Novosti

(LINK) SPINIT otvara svoja vrata mladim startup-ima!

Startup-ovci! Ako ste mislili da ćemo vas ostaviti bez „krova nad glavom“, grdno ste se prevarili. SPINIT inkubator za nove tehnologije u sklopu Sveučilišnog tehnološkog centra UNIST, na čelu sa direktorom prof. dr. Svenom Gotovcem, raspisao je javni poziv za zakup uredskih prostorija i to točnije 23 potpuno opremljena ureda površine 15 kvadrata.

Da, govorimo o istom onom SPINITU gdje je ICT županija organizirala prošlogodišnju hibridnu StartIT IT Startup Akademiju, SpeedMentoring-e u sklopu iste kao i završni odabir najbolje startup ideje odnosno DemoDay StartIT akademije na kojem je pobjedu odnijela ekipa Ene Melvan s projektom „Bellyy“.

Pravo sudjelovanja u ovom javnom pozivu imaju mikro i mali poduzetnici, te obrtnici upisani u odgovarajući registar, odnosno fizičke osobe koje namjeravaju osnovati trgovačko društvo ili obrt, te izvršiti registraciju i započeti s radom u roku od 120 dana u slučaju predinkubacije, odnosno 30 dana u slučaju inkubacije, od dana sklapanja ugovora o zakupu uredskog prostora u SPINIT inkubatoru. Zakup mogu koristiti isključivo poduzetnici koji obavljaju ili će obavljati proizvodnu ili uslužnu djelatnost na području novih (visokih) tehnologija.

Cijena zakupa je 3.000 kuna mjesečno plus PDV što uključuje i sve režijske troškove (struja, voda, grijanje, hlađenje, intranet, internet, čišćenje, održavanje i drugo), a rok korištenja je do tri godine, uz uvjet da se najviše devet ureda može dodijeliti tvrtkama koje su osnovane prije više od 36 mjeseci.

- Ne želimo biti rentijeri. Tehnološki park, iako vrlo važna, mora biti tek jedna od stanica napretka i životnog puta startupa koji moraju biti svjesni da moraju napraviti rezultat dok su ovdje. Njihovi ugovori o najmu bit će na reviziji nakon određenog perioda. Moraju znati da su oni ovdje da se podignu na noge i krenu dalje. Na nama je, pak, da učinimo sve što je u našoj moći kako bi im taj proces maksimalno olakšali – kazao je Gotovac.

A za olakšavanje samog procesa „podizanja na noge“ tu je i ICT županija kao organizacijski i tehnološki partner, s obzirom na cijeli niz aktivnosti od developerskih edukacija, startup edukacija i programa, internet marketinga, grafičkog dizajna, pa do razvoja Centra za razvoj umjetne inteligencije - RAZUMIN ICT županija idealno se uklapa u viziju djelovanja Tehnološkog parka.

- Ako ćemo gledati nekakav životni ciklus ideje u IT-ju tendencija je da se ona stvori u glavi mladih i da se razvija u PICS-u - Predinkubacijskom coworking centru ICT županije u sklopu FESB-a. Potom bi, kako ideja evoluira u projekt, njegovi začetnici danas sutra se preselili nešto niže do zgrade bivšeg Varteksa gdje bi bio Županijski IT centar. Tada već govorimo o startupima. Sve je u okviru kampusa i relativno blizu, ponajviše zato što je za pretpostaviti kako će nositelji projekta biti upravo studenti. A, daljnjim sazrijevanjem startupa, koji bi trebao dobiti i pravnu osobnost, te približavanjem tržištu isti bi se potom preselio u Tehno park u kojem bi se proizvodi tih startupa brusili i spremali za plasiranje na tržište – kazao je Gotovac.

Siguran slijed spomenutog završio bi u planiranom Tehnološkom parku na Dračevcu.

Sve informacije i potrebnu dokumentaciju za prijavu na javni poziv možete pronaći na slijedećem linku , a izgled i funkcionalnost Tehnološkog parka možete istražiti u jednom od naših prethodnih postova i to na ovom linku. Javni poziv otvoren je do popunjenosti.

A narednih dana, očekuje se i Natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava iz Programa inkubacije i edukacije za razvoj poduzetništva i startupa visokotehnoloških industrija Grada Splita, kroz koji je planirano sufinanciranje dijela troškova razvoja inovativnih ideja u ukupnom iznosu od 970.000,00 kuna. Natječaj će raspisati Sveučilište u Splitu na svojim web stranicama.

I za kraj jedan rezime.

Ugodna klima, blizina mora i park-šume Marjan, ali i multifunkcionalnost samog SPINIT-a, samo su neke od prednosti koje mlade startup-e mogu potaknuti da se pokrenu i nastave razvijati svoje ideje u jednoj poticajnoj okolini jer, kako bi rekao jedan od mentora StartIT akademije- Armando Matijević (SplitX): „Status quo je shit!“

 

Znanje dostupno svima!