Novosti

Što dobijete kada spojite robotiku i gastronomiju? Prvi robotski kuhar na svijetu!

Dva splitska inženjera, jedna kava i ljubav prema hrani sastojci su nečeg što možemo nazvati GammaChef - prvi robotski kuhar na svijetu.

Dugo je trajalo, potrošili smo novaca, živaca i vremena ali isplatilo se - kaže Đulijano ne skrivajući osmijeh s lica pokazujući nam produkt višegodišnjeg rada njega i višegodišnjeg prijatelja i poslovnog partnera Dražena Drnasa.

Od ideje na kavi do prvog roborskog restorana u Hrvatskoj

Od hobi projekta iz garaže prije šest godina Nola i Drnas, s partnerom Hrvojem Bujasom, na korak su do otvaranja prvog robotskog restorana Bots&Pots ovog proljeća u Zagrebu u Vlaškoj ulici. Sve je spremno, od više od 70 recepata probrano je 10ak najboljih koji su pripremljeni s jako puno pažnje i ljubavi u kojima je najveći utjecaj imao perspektivni chef Vedran Varvodić. Iako je priprema automatizirana i dalje tu ima neki ljudski „touch“. Vedran kao i svaki pravi kuhar tajne čuva za sebe ali u svakom jelu osjeti se nešto njegovo, nešto što vas natjera da se vratite i drugi put, osim što vam robot priprema jelo, naravno.

„Prvi put ćete doći zbog robota, drugi put zbog hrane“

Potvrdu toga dao nam je i Nola kojemu je cilj, osim revolucije u kuhinji, ljudima ponuditi stvarno vrhunsku hranu koja će se moći replicirati svaki dan na bilo kojoj lokaciji u svijetu u bilo koje vrijeme.

Jesmo li sigurni da je ovo nešto novo

Kratko i jasno da. Upravo to kuhanje na daljinu pomoću robotiziranih kuhala uspjeli su zaštititi patentom. U proces prijave patenta krenuli su prije tri godine i to na način da su prije toga sve provjerili u praksi i tek onda krenuli u proces patentne zaštite. Za testiranje koncepta kuhanja na daljinu koristili su sredstva agencije HAMAG-BICRO kroz Program provjere inovativnog koncepta.

Zamislite da na stroju u Splitu Jamie Oliver kuha jelo a to se sve replicira u Zagrebu, Londonu ili Parizu u istom momentu . Jelo, nikad prije skuhano, može biti replicirano ne na jednom već na stotine drugih mjesta, bitno je samo da imate isti uređaj i iste sastojke - pojašnjava Đulijano Nola.

Odmah na ulasku vidite da se ne nalazite u klasičnom restoranu. Ekran za naručivanje, digitalni menu, zasebni ekrani kod robota gdje piše koliko do kraja kuhanja. Za one koji ne vjeruju da je to moguće, robot je stavljen na pult, u prvi plan, da možete vidjeti sve – od sastojaka do tajminga i količine pripremljene hrane.

Pošto nemamo strpljenja čekati do otvorenja prodali smo Đulijanu priču da mu ništa ne vjerujemo i da će nam robot morat skuhati nešto. Nola nam je preporučio fuže sa piletinom i špinatom. Nakon točno 16 minuta kako je i pokazivao ekran jelo je bilo gotovo, Vedran je bacio malo specijalnog umaka i poslužio nam jelo.

„OD-LI-ČNO pa on stvarno ne laže, jelo je top“ .

Da ne gledate uživo dok vam se sve to sprema, nema šanse da bi pogodili da vam je GammaChef skuhao obrok prve klase. Ukusno, jednostavno a i cijene će biti pristupačne, ali to ostavljamo vama da testirate u Vlaškoj 50. Tko zna, možda lažemo?

Jedva čekamo kušati još ukusnih jela koje pripremaju ovi robotski kuhari i želimo puno uspjeha GammaChef timu na njihovom startup putu!