Novosti

Sinjski učenici osvajaju svijet programiranja s EDIT CodeSchoolom

Tehnička i industrijska škola Ruđera Boškovića u Sinju i ove je godina upisala jednu od najvećih grupa na programu EDIT CodeSchool – školi primijenjenog programiranja.

Učenici ove škole biraju struku kojom se žele baviti, a uz to – masovno odabiru i programiranje.

Automehaničari, vodoinstalateri, vozači, stolari…… istovremeno su i editovci.

Ne moramo svi biti programeri, ali svi se moramo znati koristiti tehnologijom.

Učenici koji sudjeluju u EDIT programu su digitalno pismeni i nemaju nikakvih poteškoća s upotrebom tehnologije u različitim okruženjima.  Ako neki polaznik i ne postane programer, EDIT je svakako značajno utjecao na njegovu digitalnu pismenost i čime god da se djeca budu bavila u budućnosti, sigurno će im koristiti znanje koje su stekli.

Djeca iz različitih dijelova županije imaju i različite prilike i mogućnosti. EDIT u svojem dijelu želi izjednačiti prilike za učenje. I tako jednake prilike imaju i djeca u Splitu, Imotskome, Sinju, na otocima….

Svi oni, ako žele, mogu naučiti programirati.

I po odazivu, jasno je da su svjesni što to sve donosi. Najviše su sretni jer znaju da će danas, sutra kao programeri moći raditi s bilo koje lokacije na svijetu, a najdraža im je ova gdje se sada nalaze, i tu žele i ostati.

Programiranje je IN!

“Najviše se veselim što ću ove godine na EDITu naučiti programirati svoju vlastitu stranicu. Na satu nam je zanimljivo, zabavno i svima bi preporučila da upišu EDIT – ipak je programiranje sada i jako popularno i traženo, a EDIT je najbolje ulaznica za taj svijet”, rekla nam je učenica Nina Samardžić.

Luka Marinović i Antonio Poljak su i ove godine upisali EDIT CodeSchool, prošle su godine pohađali osnovni JavaScript tečaj, a ove su godine na srednjem JS tečaju.

“Nisam još odlučio točno koji ali svakako želim upisati neki fakultet u ovim smjeru i nadam se da ću se i u budućnosti ovim baviti”, siguran je Luka te nadodaje kako bez EDIT-a nikad ne bi imao priliku upoznati cijeli ovaj svijet programiranja što sada ne može niti zamisliti.

Stipe Šušnjara je maturant. Već u 5. razredu osnovne škole počeo je programirati, a cilj mu je upisati računarstvo u Splitu. “Zahvaljujući EDIT-u naučio sam programirati HTML-ove i JavaScriptove. Sve me to zajedno privuklo da upišem i fakultet na kojem to mogu nastaviti učiti i razvijati se u tom smjeru.”

Manje priče, više programiranja

Dok s nama razgovaraju toliko su toga mogli isprogramirati. Znamo to i mi stoga ćemo ih pustiti da rade ono u čemu najviše uživaju, dok razgovaramo s njihovom omiljenom nastavnicom - Marijom Gaurinom, koja predaje sve EDIT tečajeve u ovoj srednjoj školi.

„Oni traže konkretan razlog zašto bi se upisali. Najviše su ih motivirali bivši učenici naše škole koji su sada na PMF-u, FER-u, FESB-u… koji dođu i ispričaju im svoju priču, a to ih najviše potiče. Pojedinci uopće nemaju računala kod kuće, i prvi se put susreću s programskim kodovima – EDIT im je svakako proširio obzor. Velika većina učenika iz mojih prethodnih generacija EDIT-a su se nastavili obrazovati u tom smjeru”.

To i je najbolji dokaz ovog programa. Sretna djeca, koja vole nastavu i žele se dalje obrazovati i postati vrhunski programeri!