Novosti

ML/AI Split #14 : Ethical design of intelligent systems, Helena Librenjak - Atos

Gost predavač ovog meetupa je

Helena Librenjak Head of C2PS Solution Telco at Atos

sa jednom potpuno drugačijom temom iz područja razvoja sustava baziranih na umjetnoj inteligenciji:

Etični dizajn inteligentnih sustava / Ethical design of intelligent systems

Što je jedan sasvim novi aspekt razvoja sustava umjetne inteligencije o kojem se do sada možda i nije toliko pričalo, ali se ubrzano razvija kao zaseban segment.

Svi smo čitali o problemima autonomnih sustava kada treba donijeti etičnu odluku u milisekundi: da li u prometnoom incidentu reagirati na štetu dijeteta ili trudnice, crne ili bijele osobe i sl. ali i ne samo to.

Sa sve većom upotrebom naših osobnih podataka u sustavima baziranim na strojnom učenju i umjetnoj inteligenciji trebali bi biti puno više upoznati koji sustavi i u kojem opsegu koriste naše podatke.
Dapače, proizvođači tih sustava bi trebali imati obavezu jasnijeg i transparentnijeg navođenja svrhe i opsega korištenja takvih podataka, a prema tome bi se i mi kao korisnici onda lakše odlučivali što koristiti a što ne.

Ljudska povijest je priča o tome kako smo se razvijali i prihvaćali novu tehnologiju, od kotača i pluga do papira, od parnog stroja do automobile, a u novijoj povijesti od kompjutera do digitalnog doba.
Danas se nalazimo na prekretnici nove epohe. Veliki izumi u prošlosti pomogli su nam ići naprijed, proizvoditi nove proizvode na jednostavniji I efikasniji način , komunicirati brže, lakše i efikasnije, provoditi komplekse izračune preciznije I bolje.

S napretkom strojnog učenja i umjetne inteligencije, automatizacije I digitalnih tehnologija dolazi do velikog utjecaja na društvo i kulturu, te do oblikovanja života svih nas.
Ako se nove tehnologije budu uvodile neodgovorno, lišeni bilo kakvog etičkog kodeksa posljedice na ljudsku vrstu mogu biti dramatične. Stoga je važno utkati etične standarde u razvoj novi tehnologija.  

O tome će nam pričati, Helena Librenjak, voditeljica ATOSa  u Splitu, vodeće europske IT kompanije.

Na osnovu spomenutog očekujemo jako mnogo pitanja i zanimljivih odgovora, ali i polemike i diskusije... i sve to u opuštenoj atmosferi studentskog coworkinga u PICS-u. Auditorij predstavljaju ljudi svih generacija, različitih struka i nikakvo predznanje za praćenje meetupa nije bitno, bitna je samo ljubav slušanja tema iz područja umjetne inteligencije i strojnog učenja.

Ulaz je kao i uvijek besplatan, stoga se što prije prijavite na : http://bit.ly/2wFOmV5 i rezervirajte svoje mjesto !