Novosti

Polaznik StartIT IT startup akademije Splitsko-dalmatinske županije već ostvario tržišni uspjeh

Projekt Plaja - Beach Finder, mladog poduzetnika Dejana Grepe  prepoznat je u javnosti kao i od strane Hrvatske turističke zajednice

Dejan Grepo uvelike je olakšao svim stranim i domaćim gostima kao i turističkim djelatnicima - pružio je jednostavan odgovor na najčešće postavljano pitanje: „Gdje je plaža?“. Kreirao je odličnu mobilnu aplikaciju za digitalizaciju plaža Plaja – Beach Finder koju je osmislio i razvijao tijekom nedavne osmotjedne StartIT 2020 IT startup akademije u organizaciji ICT županije.

Kako bi potaknula razvoj poduzetništva, a posebno IT sektora, ICT županija je već drugu godinu za redom organizirala IT akademiju – StartIT. Posebno smo ponosni da je Dejan Grepo s projektom Plaja jedan od njenih uspješnijih polaznika.

- Plaja je jedan od sedam projekata koji su izradili MVP (prototip rješenja) i jedan od četiri projekata koji su ostvarili prodaju već za vrijeme trajanja StartIT akademije. A na način da su primijenili sve ono što su naučili prolazeći praktične zadatke osmotjedne edukacije i slušajući savijete mentora. – izjavio je Damir Brčić, voditelj ICT županije

Dejan se, inače već 15 godina bavi turizmom, a zadnjih deset godina digitalizira svoje poslovanje. Poznat je, između ostalih projekata po tome što je u doba karantene zbog pandemije koronavirusa napravio aplikaciju OPG2Go kojom je omogućio online prodaju namirnica hrvatskih OPG-ova te njihovu dostavu na kućne adrese.

Nakon završene stručne edukacije StartIT 2020 Dejan je nastavio razvijati svoj projekt Plaja, besplatnu mobilnu aplikaciju dostupnu za Android i iOS uređaje koja je već spremna za preuzimanje, a dosegla je gotovo 1000 preuzimanja u samo 7 dana.

- Broj lokacija plaža od preko 3.000 nas stavlja u sam vrh po broju plaža ne samo u Europi već u čitavom svijetu, mislimo čak i na 1. mjesto što može biti jako dobra promidžba hrvatskog turizma na međunarodnom tržištu. – rekao nam je Dejan

Dejan je suradnju ostvario s većinom Turističkih zajednica u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a suradnja s ICT županijom mu je pomogla da dobije preporuku Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije i njenog direktora Joška Stelle.

- Već sada imamo preko 200 lokacija plaža na samo 8% obrađenih Turističkih zajednica koje se nalaze na našoj obali. – pojasnio je Dejan

Da bi odgovorili na pitanje - Gdje je plaža? - turistički djelatnici moraju ispisati na tisuće mapa i letaka s lokacijama plaža dok mobilna aplikacija Plaja – Beach Finder korisniku omogućava da brzo i jednostavno dođe do najbližih, ali i skrivenih plaža u samo par klikova. Kako nam sam kreator objašnjava ima još jedan veliki plus, jednu vrlo važnu karakteristiku koju će naročito cijeniti strani gosti:

- Važna karakteristika mobilne aplikacije je da se navigacija do lokacija plaža može koristiti u Offline modu tj. bez korištenja Internet signala što će uvelike biti od pomoći stranim gostima koji posjete našu obalu. -objašnjava Dejan

Pomoću Plaja – Beach Finder besplatne aplikacije gost može brzo, jednostavno i učinkovito pretražiti plaže u svojoj blizini. Prema želji može pretraživati po kategorijama, zatim izabrati preporučene plaže, pronaći ih na mapi te koristiti navigaciju ili 360 pregled, saznati detaljni opis plaže te dodati odabrane plaže u favorite. Gost može, ako mu je tako draže koristiti tražilicu po radijusu koji sam određuje. Osim toga korisnici aplikacije imaju mogućnost pregledati vijesti vezane uz plaže te saznati vremensku prognozu te u konačnici ocijeniti plažu.

Dejan vodi računa o potrebama korisnika, ispituje tržište i vodi računa o detaljima čime je pokazao da izvrsno koristi stečeno znanje i Know-how :

- U suradnji s Udrugom za osobe s invaliditetom je ubačena i kategorija plaža dostupnih za osobe s invaliditetom, također i s Udrugom prijatelja životinja gdje je dodana kategorija plaža dostupnih za pse.

Izrada aplikacija za mobilne platforme traženo je i brzo rastuće tržište stoga vjerujemo da Dejana i njegovu Plaju čeka svijetla budućnost.

- Već se pokazalo da interesa za ovu aplikaciju ima i na međunarodnom tržištu jer upravo su u tijeku pregovori da bude prezentirana svim destinacijama koje se nalaze na obali u čitavom svijetu. – najavljuje Grepo

Ponosni smo na Dejana i na njegov uspjeh i što drugo poželjeti nego - sretno i samo naprijed!