponude i atraktivnosti destinacija, a IT sektoru Splitsko-dalmatinske županije (SDŽ) novo područje za razvoj i poslove višemilijunske vrijednosti, glavni su naglasci panel diskusije "Nove tehnologije u službi storytelling-a" održane danas u okviru konferencije „TNT SPLIT powered by ICT Županija" u hotelu Radisson Blu u Splitu.

Damir Brčić, voditelj projekta ICT Županija, smatra kako je storytelling atraktivno multimedijalno područje za domaće IT tvrtke koje do sada nisu uočile, pa ni koristile potencijal "virtual reality" tehnologija u turističkom sektoru.

- Splitsko-dalmatinska županija u tom području nudi niz poticaja, odnosno mogućnost pokretanja preko 15 multimedijalnih projekata sufinanciranih bespovratnim sredstvima Europske unije, ukupno vrijednih više od 30 milijuna kuna. Stoga, upravo ova konferencija tvrtkama treba ukazati na to neiskorišteno područje za njihovo širenje, za otvaranje novih radnih mjesta, a naravno da će rješenja koja oni naprave obogatiti domaću turističku ponudu te ju učiniti još atraktivnijom na svjetskoj ljestvici, istaknuo je Brčić.

Kao jedan od uspješnih primjera storytelling rješenja primijenjenih u turizmu, Splitsko-dalmatinska županija na TNT Split konferenciji je prezentirala virtualnu šetnju Dioklecijanovom palačom koja vizualno dočarava vrijeme cara Dioklecijana i ambijent u kojem je on boravio. Također, putem svog Centra za posjetitelje, Splitsko-dalmatinska županija pokreće novi projekt kako bi se pomoću "Kairos trenutka" posjetitelji i turisti mogli izravno "teleportirati" u prošlost.

Goranka Horjan, ravnateljica Etnografskog muzeja u Zagrebu kazala kako je storytelling sve više zastupljen u poslovnom svijetu, osobito u turizmu i prezentaciji kulturne i nematerijalne baštine, jer su nova iskustva pokazala da storytelling ima veliki utjecaj na građenje emocija na određenoj destinaciji.

- Novi multimedijalni sadržaji su nezaobilazni posebno u obilasku kulturnih destinacija, muzeja, arheoloških lokaliteta, spomenika kulture. U tom sektoru su ti mediji naročito važni zato što muzeji i lokaliteti na neki način grade priču o situacijama koje više nisu prisutne, kojih nema. Multimedijalni sadržaji nam pomažu rekonstruirati kako je nekada mjesto izgledalo i tko su bili ljudi koji su se tim prostorima kretali. Iskustva virtualne šetnje Dioklecijanovom palačom su zaista dobra kao i na drugim lokacijama u Hrvatskoj, primjerice u amfiteatru u Puli, naglasila je Borjan.

Splitsko-dalmatinska županija, prema njenim riječima, može i želi storytelling koristiti na više različitih načina te u recentnim projektima to i planira, a jedan od njih je Salona.

- Tu imamo čitavo bogatstvo likova koji su kroz stoljeća obilježili fantastičan arheološki, antički lokalitet, grad koji je rastao kraj Splita i zaista će biti teško izdvojiti nekoliko likova na kojima ćemo graditi priču prilikom obilaska i na taj način nastojati našim posjetiteljima približiti različite aspekte života u jednom antičkom gradu koji se mijenjao u društvenom, političkom i kulturološkom smislu, zaključila je Borjan.

Projekt ICT Županija i Upravni odjel za turizam i pomorstvo SDŽ generalni su sponzori konferencije ''TNT Split powered by ICT Županija'' koja se održava u Splitu, u hotelu Radisson Blu, 29. i 30. 04. 2019. godine, a koju organizira start-up tvrtka Cezar.hr s ciljem povezivanja turizma i IT sektora.