Novosti

Split na startup karti Europe

Nedvojbeno je da je startup scena u Splitu svake godine sve veća i bolja. Možda su se tako posložile zvijezde, možda se promijenio mindset građana, a možda netko na tome sustavno radi, gradi startup ekosistem i “gura” startupe na internacionalna tržišta.

Bilo kako bilo, upravo zbog sve veće važnosti splitske startup scene, Split će 5. godinu za redom ugostiti najveću hrvatsku startup konferenciju - Startup Europe Regattu.

Ponosni smo suorganizatori ove konferencije, a i svjesni statusa "najvećih promicatelja startup scene u Splitu" - u gradu u kojem inače nema velikih startup događanja, Regatta dolazi kao najbitnija tech-startup konferencija na ovim prostorima.

Svake se godine broj startupa utrostruči, a investitori, VC fondovi, predavači i panelisti jedva čekaju omiljeno godišnje okupljanje na kojem se dogovori toliko suradnja, ulaganja, projekata…svakako pozitivnih priča.

Zašto Regatta dolazi baš u Split?

Startup Europe Regatta je odigrala veliku ulogu u pozicioniranju Splita na startup karti Europe. Već pet godina za redom, ova konferencija okuplja poduzetnike, investitore, predavače i paneliste iz cijele Europe, privlačeći pažnju na lokalnu startup scenu.

Za razvoj i uopće stvaranje dalmatinskog startup ekosustava uz najkvalitetnije startup edukacije, ogromnu energiju i vlastita sredstva ulaže upravo Digitalna Dalmacija, a ova je konferencija kruna svih napora koje zadnjih pet godina ulažemo u to.

Voditelj Digitalne Dalmacije, Damir Brčić ističe: “Regatta je samo još jedna od stvari koje radimo godinama kako bi izgradili lokalni i dalmatinski startup ekosustav. To je vrhunska prilika da se gostima iz Hrvatske i svijeta predstave naši startupi - izložbom svojih radova na Rivi i prezentacijom svojih projekata u sklopu natjecanja u podrumima”.

Osim toga nadodaje kako je Regatta zapravo i prilika za upoznavanje startupa iz Dalmacije sa startupima iz Zagreba i Europe, a također i za predstavljanje brojnim poslovnim gostima i investitorima koji će biti uzvanici Regatte sva 3 dana u našem gradu.

Kako to Digitalna Dalmacija kroji dalmatinski startup ekosustav?

Radimo to strateški, kontinuirano i s ciljem. Svjesni da razvoj započinje poticanjem poduzetničkog duha među studentima, tako započinje i naša priča.

Razvoj startup ekosustava vrh je cijele vertikalne aktivnosti koje provodimo. Ovisno o veličini, razvijenosti i spremnosti - startupi se pridružuju na određenoj razini i zajedno nastavljaju dalje.

  • Studentski poduzetnički projekti (SPP) program je koji služi kao prvi korak u razvoju startupa u kojem studente s poduzetničkim idejama educiramo kako da razviju proizvod spreman za tržište. StartIT - startup akademija iduća je pripremna faza prije ulaska na globalno tržište nakon koje slijedi GrowIT program - financiranja rasta startupa, koji je ujedno i posljednja stepenica na kojoj se startupima osigurava financiranje za daljnji razvoj projekta i značajan ulazak na tržište.

Od početnog "stvaranja" startupa na prvoj razini do njihovog ulaska na tržište u programu GrowIT na završnoj razini – potiče se rast startupa, privlače ulaganja i njeguje poduzetnička kultura.

Što nakon edukacije?

Iako edukacija nikad ne staje, u jednom trenutku je vrijeme da se startup počne brže razvijati i da koristi stečeno znanje.

U Dalmatia Startup Communityju, koji svake godine broji sve više i više startupa, zajednica prati, podržava i povezuje startupe i pojedince s mentorima i investitorima. Osim toga, povezuje ih i u meetupu - Startup Dalmatia Meetup na kojem startupi predstavljaju inovativne projekte i koji pomaže u pronalasku novih članova timova kao i u ostvarivanju prvih kontakata s potencijalnim investitorima!

“Ova konferencija nije zamišljena samo kao predstavljanje startupa, predavanja i paneli nego i puno više od toga. Sva tri dana smo organizirali druženja i upoznavanja - takozvani networking startupa, gostiju, predavača i panelista kao i investitora sa svih strana svijeta. Mislimo da Startup Europe Regatta donosi posebnu kvalitetu u lokalni startup ekosustav jer brojne poznate svjetske goste dovodi startupima u njihov grad što je mnogo jednostavnije i jeftinije nego da oni obilaze svjetske konferencije”, ističe Damir Brčić.

Osim što startupe povezujemo s investitorima, ostvarili smo i brojna partnerstva kako domaća tako i inozemna. Dio je to naših nastojanja da dalmatinski startupi sudjeluju na internacionalnim konferencijama i natjecanjima i tako se probiju na svjetsko tržište. Članovi Dalmatia Startup Communityja već su osvojili zavidna mjesta na natjecanjima u Zagrebu, Riminiju, Izraelu, Milanu, a sada tu priliku imaju i na Startup Europe Regatti.