Novosti

O generativnim modelima za slike i video na novom ML/AI SPLIT meetupu – rezerviraj 20. lipnja

O generativnim modelima za slike i video na novom ML/AI SPLIT meetupu – rezerviraj 20. lipnja

Digitalna Dalmacija s ponosom najavljuje pravo iznenađenje za sve ljubitelje umjetne inteligencije i strojnog učenja. Ovoga puta, predavanje će održati mladi i talentirani Gabrijel Boduljak. Tema predavanja bit će "Ideje u pozadini generativnih modela za slike i video."

 

DIJELI ZNANJE!

Gabrijel Boduljak završio je preddiplomski studij matematike i računarstva na Sveučilištu u Edinburghu, a diplomirao je naprednu računalnu znanost na Oxfordu. Tijekom svoje karijere, Gabrijel je radio za renomirane tvrtke kao što su Meta, JPMorgan i InstaDeep. Sada svoj akademski put nastavlja kao doktorand na Oxfordu, gdje će se njegov rad fokusirati na samonadzirano učenje i generativne modele za prostor (3D). Ovo će također biti i tema njegovog doktorata.

"Radujem se podijeliti svoje znanje i iskustvo o generativnim modelima za slike i video. Varijacijski autoenkoderi su fascinantna tehnologija koja omogućava stvaranje novih i kreativnih podataka na učinkovit način. Nadam se da će sudionici dobiti vrijedne uvide i inspiraciju za svoje projekte", otkrio je Gabrijel.

 

NOVA TEHNOLOGIJA NA SCENI

Generativna umjetna inteligencija (generative AI) je trenutačno u trendu i porastu zbog iznimno dobrih rezultata postignutih u zadnjih nekoliko godina. Danas možemo iznimno kvalitetno generirati sadržaj poput slika i videa direktno iz tekstualnih uputa.

Predavanje će biti o idejama u pozadini generativnih modela za slike i video koje su nas dovele do stanja danas. Ideja je da zapravo imamo više ovakvih predavanja, u kojima bismo kronološki prošli kroz znanstvena dostignuća koja su preduvjet za impresivne rezultate danas. Predavanje u četvrtak je prvo takvo u kojem ćemo pričati o prvoj takvoj ideji - varijacijski autoenkoderi.

Varijacijski autoenkoderi su iznimno elegantni i generalni algoritmi koji automatski uče temeljne karakteristike podataka bez potrebe za nadzorom, a također omogućuju brzo generiranje novih podataka sličnih izvornima.

Iako su stari 10 godina, varijacijski autoenkoderi (VAE) se i dalje široko koriste. Temeljne ideje iza njih omogućile su razvoj mnogih drugih modela u raznim domenama. Zbog toga je rad koji je predstavio varijacijske autoenkodere dobio Test of Time Award na ovogodišnjem ICLR-u, prestižnoj konferenciji za strojno učenje“, objasnio je predavač.

 

ŠTO ĆEMO NAUČITI?

  • Što je autoenkoder i kako funkcionira?
  • Kako varijacijski autoenkoderi uče te zašto smanjuju trošak generiranja novih podataka?
  • Kako implementirati varijacijske autoenkodere pomoću PyTorcha?
  • Kako nenadzirano naučiti klasificirati slike, stvoriti nove te mijenjati postojeće na konkretnim primjerima?

 

RASPRAVA I Q&A

Po završetku predavanja, sudionici će imati priliku postaviti konkretna pitanja i sudjelovati u raspravi. Ovo je jedinstvena prilika za sve zainteresirane da dobiju odgovore na svoja pitanja iz prve ruke i prodube svoje znanje o ovoj uzbudljivoj temi.

"ML/AI SPLIT meetup kontinuirano donosi vrhunske stručnjake i najnovija saznanja iz područja umjetne inteligencije. Ovo predavanje je iznimna prilika za lokalnu zajednicu da čuje o najnovijim trendovima iz prve ruke. Gabrijelov rad i budući doktorat na Oxfordu su inspiracija za sve nas", kazao je voditelj Digitalne Dalmacije Damir Brčić.

 

ZAŠTO DOĆI NA OVAJ ML/AI MEETUP? 😊

Postoji jako puno sadržaja o generativnim modelima na internetu. Međutim, problem je što je takav sadržaj ili previše plitak (raspravlja se o generalnim idejama, često s krivim analogijama) ili previše dubok (namijenjen ekspertima). Početniku se jako teško snaći i pronaći pravi resurs za učenje. Na ovom predavanju i nadamo se budućim predavanjima, pokušat ćemo napraviti nešto u sredini“, zaključio je Gabrijel.

Novi ML/AI SPLIT meetup održat će se u četvrtak, 20. lipnja, s početkom u 18.45h, u PICS-u, već dobro poznatom mjestu za networking i stjecanje novih znanja. Ulaz je besplatan, a prijave su na platformi meetup.com.