Novosti

Prva startup konferencija u Splitu - investitori, udruge i institucije na jednom mjestu!

“GrowIT konferencija - razvoj regionalnih startup ekosustava” u organizaciji Digitalne Dalmacije i Splitsko-dalmatinske županije održala se 14. veljače u hotelu Briig. Konferencija je to koja mladim poduzetnicima daje podršku u razvoju njihovih poslovnih ideja i aktivno radi na razvoju regionalnog poduzetničkog to jest startup ekosustava. Konferenciju je svečano otvorio Damir Brčić, voditelj centra za digitalnu transformaciju – Digitalna Dalmacija koji je pozdravio sve prisutne: startup poduzetnike, gospodarstvenike, investitore, predstavnike brojnih institucija i timove koji su iščekivali rezultate žirija i dodjelu nagrada.
Digitalna Dalmacija uočila je kako Splitu nedostaje ovakvih događanja, stoga već šest godina radi na uspostavi startup ekosustava i pozicioniranju Splita kao IT prijestolnice ovih područja, a GrowIT konferencija zasigurno je potvrdila postignuti napredak.

Okupljene je pozdravio i Ante Janko Bobetko, zamjenik predsjednika Uprave HAMAG Bicro-a koji se veselio upoznati silno talentirane mlade ljude željne uspjeha sa jako kvalitetnim idejama.

Važnost suradnje javne uprave, tvrtki i obrazovnih institucija

Konferencija je uz uručivanje novčanih poticaja za poduzetništvo ugostila i panele kao i predstavnike krovnih, nacionalnih startup i poduzetničkih udruga, priliku za networking, te uvid u najnovije trendove na tržištu.

Suradnja i spajanje snaga ključ su za digitalnu transformaciju, a to se dogodilo ovog utorka gdje su se po prvi put na jednom mjestu okupili predstavnici različitih organizacija koji su diskutirali o istoj temi, to jest o njihovim ulogama u stvaranju regionalnog startup ekosustava. Vinko Muštra i Petar Šolić bili su na strani obrazovnih ustanova, Stipe Čogelja kao zamjenik župana predstavio je javnu upravu te Dario Boras predstavnik poduzetnika tj. firmi. Kad se zajedno udruže mogu se napraviti vidljivi pomaci, a jedan od njih je i izgradnja lokalnog startup ekosustava. Na drugoj su panel raspravi o istoj temi razgovarali drugačiji akteri to jest predstavnici udruga, inkubatora i ustanova. Oko istog su se stola okupili Frane Šesnić iz ZICER-a, Diana Mudrinić iz inkubatora TROKUT Šibenik, Sven Gotovac iz inkubatora SPINIT i Lana Ugrčić iz Studentskog poduzetničkog inkubatora. Novi startupovi u utrci za milijun kuna te izvrsni predavači i rasprave obilježili su ovogodišnju GrowIT konferenciju. Splitu nedostaje ovakvih događanja, a to je uočila i Digitalna Dalmacija koje već 6 godina radi na uspostavi startup ekosustava i pozicioniranju Splita kao IT prijestolnice ovih područja.

Vedran Blagus, principal iz South Central Ventures fonda vrijednog 40 mil. € koji ulaže u IT startupe na prostoru zapadnog Balkana i član GrowIT žirija podijelio je svoje dojmove:

„Tijekom GrowIT-a 2023, uočio sam sigurno šest ili sedam startupa s kojima bi mogli raditi u budućnosti i s kojima ću ostati u kontaktu nadajući se da će se izroditi neka investicija iz toga. Uspoređujući svoj prvi dolazak u Split 2017. godine i tadašnje startupe koji su bili u vrlo ranoj fazi, nisu znali kako otvoriti kompaniju i naći prve kupce i danas, mogu reći da je to danas na puno profesionalnijem i višem nivou nego što je prije bilo. Često se govori da je centralizacija IT firmi u Zagrebu, no stvarno, Split i Splitsko-dalmatinska županija, posebice s obzirom na činjenicu da je ta razvojna inicijativa došla od javnog sektora, značajno su podignuli razinu.“

Predsjednica krovne CRO STARTUP udruge Hajdi Ćenan ispričala je plan djelovanja i novosti CRO startupa u sklopu svog predavanja o nacionalnom startup ekosustavu.

Ukupno milijun kuna za splitsko-dalmatinske poduzetnike

Na GrowIT natječaj prijavilo se točno 40 startupa. Žiri sastavljen od respektabilnih pozvanih stručnjaka je u inicijalnoj fazi odabrao 20 projekata koji su se u konačnici borili za 15 nagrada, iz fonda 1 mil. Kn, koje su im bile svečano uručene na konferenciji. Najbolji startup osvojio je nagradu u visini 26.544 eura, drugoplasirani 13.272 eura, trećeplasirani 11.945 eura, dok je preostalih 12 najbolje rangiranih dobilo potporu od 6.636 eura.

Slaven Damjanović uz poslovnog partnera Mislava Ivandu najbolji je ovogodišnji startup i zasluženo je osvojio prvo mjesto sa svojom aplikacijom IoT Walk App. Osim toga, dio prve nagrade osigurao je i novi partner Digitalne Dalmacije Silicon Castles čiji je osnivač Andreas Spechtler održao je inspirativno predavanje o pokretanju Startup Executive Academy akceleratorskog programa u Splitu.

Drugo mjesto pripalo je projektu e-Dozer na kojem je radio tim na čelu sa Zlatkom Kovačevićem, a kojima je cilj potpuno digitalizirati ugostiteljstvo, dok je na trećem mjestu završio projekt znanstvenice Ene Melvan i njen startup Metabelly koji se prvenstveno bavi zdravljem crijeva nudeći personalizirani plan prehrane preko analize stolice.

Osim financijske potpore, Digitalna Dalmacija kroz GrowIT novoosnovanim startupima omogućuje aktivno uključivanje u Dalmatia Startup Community koji djeluje na povezivanju lokalne startup scene i okuplja aktualne startupe koji rade, rastu, zapošljavaju i probijaju granice. Na taj se način mladim poduzetnicima pruža podrška u razvoju njihovih inovativnih poslovnih ideja i olakšava daljnji razvitak lokalnog poduzetničkog ekosustava.

Poslovni rezultati uvijek dolaze kao kruna predanom radu i uloženom trudu, a to je primijetio i Davor Runje, predsjednik Upravnog odbora CISEX-a i jedan od osnivača većeg broja startupa te ovogodišnji član žirija: „Ovo je jedan od najboljih događaja u dugo vremena. Obično budu jedan, dva ili tri projekta koji su jako dobri, a ovdje se ne bih mogao kladiti tko će biti u top tri dan prije jer je među njima premala razlika i jako su dobri, dosta zreli i ljudi su postali puno samouvjereniji u tome da to što rade ima smisla i da će uspjeti. S rastom samopouzdanja i kvaliteta je sve veća kroz godine.“

Slična će se scena ponovo okupiti i na Startup Europe Regatta konferenciji koja će se održati od 4. do 6. listopada sa štandovima na splitskoj Rivi.