Novosti

TINEL MEETUP: Vanja Bertalan o tehnologiji - Koliko brzo je prebrzo?

Bilo da se bojite što budućnost donosi ili joj se veselite, ona svakako juri i donosi brojne promjene koje ćete manje ili više „morati“ prihvatiti.
Brzina razvoja tehnologije postala je nemjerljiva. No pitanje je koliko ju mi kao društvo i industrija možemo pratiti te kako utječe na nas. Na sinoćnjem Tinel meetapu kojeg organizira Locastic s partnerom Digitalna Dalmacija, Vanja Bertalan, suvlasnik i nekadašnji CEO, a danas savjetnik digitalne agencije Human sa nama je podijelio kako on gleda na budućnosti.

Zamislite vremenski stroj.
Što radije birate, povratak 200 godina u prošlost ili 200 godina u budućnost?
U prošlosti biste se koliko toliko snašli, ali tako daleka budućnost zvuči pomalo strašno.
Kako će izgledati, samo su nagađanja, ali da će biti mnooogo drugačija od sadašnjosti možemo reći sa sigurnošću. Štoviše, ne moramo otići u tako daleku budućnost da bi vidjeli velike promjene. Mnogi vjeruju da bismo se isto toliko šokirali i da odemo 2027. ili 2030.

Prije 5 godina niste mogli ni zamisliti da razgovarate s chatbotom o bilo kojoj temi, na svom materinjem jeziku, ili da neka aplikacija kreira sliku na temelju nekoliko vaših uputa.

Takva, generative AI je u funkciji nečeg novog, radi nešto novo što do sada nije postojalo. Ali mnogi se često pitaju

je li generative AI zapravo degenerative? Drugim riječima, prijetnja ili pomoć?

Naš govornik više zagovara opciju b) te smatra kako je interakcija s AI alatima zapravo skill kojeg treba učiti, usavršavati.

Kada znamo koristiti AI alate oni nam postaju vrijedna pomoć u svakodnevici.
Ne, AI alati nam neće „oteti“ posao, ali ako ih znamo koristit mogu ga znatno olakšati.
Vjerujemo da si i ti, baš kao i svi svjetski stručnjaci imao predikcije kako će AI prvo promijeniti manualne poslove, a tek onda kreativne poslove. Istraži što radi GPT-3 ili Midjourney i uvjeri se kako AI obožava stvarati kreativan sadržaj.

Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.- Arthur C. Clarke

Vanja Bertalan dao nam je neke zanimljive odgovore, a mi za tebe imamo pitanje!

Jesi li više T-shaped ili A-shaped osoba?

T-shaped osobe imaju vertikalne (specijalizirane) vještine, ali i horizontalna (opća) znanja u drugim disciplinama. Za razliku od njih A-shaped osobe imaju duboko specijalizirano znanje ali ne i opće.
Ako ti je sada jasnije tko je tko, možeš li zaključiti što te bolje opisuje?

Ako na sebe gledaš više kao na T-shaped osobu pred tobom je, kažu, svjetlija budućnost.
Vanja smatra da tehnologija danas, stvara više T-shaped osoba jer se svi natječu za pažnju pojedinca sa različitim sadržajima, a upravo ti različiti sadržaji pridonose bogatijim općim znanjima.
Sve to utječe da brže prihvatimo nove tehnologije, lakše ih naučimo koristiti i na kraju krajeva da ne bježimo od njih.

I za kraj…Vanja vam preporuča.
Ako vas budućnost intrigira i želite znati što donosi sutra, istražite tko je Ray Kurtzwell, njegov lik i djelo pa prosudite sami, je li futurist ili utopist.