Novosti

Rasti uz GrowIT i Digitalnu Dalmaciju: Uz natječaj Splitsko-dalmatinske županije razvij svoj IT projekt

ICT Županija svojim je projektima uspješno doskočila brojnim problemima s kojima se IT sektor suočava. Pomoću raznovrsnih mjera vrši strukturalne promjene koje će u konačnici dovesti do rješavanja problema poput nedovoljnog broja kvalitetnih IT kadrova i nedostatka pomoći IT poduzetnicima, posebno u ranoj fazi kad su najranjiviji. Svojim je projektima stoga na novu razinu dovela start up scenu u Dalmaciji zahvaljujući StartIT startup akademiji i portalu Digitalna Dalmacija .

Portal Digitalna Dalmacija je zapravo centralno mjesto za okupljanje i prezentaciju splitske i dalmatinske IT startup scene , te idealna platforma na kojoj svi zainteresirani mogu doznati sve što ih zanima o predstavljenim startupima.

Osim toga na istom mjestu imaju i sve potrebne informacije za pokretanje vlastitog startupa, ali i pristup stručnoj podršci koja se nudi početnicima s dobrim startup idejama.

Pružanje takve stručne pomoći nužno je za pretvaranje kvalitetnih ideja u proizvod ili uslugu za plasiranje na hrvatsko ili strano tržište. Jedan od primarnih ciljeva Digitalne Dalmacije jest i poticanje razvoja poduzetničkog mindseta kod studenata i mladih kao i razmjena ideja i suradnja s ostalim poduzetnicima u županijskom IT sektoru. Zahvaljujući portalu, mlade IT tvrtke s područja Splitsko-dalmatinske županije postat će vidljivije i poznatije javnosti. Osim toga, investitori i tvrtke zainteresirane za suradnju sada imaju uvid u kompletnu IT startup scenu Županije i s lakoćom mogu doći do željenih informacija.

ICT Županija ni tu ne staje sa svojim projektima.

Daljnje poticaje i rast poduzetnika u IT-u omogućava nadopunom StartIT-a, točnije natječajem GrowIT.

Poznato je da je StartIT startup akademija održana krajem prošle godine , u organizaciji ICT županije, iznjedrila 7 timova koji su nakon uspješne startup edukacije otvorili svoje obrte ili d.o.o.-e, a sada nam je želja njih i ostale startupe s dalmatinske scene potaknuti da svoje projekte razviju na još veću razinu i osvoje tržište.

GrowIT korisnicima mjera ukupno stavlja na raspolaganje 970.000 kuna za razvoj novih IT projekata ili digitalnih usluga. Riječ je, naime, o dvije vrste potpora namijenjenih mladim poduzetnicima, kako bi se razvio što veći broj mladih startupa i ojačala startup scena u Splitu i Dalmaciji koja zaostaje za onom u Zagrebu, a pogotovu u svijetu. To bi u skoroj budućnosti trebao biti motor gospodarskog razvoja Splitsko-dalmatinske županije.

Prva se mjera odnosi na sufinanciranje pripreme i provedbe razvojnih IT projekata u inicijalnoj fazi razvoja. Cilj ove mjere stoga je potaknuti nove IT poslovne projekte i pružiti pomoć pokretačima projekata utemeljenih na stvarnim potrebama tržišta. Pomoću ove mjere poticat će se izrada prototipa i cjelovitog tržišnog plasiranja inovativnih IT proizvoda. Na natječaj se tako može prijaviti poslovni subjekt koji je u procesu razvoja IT proizvoda sa sjedištem u Županiji te registriran u posljednja 24 mjeseca. Također, može se prijaviti i poslovni subjekt koji je u procesu razvoja IT proizvoda ili usluge registriran u posljednja 24 mjeseca sa sjedištem na području Republike Hrvatske. Preduvjet je da isti najkasnije do dana potpisivanja ugovora o dodjeli bespovratne potpore promjeni sjedište poslovnog subjekta i registrira ga u Županiji.

Druga se mjera pak odnosi na sufinanciranje daljnjeg rasta i razvoja IT projekata. Temeljni cilj ove mjere jest razvoj naprednih funkcija postojećih IT proizvoda i poticanje poduzetnika na rast i razvoj vlastitih IT poduzeća ili obrta te plasman proizvoda i usluga na tržište. Na natječaj se može prijaviti poslovni subjekt koji je u procesu razvoja IT proizvoda ili usluge sa sjedištem u Županiji, a registriran najmanje 24 mjeseca i najviše 60 mjeseci do dana podnošenja prijave. Također, može se prijaviti i poslovni subjekt koji ima sjedište na području Republike Hrvatske uz preduvjet da isti najkasnije do dana potpisivanja ugovora o dodjeli bespovratne potpore promjeni sjedište poslovnog subjekta i registrira ga u Županiji.

GrowIT natječaj bit će otvoren 10 dana počevši od dana objave na mrežnoj stranici Županije www.dalmacija.hr u rubrici Natječaji. U finalni odabir prve mjere ulazi 15 prijavljenih s najvećim brojem bodova, a po okončanju će osam najboljih biti i nagrađeno. Najbolji od najboljih dobit će 70 000 kuna potpore, a ostalih sedam po 50 000 kuna. Što se tiče druge mjere, proći će 6 prijavljenih, a nagrađeno će biti troje najboljih. Najveća nagrada iznosi 250 000 kuna, zatim 200 000 kuna i 100 000 kuna.

U finalom odabiru startupi će predstavljati svoje projekte žiriju sastavljenom od poznatih hrvatskih poduzetnika i investitora, te se i na taj način prezentirati široj ali i stručnoj javnosti, pogotovu što će se cijeli događaj prenositi i uživo putem YouTube kanala i uz prisustvo brojnih medija.

Uz GrowIT vaše ideje konačno mogu izrasti u kvalitetne projekte stoga ne oklijevajte i prijavite se na natječaj!