Novosti

POZITIVNE NOVOSTI LOKALNOG STARTUPA: Za eAgrar agencija LLANO dodijelila novi vizualni identitet u službi povećanja konkurentnosti

Završena je još jedna uspješna poslovna suradnja u cilju povećanja konkurentnosti i prodaje agencije LLANO za brend eAgrar, a kojoj je posredovao PICS@FESB, predinkubator i coworking prostor pokrenut u sklopu projekta ICT županija u Splitu. Ovaj put povezivanje, umrežavanje i suradnja koju pruža mladim IT startup-ima imali su za cilj povećanje prodaje, konkurentnosti i pozitivan efekt na plasman i distribuciju proizvoda.

Simbioza LLano agencije i eAgrar projekta

Iza agencije LLano stoji osnivačica Nikolina Jerković, s desetogodišnjim iskustvom u kreiranju vizualnih komunikacija na tržištu i sada je već etablirano ime u izradi vizualnog identiteta za brendove, tvrtke i startup-e u našoj okolici, dok je brend eAgrar u vlasništvu Field Data, iza kojeg stoji mladi izumitelj i poduzetnik Slaven Damjanović. Suradnja je nastala u prostorijama PICS@FESB predinkubatora, za kojeg Jerković kao eksterni suradnik svake godine bira jednom brendu biti mentor u svom području i potpisati njegov dizajn i vizualni identitet na tržištu.

- Prilikom zaprimanja aplikacija u PICS@FESB predinkubatoru ove godine, presudilo je to što sam brend eAgrar primijetila kroz njihovu pro-aktivnost u prethodnim projektima ICT Županije. Osnivač mene osobno nije znao, ali sam se zato ja upoznala detaljno postepeno s njegovim projektom. Osim što je proizvod u mojim očima izgledao kao sjajna tržišna priča, Slaven kao izumitelj se već duže vrijeme ističe kao posebno ime lokalne startup scene. Sada kad se osvrnem na to kako je sve prošlo, vjerujem da sam napravila najbolji izbor i to da će dodjeljivanje vizualnog identiteta eAgraru značajno utjecati na ubrzavanje njegova razvoja u ozbiljnu poslovnu priču u zemlji i inozemstvu. Kako se susret u PICS@FESB dogodio u vrijeme pandemije COVID-19, koja je nemilo utjecala na pad broja naših klijenata, suradnju sa Slavenom smo shvatili ozbiljno i ponudili mu širi i veći besplatan paket ove godine nego je planirano. Već u prvom razgovoru dala se primijetiti Slavenova vizija i potencijal njegova proizvoda. U ovoj poslovnoj simbiozi ćemo napraviti veliki i značajan projekt kako za nas, tako i za zajednicu, zadovoljnim tonom prepričavala je Nikolina početak suradnje.

Ističe kako su na prvom trosatnom sastanku prešli sva pitanja o ključnim vrijednostima brenda i tvrtke, tržištu kojem se teži, idealnom klijentu i sl:

⁃ Vizualni identitet treba biti ogledalo onog što proizvod jeste u očima i potrebi potrošača, te onog tko ga stavlja na tržište. Slaven je bio oduševljen već sljedećim susretom svim ponuđenim rješenjima s naše strane. Zajedno smo odabrali jedan iz kojeg je proizašao ovaj koji vidite ispod u galeriji. Osim loga, napravili smo za brend i druge neophodne elemente u službi davanja na važnosti proizvodu u očima potrošača kao vizual za društvene stranice, elementi web stranice, tiskani materijal, novo pakiranje, materijal za sajamsko izlaganje i još mnogo toga. eAgrar je inteligentni aparat koji prikuplja i obrađuje podatke o usjevu s terena i šalje ih bez prisustva poljoprivrednika njemu na telefon. Moram reći da je bilo izazovno kreirati modernu vizualno komunikacijsku priču koja uključuje sve spomenute elemente jednako atraktivnu kako mladim, tako i iskusnim poljoprivrednicima. Prema prvim reakcijama složit će se Slaven da smo u tome i uspjeli.

Slavenovo iskustvo s Jerković jedno je od važnijih ostvarenih koraka pod okriljem ICT županije za njegovu tvrtku i brend:

- Uz suradnju s Nikolinom shvatio sam koliko je važno brendiranje i vizualni identitet, te kako se toj priči treba pristupiti temeljito i profesionalno. Otvorili smo mnogo zanimljivih pitanja o kojima do tada nisam razmišljao. Vjerujem da je ova suradnja rezultirala velikim poboljšanjem vizualnog ruha kojim se predstavljamo korisnicima u svim njegovim aspektima.

 

Budite otvoreni, družite se, sudjelujte na projektima i govorite glasno o svojim idejama.

 

Nikolina je dotakla dizajnom više korisnika ICT županije

Suradnja Jerković i ICT županija traje od 2018. godine. Na međunarodnoj konferenciji Shift te godine, Jerković se upoznala s voditeljem projekta Damirom Brčićem:

⁃ Ne znam tko je izjavio onu rečenicu: Hrana povezuje ljude, ali iz svog iskustva mogu vam reći da je potpuno točna. O važnosti događaja govori podrška Splitsko-dalmatinske županije svake godine, te okupljanje pojedinca i tvrtki iz samog vrha svjetskog IT sektora. Pridružila sam se štandu ICT županija koji su nudili raznorazne informacije o programima podrške, ali i sjajne muffine. Damir i ja smo tu započeli neformalni razgovor uz vrlo predobre muffine o mom tekućem tadašnjem projektu s Klubom mladih za koji sam držala radionice iz grafičkog dizajna. Nakon tih muffina i razgovora, ostvarila sam suradnju preko EDIT Graphic Design START-a unutar kojeg sam držala uz podršku ICT županije za korisnike besplatne radionice grafičkog dizajna za početnike. Mladima uvijek govorim budite otvoreni, družite se, sudjelujte na projektima i govorite glasno o svojim idejama. Već će netko pronaći mjesto baš idealno na tržištu za vas. Takva je bila i moja priča.

Od dječje ljubavi ka crtanju, do dizajna i poduzetništva

Jerković ističe kako se još uvijek vizualni identitet “s potpisom“ u našoj zemlji smatra poslom za “velike“:

⁃ Put i opstanak na tržištu nije ni malo lagan, ako me baš pitate kako je biti u ovom poslu, rasti i razvijati se. Moj posao je kreiranje vizualnog identiteta za brendove i tvrtke, a velika većina smatra da im zbog godina poslovanja to više ne treba ili mlađe da nije pravo vrijeme za takva ulaganja. Čak u samim počecima prije 10 godina moji roditelji su smatrali da u ovom poslu “nema kruha“ jer se glasno nije pričalo o tome. Ipak, trud, rad i obrazovanje pomažu da se snađete na tržištu bez obzira na to što radili. Crtam od otkad znam za sebe, dizajnom sam se bavila i u srednjoj školi, a i završila sam fakultet smjer Informacijske tehnologije. Vizija koju sam davno postavila čime ću se baviti je u potpunosti ostvarena!

Trud, rad i obrazovanje pomažu da se snađete na tržištu bez obzira na to što radili.

Naša sugovornica ističe kako svaki dan društvo napreduje u smislu jačanja svijesti o potencijalu IT tehnologija, premda još uvijek nedovoljno da možemo govoriti o tisućama novih brendova prepoznatljivih diljem zemlje svake godine. Hrvatska je bogata malim proizvođačima u svim sektorima. Primjerice, u sektoru hrane odnedavno imamo OPG-ove koji su prepoznali važnost pretvaranja svoje sirovine u proizvod, tako da svako malo imamo novi proizvod na tržištu. Jerković smatra da se ipak malo njih upusti u priču da netko za njih izradi vizualni identitet i iskoristi potencijal u punom sjaju:

⁃ U svakom je poslu neizvjesno, pa tako i u mom. Potpuno razumijem startup-e koji imaju sjajne ideje, ali nemaju znanja o tome što su prioriteti u počecima i od kud krenuti. Nitko nas previše ne uči o tome kako sudjelovati na tržištu kao ponuđač. Novi poduzetnici su mahom one man job, što će reći i investitor, i računovođa, i trgovac, i izumitelj, i marketing voditelj, i skladištar,… Imala sam sreću i okružila se sjajnim mentorima koji su mi pomogli u prvim poslovnim suradnjama, a danas imam tim suradnika koji projekte dovedu do savršenstva. Nije lako izaći iz komfor zone koju imate na nekom radnom mjestu i krenuti u poduzetništvo, pa biti taj koji će stati ispred kupca i prodavati mu nešto. Uvijek je te poslove lakše raditi za nekog drugog. Danas s ponosom mogu reći da i u vrijeme pandemije moj posao jako dobro funkcionira, imamo sjajne rezultate, a i dalje me ispunjava i s puno strasti ga obavljam. Redovito izađe novi prepoznatljiv brend iz LLANO agencije kojem unapređujemo prodaju i poziciju na tržištu. Naši brendovi mahom imaju uzlazne poslovne rezultate, a ništa manje ne očekujem ni od suradnje s eAgrar.

Neraskidiva veza s ICT županijom

Jerković je obećala da će i ubuduće dio svog vremena odvojiti za aktivnosti u okviru projekta ICT županija:

- Nadamo se boljoj epidemiološkoj situaciji u zemlji, te da će to rezultirati nastavljanjem projekta s radionicama i drugim okupljanjima. Otvoreno smo razgovarali o još nekim idejama poput ljetne škole koju je pandemija također zaustavila, a s kojom bismo mogli izaći iz lokalnih okvira i još bolje iskoristili ovaj prostor PICS@FESB predinkubatora, zaključila je na kraju razgovora Nikolina.