Novosti

Održana konferencija Tourism and Technology - TNT Split 2018

U hotelu Radisson Blu Split svečano je otvorena prva konferencija TNT Split, koja se bavi najnovijim tehnološkim trendovima i rješenjima u turizmu. Organizatori konferencije su Splitsko-dalmatinska županija (projekt ICT županija), Split Tech City, te tvrtka Cezar.hr. Prijatelj konferencije je Hrvatska gospodarska komora

Posjetitelje je najprije pozdravio organizator konferencije Mario Čubelić, koji je najzaslužniji za pokretanje konferencije te za zanimljiv sadržaj predavanja, istaknuvši da vjeruje da će svatko naći nakakav zanimljiv sadržaj za sebe na ovoj konferenciji.

Joško Stella, direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, istaknuo je dosadašnju odličnu suradnju Turističke zajednice sa Županijom, te uspješnu online komunikaciju Turističke zajednice s ciljnim javnostima. 

- Našu stranicu na Facebooku prati više od 530.000 fanova i jači smo od Facebooka Budimpešte, Rima, pariške regije i sličnih većih regija. Naš YouTube kanal ima 13,5 milijuna gledanja. To dokazuje koliko smo napredni - rekao je Stella.

Zaključio je kako je upravo ova konferencija početak još bolje suradnje Turističke zajednice i Splitsko-dalmatinske županije. 

Damir Brčić, voditelj projekta ICT županija, istaknuo je kako Županija posebnu pažnju pridaje razvoju ICT sektora i turizma.

- Rezultati u turizmu su dobro poznati. Međutim, manje je poznato ono na što radimo za razvoj ICT sektora. Cilj nam je potaknuti naše lokalne IT tvrtke da se uključe u turizam. Ova konferencija je samo početak te sinergije, a sljedeće godine imamo planove za puno veću konferenciju - kazao je Brčić.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban pozdravio je okupljene, zahvalio se organizatorima, te svim posjetiteljima što su prepoznali ovakav događaj. 

- U našoj županiji ima oko 1500 zaposlenih u ICT sektoru. Neki dan sam bio u Slovačkoj, tamo u jednoj županiji neznatno većoj od naše u ICT sektoru radi 15.000 zaposlenih. Upravo to je razvoj ICT sektora - poručio je Boban.

Župan je najavio kako će sinergija turizma i ICT tehnologije doći do izražaja dovršenjem jednog od krucijalnih projekata, Centra za posjetitelje u Dugopolju već sljedeće godine, u kojem će se tehnološkim rješenjima na jednom mjestu povezati svi lokaliteti u županiji. Upozorio je na važnost predsezone i podsezone, jer kako kaže, lako je u srpnju i kolovozu, ali županija treba turizam i van sezone. Dodao je kako upravo simbioza tehnologije i turizma može doprinijeti cjelogodišnjem turizmu. 

- Županija provodi niz aktivnosti. Nametnut ćemo se da podržimo, suorganiziramo i pomognemo sve konferencije i aktivnosti vezane uz razvoj ICT sektora u županiji - rekao je.

Na konferenciji prisustvuju veliki i mali hotelijeri, turističke agencije, te privatni iznajmljivači. Predavači su stručnjaci iz raznih tehnoloških i turističkih tvrtki, a prvo predavanje na redu bilo je o GDPR regulativi, koje je održala odvjetnica Tatjana Salopek, gdje je na stvarnim primjerima objasnila kako dobro implementirati ovu regulativu. 

U predvorju hotela Radisson Blu Split, postavljeni su izlagački štandovi, gdje IT tvrtke prezentiraju svoja najnovija tehnološka rješenja i usluge u turizmu.