Novosti

Poslodavci u "lovu" na EDIT pametne glavice

Poslodavci u "lovu" na EDIT pametne glavice

Reći danas da je programiranje i razvoj IT sektora siguran posao u budućnosti, i nije neka osobita novost. Ali se zato odmah nameće i pitanje kako to ostvariti?Uvažavajući te činjenice i koristeći komparativne prednosti svoga područja, osobito stoga što se takvi poslovi, koristeći suvremene komunikacijske tehnologije mogu raditi s gotovo bilo kojeg mjesta na svijetu i za klijente na drugoj strani zemaljske kugle, Splitsko-dalmatinska županija pokrenula je, u okviru projekta ICTžupanija, program EDIT namijenjen učenicima viših razreda osnovnih i srednjih škola na kojima uče osnove programiranja i sami izrađuju web stranice, aplikacije za mobitele, zabavne sadržaje i slično.
Već u toj ranoj edukativnoj fazi, upravo ti učenici predmet su interesa IT tvrtki koje djeluju na splitskom području jer u njima vide svoje potencijalne buduće zaposlenike. Oni ambiciozniji i uporniji mladi programeri, do prvih poslova mogu doći već tijekom srednje škole, no cilj projekta EDIT je usmjeriti ih i zainteresirati za nastavak visokoškolskog obrazovanja u tom smjeru, u prvom redu na Fakultetu elektrotehnike i računarstva. Stoga EDIT ima snažnu potporu i preporuku IT tvrtki.
Helena Librenjak, voditeljica je tvrtke Atoskoja u Splitu postoji već 17 godina, a pored Splita, djeluje još i na području Zagreba i Osijeka. Sa 40-tak zaposlenih, trenutno su najveća IT kompanija u Europi koja radi za klijente iz cijelog svijeta poput Amerike, Kine, Japana, zemalja Afrike…
- Imamo razvoj vlastitih proizvoda i rješenja koja se onda prodaju unutar Telco svijeta, prvenstveno, a imamo i custommade rješenja prema zahtjevu korisnika. U regiji svi Telcooperateri su naši, a u zadnje vrijeme se bavimo i drugim industrijskim granama osim Telco svijeta, znači naftnom industrijom, financijskim svijetom itd. Naša prednost je u tome pomažemo krajnjem korisniku u rješavanju njegovog problema. Oni s nama razgovaraju od nekakvim stvarima koje bi htjeli razviti, naši inženjeri s njima popričaju, dizajniraju rješenje i implementiraju ga, pojasnila je Librenjak.
Prema njenim riječima, za učenike, polaznike edukacijskog programa EDIT, postoji mogućnost daljnjeg usavršavanja u njihovoj tvrtki.
- Svakako će im ovakvi tečajevi i ovakve usmjerene aktivnosti davati nekakve temelje i osnove da mogu ići dalje. Svaka kompanija ima nekakve svoje specifičnosti i tehnologije, kao i jezike koje koriste, ali bitne su nekakve osnove, da nemaju strah od IT-a općenito i da mogu ući u to otvorenog uma. Kod nas, a vjerujem i kod drugih IT kompanija u Splitu, svatko će ih rado primiti ako dođu nešto novo naučiti. Mi surađujemo sa fakultetima i ideja nam je da populariziramo ovo zanimanje i da im već u srednjim školama počnemo davati do znanja da to nije neka fama i da ovdje mogu puno toga naučiti, istaknula je Librenjak.
Osnove programiranja, programski jezici, html, css, javascript i drugi izrazi, na prvi dojam12-godišnjacima mogu izgledati teško, čak i nesavladivo. Ali, uvjerava Librenjak, to nije tako.
- Mislim da je prvenstveno problem što ljudi, odnosno djeca ne znaju što to sve u sebi nosi. Projekti su raznovrsni, interesantni, tehnologija je brza, sve se mijenja, dinamično je, kreativno tako da tu postoji prostora za raznorazne želje. Preporučila bih učenicima da sudjeluju u ovakvim programima  jer će ovdje imati pravi osjećaj, praktično iskustvo, dobit će dojam da su napravili nešto konkretno, bit će ponosni na to što su napravili i mislim da će se onda nekakva ljubav prema IT-u i programiranju razviti unutar njih, poručila je Helena Librenjak, voditeljica je IT tvrtke Atosu Splitu.
I Vladan Strigo iz splitske Net Medie, jedne od najstarijih IT tvrtki koja već dugi niz godina radi, zapošljava i traži ljude, spreman je pomoći da ova pozitivna EDIT priča naraste i da ide dalje. Stoga projektu pruža apsolutnu podršku kao vrlo pozitivan edukacijski program kroz kojeg učenici, budući programeri, mogu napraviti temelj za budućnost i upoznati cijeli jedan novi svijet kojeg je nemoguće spoznati sam kod kuće, pogotovo u tim godinama.
- Nama je ova ideja fantastična zato što otvara nekakva vrata za građenje temelja koji će nam svima pomoći da imamo kvalitetnije ljude u budućnosti i da nekim momcima i curama približimo ovu našu struku na jedan puno brži i efikasniji način. Svi smo vidjeli da kad se neki temelji kvalitetno postave, to postaje puno lakša priča za budućnost tako da je u ovom svijetu, gdje fali ljudi, a posla ima, odnosno u našoj progresivnoj struci ovo sigurno jedan odličan temelj za budućnost, zaključio je Vladan Strigo iz splitske IT tvrtke Net Media.