Novosti

OD PLAŽE DO CENTRA ZA KORONU: Kako je perspektivni Splićanin olakšao boravak gostima

„Gdje je najbliža plaža?“ prvo je pitanje koje će nam svaki gost postaviti prilikom dolaska, a uz novu situaciju u kojoj smo se našli slijedi pitanje i „Gdje se mogu ići testirati?“ Upravo na ova pitanja Dejan Grepo donosi odgovor u obliku aplikacije Plaja – Beach finder koja pokazuje korisnicima najbliže plaže te sustava Cro Care pomoću kojeg gosti mogu pronaći najbliže centre za testiranje i hitne službe. Grepo je i aplikaciju i sustav osmislio zahvaljujući dugogodišnjem bavljenju turizmom imajući na umu sve što treba jednom gostu prilikom dolaska u Hrvatsku.

A ove sezone jedna od bitnijih informacija za goste je gdje se nalaze centri za testiranje na koronavirus. Informacije koje su ponuđene na službenim stranicama su, smatra Grepo, nepotpune i nisu jednostavne za koristiti.

„Nisu jasno označene lokacije, pogotovo evo mogu reći što se tiče Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice, postavili su PDF dokument na samo dva strana jezika i na hrvatski.“

Zato je osmislio sustav Cro Care koji nudi mogućnost da svatko može pronaći najbliži centar za testiranje po lokaciji na kojoj se trenutno nalazi, kao i hitne službe odnosno bolnice. Sustav je trenutno dostupan na sedam jezika, a automatski prepoznaje govorno područje korisnika, odnosno web se stranica otvara na jeziku koji je postavljen na uređaju koji korisnik koristi.

Županijska turistička zajednica, u dogovoru s Ministarstvom turizma i Hrvatskom turističkom zajednicom, Cro Care predstavlja  gostima već na splitskom aerodromu gdje dijele letke i informiraju ih o sustavu.

„Hrvatska turistička zajednica je u projekt uključila i lokalne turističke zajednice. Na njihovim internet stranicama lako se može pronaći link do aplikacije Cro Care, tako da se turisti bez problema mogu dobiti odgovor na pitanje gdje se mogu najbliže testirati, odnosno, gdje su najbliže hitne službe ako im zatreba.“

No ono na što je Grepo najponosniji i s čim se, kako kaže, ujutro budi i navečer legne je Plaja – Beach finder. Ističe kako naziv aplikacije nije nikakav jezični lapsus već da je riječ Plaja namjerno napisana sa slovom J, a jednom mu se prilikom javila i profesorica španjolskog jezika koja ga je upozorila da se piše playa.

„Znao sam da će aplikaciju koristiti turisti različitih govornih područja – a želio sam na neki način da u samom imenu aplikacija zadrži nešto naše u sebi, i iako je globalna, da joj ostane taj hrvatski štih. Tada sam otkrio da na većini stranih jezika, na primjer engleskom, francuskom, portugalskom, indijskom čak, kad izgovarate Plaja zvuči slično kao na hrvatskom – plaža“ – dodaje kroz smijeh Grepo  demonstrirajući svoje otkriće preko  Google Prevoditelja.

Besplatnu aplikaciju može skinuti svatko u bilo kojem dijelu svijeta, što potvrđuje činjenica da je skinuta na svim kontinentima osima na Antarktici. Korisnici mogu preko mape pretraživati plaže, a mogu birati i između par kategorija poput nudističke ili pješčane. Plaže unose u aplikaciju lokalne turističke agencije, a za sada je pokriveno preko 35 posto naše obale. Također aplikacija nudi mogućnost korisnicima da ostave ocjenu ili komentar za plažu što drugim korisnicima može pomoći pri samom odabiru.

Iako Grepo nije IT-ovac po struci, u te vode ga je natjerao posao kojim se bavio. Učio je najviše na svojim pogreškama, a da u Splitsko-dalmatinskoj županiji postoje istomišljenici i IT-ovci okupljeni u startup ekosustav @Digitalna Dalmacija koji mu mogu pomoći oko nekih dilema - nije znao.  Preokret se dogodio prošle godine kada je za vrijeme lockdowna osmislio portal za prodaju namirnica OPG2Go, koji se i danas koristi. Svi OPG-ovci, mesari i ribari putem portala mogu prodavati svoje proizvode tako što se besplatno registriraju nakon čega im se kreira njihov web shop.

„I tu sam prvi put kontaktirao, normalno, županiju i tako, gdje mi se javio gospodin Brčić. Tu smo se upoznali da bi me na kraju pozvao na Shift konferenciju kad je bila na Sustipanu, baš radi OPG2Go. I tako, tu se razvila priča cijela da organiziraju StartIT akademiju i ja sam se prijavio. Tako sam se zapravo povezao s cijelom pričom od ICT županije (ictzupanija.hr) i Digitalne Dalmacije (digitalnadalmacija.hr).“

StartIT mu je otvorio mnoga vrata, a mladi Splićanin postao je i jedan od dobitnika poticaja GrowIT natječaja u vrijednosti od 50.000 kuna za Plaju. Kaže kako mu je drago što je postao član dalmatinske startup scene Digitalna Dalmacija (digitalnadalmacija.hr) u okviru koje je dobio preporuku, a onda i podršku Hrvatske turističke zajednice što mu je bila odskočna daska za plasman aplikacije na tržište i podršku svih ostalih turističkih zajednica u RH.

Ovaj perspektivan IT-ovac ne misli stati na ovome pa tako u pripremi ima već dvije aplikacije koje bi trebale izići uskoro za nas domaće, a tko zna, možda nas već sljedeće ljeto dočeka još neka njegova aplikacija koja će gostima još više olakšati boravak u Lijepoj Našoj. Jer, ipak Hrvatska je turistička zemlja.

Video prezentaciju mobilne aplikacije Plaja Beach Finder pogledajte na linku.

Video prezentaciju online sustava CroCare pogledajte na linku.