Novosti

Održan je 46. CISEx Friday u Splitu!

Zoom je ok, ali uživo je super! Nakon dužeg vremena, prvi put u live formatu okupili smo se prošli petak, 25.06. u pubu Baraka na 46. po redu druženju hrvatskih softverskih izvoznika, CISEx Friday. U ugodnoj atmosferi, u društvu lokalnih IT-evaca  i uz ukusne zalogaje imali smo priliku poslušati prezentacije naših domaćina.

Predsjednik udruge CISEx i serijski poduzetnik Davor Runje otvorio je event komentirajući stanje i uspjehe hrvatske startup scene te uspjehe CISEx članova. U Hrvatskoj još ima jako puno uspješnih firmi u tehnološkom sektoru – Infobip, Nanobit, Rimac Automobili, Photomath, Microblink, Gideon Brothers i ostali koji svi uglavnom uspješno plove startup vodama. Tu su naravno i jako uspješne agencije poput Infinuma, Degordiana, Q-a i Fivea.

Na malo više od 4 milijuna stanovnika Hrvatska ima 2 jednoroga; Infobip i Rimac Automobili, što je statistički gledano izvrsno ali CISEx se pita kako te brojke unaprijediti i kako postići da Hrvatska postane zemlja jednoroga.

Kako to rade u Velikoj Britaniji?

Velika Britanija prednjači u Europi po broju jednoroga. Zašto? Nisu ni najveća ni najbogatija zemlja Europe ali su zato 2012. godine uveli zakon o poreznim olakšicama na investicije u startupe što je dovelo do višestrukog porasta ulaganja i postavilo Veliku Britaniju na sam vrh europske startup scene. CISEx predlaže da se uvođenjem ovakve mjere može postići slična poduzetnička klima uz minimalne troškove za hrvatske porezne obveznike.

Startupi  kao budućnost europskog gospodarstva.

Nakon Davora za mikrofon je došla Hajdi Ćenan, CEO airt-a i potpredsjednica udruga CROAI. Predstavila nam je plan Europske unije da se kroz niz inicijativa pozicionira kao globalni lider u inovacijama kroz STARTUP DEKLARACIJU. Kao predstavnica Hrvatske u toj inicijativi kroz niz točaka i dokumenata prezentirala je i akcijski plan koji bi trebao pretvoriti Europu u globalnu pokretačku silu za startupe.

PRVI ROBOTSKI RESTORAN U HRVATSKOJ

“GammaChef se rodio na presjeku naših dviju ljubavi  a to su inžinjerstvo i hrana.” kaže Suosnivač , GoHome, CrnoJaje i GammaChef Đulijano Nola. GammaChef – kuhinjski robot mjenjao je oblik i izgled više puta a nakon nekoliko godina unaprijeđivanja i na kraju pivotiranja došli su do ideje za prvi robotski restoran u Hrvatskoj. Prošle godine u Solinu napravljen je testni postav restorana gdje je sustav prošao kroz niz testiranja potrebnih za otvorenje ove jeseni u našem glavnom gradu u Vlaškoj ulici.

Snimku događaja možete pogledati na ovom linku.

Ovaj događaj je organiziran u suradnji s ICT županijom i zajednicom Split Tech City te uz financijsku potporu agencija HAMAG BICRO i EEN.