Novosti

Prvi tjedan StartIT akademije je iza nas, radilo se, ali i učilo, pogledajte koje je tržišne 'cake' Mario Ančić otkrio našim polaznicima

StartIT Camp – prvi tjedan akademije StartIT@PICS je za nama. Marljivi polaznici su svakog dana boravili u PICS-u i pod paskom tvrtke Lean Startup Croatia i njenih mentora Mira Hegedića i Filipa Stipančića učili o osnovama pokretanja poduzeća, „lean“ konceptu, startup mindsetu, internacionalizaciji i skalabilnosti poslovanja te učenjem metoda za validaciju poslovnih ideja. 

Dodatan uvid na tržište, naročito na onaj dio koji se ulaganja tiče dao im je proslavljeni bivši hrvatski tenisač Mario Ančić koji je sada partner u fondu One Equity Partners. Fondu koji je relativno nedavno investirao 200 milijuna dolara u istarski 'Infobip'. One Equity Partners je private equity fond koji upravlja s preko 7 milijardi dolara. Ulažu u već profitabilne tvrtke i bitni su igrači na globalnom tržištu. Mario, dakle, zna što priča.

Mario se polaznicima javio preko video veze i njegova poruka se ukratko može svesti na „sondiranje tržišta, poznavanje svih njegovih prilika i zamki - to je najbolje što startupi mogu napraviti kako bi sebi olakšali prodor na isto.

- Kada ulažemo u određenu tvrtku cilj je postati njihov partner, a ne preuzeti vođenje iste na sebe. Razlog tome prilično je jednostavan. Radi se naime, o podjeli rizika. Ona mora biti ravnopravna između postojećih vlasnika i novih ulagača – kazao je Mario opisujući što bi moglo danas sutra zateći i nekog od polaznika StartIT akademije.

- Mi kao ulagači pružamo financijska sredstva, dijelimo naš know-how vezan za prodaju, organizaciju ili što je god potrebno, no u početku je svakome bitno, proći kroz sve scenarije koji se mogu dogoditi u poslovanju i uskladiti poglede u kojem smjeru tvrtka i pojedinci trebaju ići. Sve kako bi se kasnije izbjegao eventualni sukob.

Mario je također posebno naglasio i jedan prilično jednostavan savjet.

Kada tražite investicije, u početku se ograničite na što manje udjele, ako su oni veći, to kasnije može postati značajnim problemom – kazao je Ančić.

Između ostalog govorio je o razlici između europskog i američkog startup sustava koja se sadržana u tome da se u SAD-u novci mogu dobiti lakše, no u Europi investitori ulažu više vremena i energije kako bi pomogli startupima u koje ulažu. Ono, dodao je Ančić, što nedostaje europskom startup sustavu jest veći fokus na prodaju i komunikaciju s kupcima.

- U Europi je i dalje preveliki naglasak na razvoju proizvoda, a to, pak, ne može osigurati dovoljno veliki i brz tržišni proboj i kasniji rast. Zato bi investitori koji put trebali slušati i osnivače startupa po pitanju tržišta. Naš je dojam da oni imaju bolje poznavanje tržišta – zaključio je Ančić.