Novosti

Polaznici EDIT CodeSchool u posjeti partnerskoj tvrtki SeekandHit

U slobodnom prijevodu SeekandHit znači „traži i poentiraj”. Modus operandi svakog uspješnog poduzeća. Traži prilike i iskoristi ih.
ICT Županija je, pak, svojim EDIT CodeSchool projektom (i nizom drugih) zadužena upravo za stvaranje prilika i omogućavanje djeci da ih iskoriste.
Kako?
Recept znanja dostupnog svima je jednostavan. Prvo, besplatna edukacija (takva da postanu poželjni na tržištu rada), zatim malo networkinga, odnosno upoznavanja potencijalnih poslodavaca i potom uspješne kapitalizacije stečenog zapošljavanjem u jednoj od najprobitačnijih gospodarskih grana - IT industriji. U kojoj, usput rečeno možete raditi i od kuće, zlu ne trebalo.Upravo ovaj prvi dio – edukacija i networking je onaj najzanimljiviji i u njega spada posjet uspješnim IT tvrtkama iz Splitsko-dalmatinske županije (pa i šire).

Jučer su tako, koordinator EDIT CodeSchool-a za srednje škole, prof. Ante Bartulović skupa s voditeljem projekta ICT Županija Damirom Brčićem i mentorom Toninom Kaštelanom poveli 15 djece iz napredne grupe na gostovanje kod tvrtke SeekandHit. Djeca su iz različitih škola u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a svi se subotom skupljaju u PICS@FESB na besplatnim satovima programiranja.

Zanimljivo da je Tonino Kaštelan student prve godine računarstva na FESB-u i sada jedan od mentora EDIT CodeSchool, prošlo ljeto kao srednjoškolac, bio na ljetnoj praksi 2 mjeseca upravo u SeekandHit, pa mu je ovo bio povratak u poznato okruženje. Osim Tonina još dvoje srednjoškolaca, članova EDIT CodeSchool su također prošlo ljeto programirali u SeekandHit i ostavili izvrstan dojam, prema riječima Marija Frančeševića i Andreja Boboša.

SeekandHit je tehnološka tvrtka specijalizirana za digitalni marketing, oglašavanje, analitiku i obradu podataka nastala 2007. godine.Mario Frančešević je skupa s bratom vlasnik tvrtke i upravo je on skupa s CTO Andrejom Bobošom ugostio naše mlade EDIT-ovce. Proveli su djecu kroz cijelu firmu, a Andrej im je detaljno im objasnio svaki aspekt posla koji obuhvaćaju. Od programskih jezika koji koriste do frameworka u kojem rade preko QA(Quality assurance-a) o kojem je više pričao voditelj QA odjela Siniša Ercegović preko načina pristupa poslu, i na kraju o najbitnijoj stavci - timskom radu.

- Dobar programer uči na svojim greškama, dobro funkcionira u timskom radu, i mora prihvatiti da nije nepogrešiv – samo su neki od savjeta koje su iskusni „SeekandHitovci” uputili svojim budućim kolegama iz IT-ja.Naši EDIT-ovci su, logično, bili oduševljeni ambijentom, načinom funkcioniranja cijele firme, skejtom kojim se zaposlenici voze po firmi, sobi za playstation i lounge dijelom ali ponajviše obimom raznovrsnog posla kojim se SeekandHit bavi. Upravo je to bilo najvažnije budući da su se naši promućurni EDIT-ovci pitali prije dolaska „Zašto posjećujemo marketinšku tvrtku ?”. Željni znanja, zanimalo ih je kakve to veze ima s programiranjem.Međutim, malo su bili iznenađeni kad su vidjeli koliko segmenata je uključeno i koliko se procesa mora razvijati u pozadini da bi sve to skupa funkcioniralo. Ne uči se samo iz tečaja i knjiga, već i iz stjecanja novih iskustava, a ovo iskustvo, kazali su nam sami EDIT-ovci ih je dodatno približilo karijerama u IT-ju.