Novosti

Održano prvo izdanje hrvatskog WMF International Roadshowa u Zagrebačkom inovacijskom centru (ZICER).

Druga od 12 stanica WMF International Roadshowa koji će obuhvatiti 13 gradova na 5 kontinenata (pored Zagreba, Sydney, Sofia, Vancouver, Chengdou, Lyon, Thessaloniki, Valletta, Beograd, Barcelona, Valencia, Tunis, Hanoi) bila je u našem glavnom gradu. We Make Future International Roadshow u Hrvatskoj, rezultat suradnje WMF-a, Talijansko-hrvatske gospodarske komore (THGK), ZICER-a i ICT županije kao hrvatskih partnera eventa, povezao je poduzetničke ekosustave Italije i Hrvatske, sa željom da ojača njihove međusobne odnose, a ovo startup natjecanje je jedan od prvih koraka.

U odličnoj atmosferi u zagrebačkom Ziceru 10 hrvatskih i 10 talijanskih startupa predstavljali su svoje ideje i inovacije. Talijanski startupi su imali svoj expo prostor gdje su imali priliku detaljnije predstaviti svoje proizvode i usluge hrvatskoj startup sceni. Nakon dobrodošlice i uvodnih govora imali smo priliku poslušati 20 pitcheva koje su ocjenjivali Nikola Pavesić (INFOBIP startup Tribe), Damir Brčić (ICT županija), Alberto Gusella (direktor Zgrebačke Banke), Alessio Cioni (zamjenik predsjednika Uprave Banke PBZ).
Radi stvaranja što bolje natjecateljske atmosfere i osjećaja povazanosti talijanski i hrvatski startupi su pitchali naizmjenično tako da se stvorio osjećaj da i hrvatski predstavnici imaju što pokazati u zaista jakoj konkurenciji talijanskih startupa.
Ideja je da se započne sa što bržim i boljim povezivanjem hrvatskog i talijanskog startup ekosustava, a ovo međusobno upoznavanje i odmjeravanje snaga talijanskih i hrvatskih startupa je samo jedan od koraka koji bi tomu trebao pridonijeti.

Od 10 odabranih hrvatskih startupa čak 3 su došla iz zajednice Digitalna Dalmacija (WindWard, Plaja Beach Finder, Helm Order Monitor) gdje su u jakoj konkurenciji Helm Order Monitor i Hrvoje Mihovilović ponijeli odlično drugo mjesto natrag u Splitu i dobili priliku nastupati u velikom finalu WMF2022  koji će se održati od 16. do 18. lipnja u Italiji u Rimini Expo Centru .

Ostali pobjednici We Make Future Zagreb International Roadshowa jesu hrvatski startupovi Makabi Agritech i Gamechuck dok je startup Spiritus dobio posebnu nagradu sponzora.

Od mnogo ostalih zanimljivosti posebno je atraktivno bilo predstavljanje FSB-ovog centra za robotiku CRTA uz nastup poznatog robota tvrtke Boston Dynamics, kojeg je zaista impresivno vidjeti uživo - video.

Posebna zahvala ide gospođi Andrei Perkov - tajnici Talijansko hrvatske gospodarske komore (CCIC) i cijelom njenom timu koji su zaslužni što se WMF odvija u Hrvatskoj , a posebno na neumornom angažmanu povezivanja talijanskih i hrvatskih tvrtki. a sad i startupa.

Ambasador Italije u Zagrebu Pierfrancesco Sacco pozdravio je sve okupljene i podržao ovakvu vrstu događaja koja dodatno doprinosi jačanju već tradicionalno dobrih odnosa između Italije i Hrvatske. Naglasio je kako je Italija uvijek spremna za suradnju na svim područjima društvenih i tehnoloških inovacija te da ga veseli vidjeti sva inovativna rješenja koja su startupovi predstavili pred publikom i žirijem.

Martina Ciglević, izaslanica predsjednika Republike Hrvatske i pomoćnica savjetnika Predsjednika Republike Hrvatske za ekonomiju u svome je govoru istaknula: Osim što smo bliski susjedi i prijatelji, Hrvatska i Italija dijele vrijednosti, njeguju odlične međudržavne odnose i, ne manje važno, imaju tradicionalno snažne gospodarske veze. One su bitne za daljnje jačanje naših odnosa, ponajprije u području investicija, trgovine i turizma, o kojima ovisi veliki broj radnih mjesta u Hrvatskoj. Drago mi je što danas možemo dodatno produbiti veze s uistinu važnim gospodarskim partnerom kakav je Italija.“

WMF International Roadshow je  svjetska mreža događaja za razmjenu ideja i znanja vezanih uz inovacije, poduzetništvo, startupove i digitalnu tehnologiju. Cilj je okupiti najbolje startupove iz cijeloga svijeta (trenutno iz 13 država sa svih kontinenata), predstaviti ih i omogućiti im sudjelovanje na trodnevnom We Make Future festivalu u Riminiju, kao jednom od najvećih ovog tipa u Evropi. Tijekom prethodnih godina za ovo je natjecanje nominirano više od 3.300 startupova od kojih su najbolji ostvarili preko 2 milijuna eura nagrada.

Hrvoju i njegovom startup timu ELNAV želimo puno sreće i na finalnom natjecanju u Riminiju, gdje će ga ICT županija i Digitalna Dalmacija nastaviti pratiti,kao što ga pratimo od samih početaka iz naše StartIT startup akademije.

Sretno Hrvoje i Helm Order Monitor !