Novosti

Prvi Startup Dalmatia Meetup ugostio je marketinškog eksperta Ivana Bračića

Naš popularni BizTalk meetup postao je Startup Dalmatia Meetup!

Startup Dalmatia Meetup okuplja lokalnu tech startup scenu u Splitu i Dalmaciji! Ovaj meetup povezuje startup zajednicu kao i sve one koje zanimaju poslovne teme i specifična područja, predstavlja inovativne startup projekte, traži nove članove timova i ostvaruje prve kontakte s potencijalnim investitorima!

Uspješnu zajednicu čine brojne individualne priče o uspjehu, a upravo je svoju, sinoć u predinkubatoru PICS predstavio Ivan Bračić!

Ivan Bračić zvijezda prvog meetupa pod novim imenom

Prvi Startup Dalmatia Meetup je predvodio Ivan Bračić, renomirani marketinški stručnjaka s impresivnom međunarodnom karijerom.

Ivan je podijelio svoju životnu priču te održao predavanje na temu "Kako potaknuti rast startupa?". Njegovo iskustvo u vodećim marketinškim tvrtkama poput Infobipa, Q Agency i MessageBirda, zajedno s radom u startupima, čini ga ekspertom u ovoj domeni.

Košarkaški dres zamijenjen odijelom

Kada je s košarkaškom stipendijom krenuo na studij u Ameriku, maštao je o tome da bude NBA igrač, ali poslovni je put ipak prevladao. Kucao je na vrata ureda po Manhattanu, Brooklynu, Queensu, Bronxu… ostavljao svoje kartice - kako to i sam naziva “survival mode” - “daj što daš da počnem raditi”, na jednom su ga eventu pozvali na intervju, zaposlio se i tako je sve počelo.

Karijera u Americi se odužila na čak 16 godina što nije očekivao ni planirao ali se svakako isplatilo. Kada se vratio u Hrvatsku, počeo je raditi u Infobipu koji je tada bio nepoznat, nerazvikan. 2015. atmosfera je bila iako fantastična, pomalo kaotična. Firma brzo raste ali bez kontrole - svi rade na neki svoj način.

U Infobipu je održavao Sales Academy, jer je firma svaki mjesec zapošljavao preko 20 osoba u prodaji u cijelom svijetu, a za početak su svi dolazili u Vodnjan na onboarding. Sales training i workshope održavao je svugdje, putovao na gotovo svaki kontinent, radio s ljudima i uživao. 

Prepoznavanje zamki koje vode startup u propasti

Kako je radio u startupu ali i sa startupima, dobro je upoznat s njihovim najvećim poteškoćama pa je tako i naveo neke od razloga zašto startupi najčešće propadaju. Veliki dio razloga ima veze s nekim dijelom business developmenta. Ovo su neki razlozi koje Ivan ističe kao ključne koje je primijetio iz osobnog iskustva:

  • Nema potrebe na tržištu za ono što nude
  • Nemaju dovoljno novca za sve što je potrebno
  • Nemaju pravi, kvalitetni tim
  • Konkurencija ih nadmaši

Nakon toliko godina iskustva, siguran je da može izdvojiti ključne elemente za skaliranje poslovanja:

1. USKLAĐENOST MARKETINGA I PRODAJE

U korporativnom svijetu, ovo su dva odvojena svijeta, a ne bi trebala biti.

57% of the B2B buyer journey is completed before a client is ready to talk to Sales.

Što to zapravo znači? Kada netko odluči kupiti proizvod, kontaktira vas i želi s vama pričati o proizvodu, usluzi - on je već velik dio istraživanja napravio tj. spreman je na kupnju. Upravo zato, marketingaš treba razumjeti kako kupci kupuju proizvod, u kojem su dijelu buyer journeyja.

Marketing i prodaja moraju biti usklađeni. Kako? Upravo ovako!

2. INFRASTRUKTURA POSLOVANJA

Infrastruktura poslovanja je temeljna podrška koja omogućuje tvrtki da "gura naprijed" i ostvaruje svoje ciljeve. Zamislite to kao kostur koji drži tvrtku uspravno i omogućuje joj da se nosi s izazovima poslovnog svijeta.

3. OSNAŽIVANJE ZAPOSLENIKA

Osposobljavanje ljudi da odrade svoj posao. Obuka, mentorstvo, vođenje i komunikacija ključ su svega.

Okupljeni članovi Dalmatia Startup Communityja, kao i svi ostali, čuli su Ivanove savjete i znanje iz prve ruke. Ovakvi meetupi prilika su za lokalnu startup zajednicu da uči od najboljih i stvara brojna poznanstva, a mi ćemo ih svakako sve više organizirati, jer kada u sred ljeta po najvećim vrućinama, predavanje bude puno - to je jasan znak da zajednica želi još!