Novosti

Odabrani finalisti StartIT akademije – tvrtke koje će u budućnosti tehnološki transformirati našu županiju!

U organizaciji ICT županije i lokalne startup zajednice Digitalna Dalmacija te partnera Lean Startup Croatia, četvrtu godinu zaredom u županijskom predinkubatoru PICS@FESB održava se StartIT startup akademija, osmotjedna edukacija za timove i pojedince koji žele steći nova znanja i vještine vezane za razvoj poslovne ideje i pokretanja poslovanja.

Ono što StartIT čini iznimno kvalitetnim su uspješni mentori s bogatim iskustvom u pokretanju i vođenju vlastitih poduzeća. Kroz akademiju polaznici će tako steći ne samo poslovna znanja, već i iskustva iz prve ruke, prijeko potrebna da se nose sa svim izazovima koji ih čekaju u lansiranju vlastitog poslovanja.

Voditelj projekta ICT Županije Damir Brčić zadovoljan je odazivom na ovogodišnji StartIT, a najavio je i neke novosti u programu.

- Oduševio nas je širok spektar projekata i drago nam je što ćemo provesti edukaciju s ovako kreativnim timovima i pojedincima. Novost ove godine je da u StartIT direktno ulaze tri najbolja studentska tima iz StartIT Student-a. Također, osvježiti ćemo training program i uključiti nove mentore, a novost je i što je GrowIT akceleratorski program tempiran da krene nakon završetka StartIT akademije, kako bi najbolji timovi brzo mogli dobiti priliku za financiranje otvaranja obrta ili tvrtke i početnih obrtnih sredstava. Znači trudimo se stvoriti jednu poduzetničku spiralu u koju možete ući još tijekom studiranja, ali i bilo kada, i od Digitalne Dalmacije dobiti podršku, vođenje i financiranje u razvoju svoje poduzetničke ideje od starta pa do izlaska na tržište - rekao je Damir Brčić.

Projekti koji su prošli selekciju i sudjeluju u ovogodišnjoj StartIT@PICS akademiji su:

Growi - digitalna platforma za marketing influencera koja se brine za sigurnost poslovanja. Tim čine studenti Marko Ćurin, Božo Durdov, Marko Burazin i Mislav Brčić.

developAAR - projekt koji želi korištenjem zvuka i tehnologije proširene stvarnosti obogatiti doživljaj pojedinih prostora. Članovi tima su Klara Bruna Tomić, Matej Vuko, Marino Jurić i njihov mentor izv. prof. dr. sc. Marjan Sikora.

termiNAV - aplikacija za navođenje putnika unutar zračne luke, omogućila bi im lakše snalaženje, pronalaženje izlaza te ugodniji boravak. Članovi tima su Andrea Zečević, Damjana Barić i njihov mentor doc. dr. sc. Marin Bugarić.

Evala - mobilna aplikacija za kreiranje jedinstvenih turističkih tura prema konceptu storytellinga. U timu su Nikolina Barada, Dario Dundić i Ivan Žunabović.

Zdravko – interaktivna platforma koja će olakšati starijoj populaciji dolazak do informacija o organiziranim događanjima koji su prikladni za njih i rasteretiti zdravstveni sustav. Članice tima su Martina Tomić i Jelena Ležaja.

IokaTor - autonomni sustav za pregled, lociranje i monitoring charter brodova, baziran na IoT tehnologiji. Tim čine Maroje Matana, Ana Šuper Matana i Grgo Mariani

dReader - decentralizirana online "knjižara" izgrađena na Solana blockchainu koja omogućuje korisnicima čitanje stripova i mangi. Članovi tima su Josip Volarević, Karlo Mioč, Mate Žaja, Mate Volarević, Adam Jeffcoat i Korina Hunjak.

Sigurna zebra – sustav (senzor) koji upozorava vozača da se u blizini pješačkog prijelaza nalazi pješak. Ovu ideju predstavio je Ivica Lukač.

Wander - gamificirana aplikacija koja na inovativan i interaktivan način omogućava korisnicima istraživanje grada i njegovih znamenitosti. Tim čine Jakov Bajić i Tomislav Knežević.

SeaID - aplikacija koja će osim prepoznavanja morskih organizama, korisnicima omogućiti informacije o vrstama i na taj način pozitivno utjecati na svijest opće populacije. Ovu ideju predstavlja tim Kristina Odžak, Sandi Kavara, Andro Rudan, Ana Marija Vujević i Andrija Kević.

Akademija započinje serijom predavanja i praktičnih radionica te coaching sesija s iskusnim startup trenerima  kako bi naučili osnove razrade poslovne ideje prema tržištu i kasnije stvorili održivi poslovni model. Edukaciju programa će držati tvrtka Lean startup Croatia i mentori: Miro Hegedić i Filip Stipančić s višegodišnjim međunarodnim iskustvom i brojnim startup edukacijama u Hrvatskoj i svijetu.

Filip Stipančić, partner iz Lean startup Croatia misli da je raznolikost vrsta timova ove godine interesantna.

- Imamo timove koji rade u raznim područjima, neki su studenti, drugi su malo već iskusniji. Mislim da su mix njihovih iskustava, backgrounda i različite faze razvoja u kojima se trenutno nalaze interesantni i da će biti izazovno istovremeno radit s ovim timovima. Malo smo program ove godine preradili s obzirom na dosadašnja iskustva tako da ćemo napraviti više pauza između edukacija. Također, zahtijevati ćemo kroz zadatke puno više rada i to popratiti s individualnim treninzima tako da im pomognemo što više u izvršenju tih zadataka. Do Demo dana očekujemo da će uistinu nekoliko njih doći do tržišta i pokušati barem testirati na koji način mogu početi stvarati prihode – rekao je Filip Stipančić.

Kroz cijeli StartIT Camp i coching sesije timovi će razrađivati dijelove svojeg poslovnog modela kojeg će na kraju prezentirati kroz startup pitch na StartIT Demo Day događaju na kojemu će stručni žiri sastavljan od vrhunskih IT stručnjaka izabrati i nagraditi najbolje.

Najvažnije je iskustvo koje timovi dobiju kroz ovaj višetjedni program u interakciji s vrhunskim mentorima, ali i jedni s drugima u stimulativnom poslovnom okruženju. Timovi se upoznaju, povežu se te se između njih uspostave duboke poslovne veze, a onda i zajednički nastupaju, rade i stvaraju.

Zato timovima poručujemo - vjerujte u sebe i u svoje ideje. Budite uporni, ne odustajte kod prvih izazova i prepreka!