Novosti

Razvoj umjetne inteligencije u Splitu: Radionicom „Prepoznavanje objekata korištenjem YOLOv5“ krenule aktivnosti centra RAZUMIN

Besplatnom višetjednom Hands-On radionicom za programiranje aplikacija umjetne inteligencije, od 11. do 30. srpnja u PICS predinkubatoru na FESB-u napravljen je veliki iskorak u razvoju umjetne inteligencije u Splitu i našoj županiji. Naime, prva je to „vidljiva“ aktivnost u okviru RAZUMIN – Centra za razvoj umjetne inteligencije, pokrenutog kao još jedan bitan dio razvoja dalmatinskog startup ekosustava - Digitalna Dalmacija.

Hands-on radionicu na temu „Prepoznavanje objekta korištenjem YOLOv5“ održao je Luka Farkaš, ATOS Intern, u organizaciji ICT županije i EDIT CodeSchoola, te uz podršku Odjela za informatiku splitskog PMF-a.

„Kad usporedim iskustva s inozemnim, mogu reći da su ova na vrlo visokoj razini“

Organizacija radionice potaknuta je velikim interesom detektiranim u splitskoj tehnološkoj zajednici okupljenoj oko ML/AI Split meetup grupe koja broji gotovo 500 članova. Po njenom završetku polaznici su potvrdili kako su se upoznali s koracima i postupcima pri kreiranju modela neuronskih mreža za rad s Machine Learning algoritmima u svijetu računalnog vida (CV), odnosno detekcije objekata, kazao je Damir Brčić organizator meetupa ML/AI Split i voditelj Digitalne Dalmacije.

„Jako kvalitetan tečaj, jako dobra priprema Luke Farkaša i ostale ekipe, vrhunska organizacija. Živjela sam u inozemstvu pet godina; kad usporedim inozemna iskustva i ova – mogu reći da su na vrlo visokoj razini. Drago mi je da se potiče i osvještava publika o umjetnoj inteligenciji te da više pričamo o svijetu ideja“, kazala je jedna od polaznica radionice.

Ivan Madunić, po struci inženjer elektronike i magistar računarstva, koji se trenutno bavi geoinformatikom, pojasnio je kako se kod njega pojavio interes za koncept primjene umjetne inteligencije, zašto ovakav princip edukacija cijeni te je otkrio koliko je naučio.

„Moj diplomski rad bazirao se na robotici, a i prvo radno mjesto bilo mi je na FESB-u; radio sam kao inženjer robotike na autonomnom čistaču industrijskih prostora, što mi je ujedno bio prvi doticaj s Machine Learningom i robotikom. Kasnije sam, također na FESB-u, radio na samostalnom projektu stereo kamera za prepoznavanje dubine – Machine Learningom sam trebao prepoznati neke gestikulacije. Put me u konačnici odveo negdje drugdje, ali je znatiželja ostala. Dok sam se ja bavio time, nisam se imao s kime posavjetovati, a sada se stvorio cijeli community. Zašto to ne iskoristiti?! Iako sam imao određena predznanja, specifičnost je računarstva da 'novo znanje prebriše staro', pa sam dosta toga ponovno naučio“, rekao je.

RAZUMIN – centar koji odgovara na potrebe zajednice

Prof.dr.sc. Saša Mladenović sa splitskog PMF-a, suorganizator ML/AI Split meetupa, naglasio je kako je za temu umjetne inteligencije sve više zainteresiranih.

U Splitu, ali i cijeloj Splitsko-dalmatinskoj županiji postoji značajan interes različitih tvrtki i pojedinaca za razvojem novih proizvoda i modela poslovanja temeljenih na najnovijim tehnološkim trendovima i postignućima. Pokazatelj želje za promjenom uvriježenog, ali pogrešnog mišljenja, kako se ovdje možemo baviti isključivo turizmom i splitska je tehnološka zajednica okupljena oko ML/AI Split meetup grupe. Ova zajednica okupljena oko tema vezanih uz strojno učenje i umjetnu inteligenciju posebna je po svojoj heterogenosti. Među članovima se mogu naći već iskusni praktičari koji u konkretnim projektima koriste tehnike umjetne inteligencije, ali i oni koji se tek spremaju upustiti se u primjenu umjetne inteligencije u svom području interesa. Naravno, ne smiju se izostaviti niti studenti koji su kreativna snaga koja ima interes nastaviti se razvijati u području koje je traženo u cijelom svijetu“, naveo je.

Upravo je izazov primjene umjetne inteligencije u različitim područjima prepoznat na razini Europske unije kao i na razini cijelog svijeta, stoga se s njime hvataju u koštac.

„Očekuje se da bi to mogla biti tehnologija koja bi nam mogla pomoći da optimiziramo određene procese i da, na primjer, smanjimo troškove energenata, što je sada posebno zanimljivo“, kazao je Mladenović.

RAZUMIN – Centar za razvoj umjetne inteligencije Splitsko-dalmatinske županije logičan je, stoga, nastavak aktivnosti i mjera koje su objedinjene kroz ICT županiju, odnosno kroz krovni projekt Digitalna Dalmacija, a koje su usmjerene na poticanje razvoja ICT sektora u županiji, kao jednog od najpropulzivnijih poslovnih sektora današnjice.  

 „RAZUMIN je dio projekta ICT županija koji je na ovaj način evoluirao i razgranao se kako bi odgovorio potrebama svih onih za koje je namijenjen, a to su: tvrtke, freelanceri, studenti, učenici i svi ostali zainteresirani za razvoj vještina i ovladavanje kompetencijama vezanim uz poslovanje i rad u IT sektoru. Ublažavanje i rješavanje uočenih problema ovog sektora, poput nedovoljnog broja kadrova i kvalitete njihovih kompetencija dodatno će pospješiti i aktivnosti ovog Centra, uz sve već pokrenute edukacije i treninge. Cilj nam je u prvom redu omogućiti im stjecanje što više praktičnog znanja kako bi u konačnici bili što konkuretniji na tržištu rada i tako pomogli našim IT tvrtkama, istaknuo je Damir Brčić, voditelj ICT županije.

Pripremne radnje za pokretanje Centra za razvoj umjetne inteligencije napravljene su kroz organizaciju spomenutih ML/AI meetupa, čiji je cilj bio ispitati zainteresiranost lokalne IT zajednice za područje umjetne inteligencije.

Nismo išli pristupom odozgo prema dolje, odnosno nije se prvo osnovao centar pa se razmatralo što će on raditi, nego obratno - odozdo prema gore. Odlučili smo prvo vidjeti što zajednici treba, a cilj je uvijek isti – potaknuti razvoj ICT-a u županiji“, ispričao je Saša Mladenović.  

Potpisom sporazuma Splitsko-dalmatinske županije sa Sveučilištem u Splitu te FESB-om i PMF-om povezao se znanstveni dio – otkrivanje noviteta u svijetu iz znanstvene literature – s praktičnim znanjem za kojim, očigledno, vlada 'glad'. Prilika za stjecanje praktičnog znanja pružena je upravo radionicom „Prepoznavanje objekta korištenjem YOLOv5“, koja je rezultirala vlastitim projektima polaznika. Učionica je tijekom svih šest susreta, tijekom vrelog srpnja, bila puna – s više od 20 sudionika.

 „Nadam se da će neka od ideja završiti kao startup, ali ideja je još šira – pokazati da se u Splitsko-dalmatinskoj županiji može raditi na razvoju vlastitih vještina i da se može podići vlastita vrijednost. Isto tako, još jednom pokazati da se ne mora ići nigdje da bi se radilo za svjetsko tržište – jedino što je potrebno jest ulagati u znanje; tu županija ima društvenu ulogu potaknuti ljude da budu što produktivniji i ostanu ondje gdje jesu“, zaključio je Mladenović.

Zbog velikog interesa polaznika, ali i ostalih, tečaj čija su predavanja snimljena i uz odlične upute i primjere u elektroničkom obliku, biti će postavljen i na edukacijskom portalu EDIT CodeSchool – edit.dalmacija.hr u obliku online tečaja.