Novosti

Razvoj IT-a u svakom kutku Splitsko dalmatinske županije

Splitsko dalmatinska županija u okviru projekta EDIT CodeSchool u petak je u Sinju donirala 15 novih računala za učenike Osnovne škole fra Pavla Vučkovića.

Kroz programe Digitalne Dalmacije već šestu godinu za redom organizira se EDIT CodeSchool - besplatna škola programiranja u kojoj se učenike osnovnih i srednjih škola podučava osnovama programiranja te izradi web stranica i aplikacija.

Preko 2500 upisane djece u prethodnih pet godina u preko 30 osnovnih i srednjih škola Splitsko-dalmatinske županije u gradovima Split, Solin, Kaštela, Omiš, Trogir, Imotski, Sinj, Makarska, Supetar i naseljima Šestanovac i Grohote.

Župan Blaženko Boban je podijelio računala i istaknuo: "ICT je budućnost svih prostora, pa tako i naše Dalmatinske zagore. U tome je i do sada prednjačila ova osnovna škola. Nadam se da će tim stopama nastaviti i dalje, s novom i suvremenom opremom. Naša je obveza pratiti ih kroz to i da jednoga dana, kada stasaju u svom znanju, ovi učenici budu perjanica ICT sektora u Cetinskoj krajini", rekao je župan Boban.

Splitsko-dalmatinska županija pokazuje svoju predanost razvoju obrazovanja i tehnologije, pružajući djeci u manjim sredinama pristup modernim tehnologijama.

Ova donacija će omogućiti učenicima da prate napredne programe i steknu znanja koja su im potrebna za buduće karijere u IT-u. Novi računalni sustavi bit će ključni u pripremi učenika za buduće izazove i pružanju temelja za razvoj njihovih IT vještina.

Ova gesta pokazuje da Splitsko-dalmatinska županija brine o razvoju obrazovanja i potiče daljnji razvoj tehnologije u manjim sredinama, što će imati pozitivan utjecaj na živote djece i cijele zajednice.

Luka Budimir ide u 7.A i govori nam kako obožava informatiku i programiranje i presretan je što su dobili nova računala koja jedva čeka isprobati. Kaže kako mu se ove godine najviše svidjelo što su radili na robotima te ih mogli isprogramirati kako oni to hoće!

Niki je ovo prva godina na EDIT-u, kaže kako su mu prijatelji koju su EDIT pohađali prošle godine preporučili da se upiše te je presretan što ih je poslušao i već je odlučan da će se upisati i iduće školske godine!

Ravnatelj Osnovne škole fra Pavla Vučkovića, profesor Nikola Vučković, zahvalan je na novim računalima.

"Mi provodimo projekt Edit CodeSchool koji našim učenicima daje velika znanja u IT sektoru. Poznato je da je ova industrija najbrže rastuća na svijetu pa svi oni koji imaju adekvatno znanje odmah nađu posao", ističe ravnatelj i nadodaje „EDIT je djeci otvorio nove poglede na svijet. Današnji posjet je znak ne samo pažnje već i materijalnog potkrepljivanja koji će služiti da naši mali programeri jednog dana budu i veliki programeri. Jer najbitnije su osnove, kada imate osnove i dobar materijal, u ovom slučaju računala – sve je lakše, a učenici će to sigurno opravdati!

Jer kako ravnatelj Vučković kaže „Sinj je grad alkara ali i editovaca“!

Inače nastavnik informatike i mentor u EDIT-u, profesor Boško Lišnić istaknu je kako će ova računala pomoći sve kvalitetnijem provođenju EDIT CodeSchoola ali i općenito provođenju informatike u školi. „ Programiranje koje mi tu radimo je poprilično napredno i zahtjeva određenu procesorsku snagu koju prijašnja računala nisu imala. Ova računala će nam pomoći da radimo neke naprednije stvari u programiranju, jer nam njihova procesorska snaga omogućuje da u budućem korištenju neuronskih mreža i ostalih spektara umjetne inteligencije budemo u korak sa suvremenim svijetom!“

Važno je naglasiti kako se ovaj program provodi i u sredinama u kojima učenici inače ne bi imali priliku steći ovakvu razinu znanja u IT tehnologiji koja ne samo da ih priprema za bolju poziciju na tržištu rada nego im i omogućuje im bolji start prilikom upisa na fakultet. Upravo tako Digitalna Dalmacija potvrđuje svoj moto „znanje dostupno svima“ te aktivno potiče razvoj i unaprjeđenje cijelog IT sektora kao nove ključne gospodarske grane.