Novosti

Najbolji svjetski akcelerator Startup Wise Guys posjetio Digitalnu Dalmaciju

Najiskusniji akceleratorski fond u Europi s više od 35 programa koje provodi u 10 velikih gradova i više država stigao je u Split. Radi se o višestruko nagrađivanom međunarodnom akceleratoru i VC fondu, a ove su godine proglašeni najboljim akceleratorom/inkubatorom na svijetu od strane Global Startup Awards - najvećeg svjetskog natjecanja startup ekosustava!

Razvan Suta, CEE Business Development Lead, predstavnik međunarodnog akceleratora Startup Wise Guys došao je u Split kako bi s Digitalnom Dalmacijom dogovorio partnerstvo u pokretanju prvog akceleratorskog startup programa u Splitu i zatim investirali u najbolje startupe.

Startup Wise Guys prepoznali su ogroman potencijal kojeg splitska i dalmatinska startup scena ima, zbog koje je njihov predstavnik Razvan Suta došao.

“Oduševljen sam idejama, timovima i projektima koje sam imao priliku vidjeti, već razmišljam o idućim koracima kako ove mlade startupe lansirati na svjetsko tržište”- izjavio je Razvan Suta.

Tijekom posjeta je upoznao lokalne startupe i potencijalne projekte za investiranje, te dogovorio pokretanje partnerstva s Digitalnom Dalmacijom, koja već godinama radi na razvoju lokalnog startup ekosustava.

Već 4 godine aktivno proizvodimo mlade startupe kroz svoje startup programe: Studentske poduzetničke projekte, StartIT-startup akademiju, GrowIT natječaj i startup konferenciju. Educirali smo preko 50 timova, od kojih je skoro 20 otvorilo tvrtku ili obrt. Sada je došlo vrijeme da ih lansiramo na međunarodno tržište, a za to je potrebna suradnja s iskusnim stranim investitorima i akceleratorima. Startup Wise Guys je samo jedan od partnera koji će s nama pripremati naše startupe za strana tržišta i investirati u najbolje od njih”, rekao je Damir Brčić voditelj Digitalne Dalmacije.

Predstavnik akceleratora obišao je partnere svog domaćina Digitalne Dalmacije i upoznao sve mogućnosti koje oni pružaju startupima u Splitu za rad i razvoj svog poslovanja. Upoznao se tako s partnerskim programima koje Digitalna Dalmacija provodi s Fakultetom elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje te Prirodoslovno-matematičkim fakultetom u Splitu, prošetao sveučilišnim inkubatorom Spinit u kojem je posjetio urede u kojima startupi Dalmatia Startup Communityja rade, upoznao njihove projekte i planove za daljnji razvoj. Također uvjerio se u izvrsne uvjete za razvoj startup aktivnosti u prostorima Digitalne Dalmacije, PICS-u na FESB-u, te budućem IT centru u ulici Ruđera Boškovića 25 u blizini Kampusa.

Što najbolji svjetski akcelerator radi u Splitu?

Digitalna Dalmacija intenzivno gradi partnerstava s internacionalnim akceleratorima i investitorima kako bi ubrzala rast domaćih startupa i pomogla njihovom izlasku na međunarodno tržište. Ovaj put na dogovor je došao globalno poznati Startup Wise Guys.

Damir Brčić je tijekom posjeta izjavio da Digitalna Dalmacija planira u suradnji sa Startup Wise Guys napraviti prvi pravi akceleratorski program u Splitu.

Startup scena sve je bogatija, a kvalitetnih timova i projekata ne manjka. Ono čega trenutno nema je akcelerator, koji bi svim tim startupima omogućio učenje, rast i razvoj u Splitu, bez potrebe da svoj posao idu razvijati van države.”

Razvan Suta, menadžer za širenje poslovanja, gostovao je na prigodnom meetupu, na kojem su sudjelovali i startupi - članovi Dalmatia Startup Communitija koji su dobili priliku direktno upoznati investitora, predstaviti se, razgovarati s njim, dobiti savjete ali i ostvariti osobni kontakt.

„Našim startupima pružamo podršku i mogućnosti za daljnji rast i razvoj, kroz pristup internacionalnim investitorima i tržištima diljem Europe“ - rekao je Razvan Suta, “a to je upravo ono što startupima u Splitu i Dalmaciji trenutno najviše i treba.”

Inače, Startup Wise Guys, osigurao je novih 25 milijuna eura sredstva koja će se koristiti za ulaganje u startupe u ranoj fazi u 2023. Samo prošle godine Startup Wise Guys izvršio je 120 ulaganja u ranoj fazi. Njihov akceleratorski fond posebno je posvećen područjima gdje startupi nemaju dovoljno pristupa kapitalu, kao što su regija srednjoistočne Europe u koju spada i Hrvatska.

Startup Wise Guys ulaže i onda kada tradicionalni VC fondovi uopće ne razmatraju određeni startup. Njihov pristup stavlja startupove u ranoj fazi na kartu i katapultira ih u svjetski uspjeh.

Nastavljamo graditi nove partnerske odnose i surađivati s vodećim organizacijama kako bi osigurali izgradnju sve jačeg i razvijenijeg startup ekosustava u Dalmaciji.“ izjavio je Suta na kraju svog posjeta Splitu i dalmatinskom startup ekosustavu.

Lokalna startup zajednica kontinuirano raste i traži dodatne načine za razvoj lokalnog startup ekosustava, a suradnje s renomiranim svjetskim akceleratorima i investitorima su se svugdje u svijetu pokazale kao ključan korak za razvoj uspješnih startup priča.