Novosti

Prošlogodišnji pobjednik STARTiT-a: Jedva sam čekao nova predavanja, a razgovori s mentorima pomogli su usmjeriti me

Imala/imao sam ideju što želim napraviti već godinama, ali uvijek sam odgađao započeti s konkretnim radnjama – jeste li se ikada osjećali slično? Priznajte. Nekada je najlakše (koliko god neki tvrdili suprotno) imati baš ideju, a sve ostalo je zapravo – prilično izazovno i puno prepreka. 
Isto tako u sebi je osjećao i Stipo Margić koji je sa svojim projektom Capallble, na prvoj STARTit @PICS akademiji, osvojio glavnu nagradu – 15 tisuća kuna.

- Na nagovor prijatelja i kolega s fakulteta, odlučio sam se prijaviti na ovaj projekt kako bih se prisilo realizirati ideju do samog kraja, iako mi pobjeda nikada nije bila prioritet – kazao je Stipo koji je tako svijetu ponudio  Capallble - interaktivnu kartu pomoću koje osobe s poteškoćama u kretanju na jednostavan i brz način dolaze do točnih informacija o pristupačnim lokacijama.
Životna situacija je Stipu inspirirala na rješavanje itekako gorućeg problema osoba sa invaliditetom ne samo u Splitu već u svim sredinama zbog čega Capallble (koji je u međuvremenu evoluirao, ali o tome drugom prigodom) svjetski primjenjiv.
A, sve je počelo , baš kao što je i preporučljivo za sve polaznike STARTit@PICS akademije – od ideje.

-    Kada sam se prijavio, jedino što sam imao u zamislima bila je ideja i vrlo malo isprogramiranog dijela. Međutim, nedostajao mi je svaki drugi dio i upravo zato je prijava bila motiv da se ideja provede u djelo – kazao je Stipo koji se, odmah nakon što je vidio raspisani poziv za STARTit akademiju, prijavio.

-    Bilo mi je tako dobro da sam jedva čekao svako novo predavanje! Imam samo riječi pohvale za sve uključene u StartIT, posebno za desetoricu mentora koji su nam stalno bili na raspolaganju, kao i za Petra, Ninu, Tibora i Damira iz organizacijskog tima. Iako sam student informacijske tehnologije i programiram već duži niz godina, nešto što je izvan tehnologije nikada me nije zanimalo, sve dok nisam bio primoran. Na predavanjima sam saznao i naučio mnogo podataka i informacija, od kojih bih najviše istaknuo metode vođenja poslovanja, važnost networkinga i slično – pojasnio je Margić dodajući kako mu je najdraže bilo upravo zadnjeg dana. Tada je upoznao i mentore koji su mu dali prijeko potrebno znanje i savjete.

-    Pričali su  o koracima koji su ih doveli do uspjeha i upravo ta interakcija s  njima bila je posebno inspirativna – pojasnio je Stipo čiji je projekt ubrzo nakon završetka STARTit @PICS akademije dobio izniman zamah.
U kratkom periodu nakon natjecanja, zajedno s kolegama sam odlučio osnovati udrugu „Liberato“ kako bih nastavio razvijati ovaj, ali i razne druge projekte, među kojima je i društveno odgovorno poslovanje kojem se želim posvetiti u budućnosti – zaključio je prošlogodišnji pobjednik.

 

A, što kažu neki od mentora? Pogledajte!