Novosti

KAKO KREIRATI VIZUALNI IDENTITET PROIZVODA? Savjete donosi dizajnerica vizualnih komunikacija Nikolina Jerković

Ambiciozna i perspektivna dizajnerica vizualnih komunikacija i branding strateg, vlasnica LLANO kreativne agencije, osnivačica aplikacije Paušalist i predavačica na GD Start-u, projektu ICT Županije, Nikolina Jerković donosi nekoliko savjeta koji mogu pomoći onima koji tragaju za vizualnim identitetom svog brenda.

- Danas je konkurencija i zasićenost na tržištu velika te je sve više mladih poduzetnika koji pokreću svoje poslovne ideje. Te ideje, preoblikovane u proizvod ili uslugu, trebaju pronaći svoje mjesto i ciljanu skupinu u publici ili će u protivnome biti osuđene na propast. Startupi i ostali oblici poslovanja su sebi dužni osigurati identifikaciju i prepoznatljivost brenda kako bi ostvarili prodaju i dosegli postavljene ciljeve. - navodi Nikolina.

- Imam razumijevanja za mlade startupe i poduzetnike koji u početku poslovanja trebaju proći kroz mnogobrojne izazove i prepreke. Ulažu dio sebe financijski, a i osobno, kako bi se razvili na tržištu. U početku je često teško financirati sve potrebno za ostvariti poslovni plan. Zato dijelim nekoliko savjeta za čitatelje koji su u početnoj fazi pokretanja posla odlučili sami kreirati brand i vizualni identitet za svoju poslovnu ideju. - ističe.

Brand vs. vizualni identitet

Za početak razjasnimo razliku između branda i vizualnog identiteta. Brendiranje je postala prilično moderna riječ na tržištu, ali često nije dovoljno jasno definirana među ljudima.

Marty Neumeier, autor knjige The Brand Gap, definira brand kao "osjećaj koji osoba ima za proizvod, uslugu ili tvrtku". Brand je definiran zbrojem onoga kako izgleda, kakvu emociju želi izazvati i kako se obraća javnosti (što ponekad uključuje boju glasa, rječnik, okus, pa čak i miris). Ne možete kontrolirati kako se netko osjeća prema tome što radite, ali možete utjecati na to. Brendiranje nije ono što vi kažete da jest, to je ono što publika percipira.

Vizualni identitet je nadogradnja na brand i ne mogu jedno bez drugoga. Vizualni identitet su sve vizualne informacije koje izražavaju brand i koje mu pomažu razlikovati ga od svih ostalih na tržištu. Drugim riječima, opisuje sve što kupci mogu fizički vidjeti, od logotipa do dizajna interijera trgovine.

Nakon što nam je ovo jasno, imajmo još na umu da logo nije brand - on je komponenta identiteta. Logo je simbol koji pomaže osobi prepoznati brand i zapamtiti što je i što radi.

Postavljanje temelja

Kada u kreativnoj LLANO agenciji radimo s klijentima, ključno je da definiramo temelje poslovanja bez kojih se brand ne može utvrditi na tržištu. Zanimljiva je činjenica da se često desi kako klijent sam nije bio svjestan svojih temeljnih vrijednosti bez kojih ostane nedorečen u mnogim situacijama. Zato sa svakim od klijenata detaljno prođemo kroz mnoga pitanja potrebna za kristalizaciju cijele poslovne vizije.

Kako bi vam bilo lakše percipirati što se sve krije u pozadini stvaranja brenda i vizualnog identiteta, prilažem vizualni prikaz u obliku piramide koji uključuje specificirane razine.

Temelj poslovne ideje, i njenog proizvoda ili usluge, predstavljaju ključne vrijednosti. One određuju što ćete raditi i definiraju “veliki razlog” koji stoji iza vašeg posla i načina vašeg pristupa poslu.

Vaše osnovne, tj. ključne vrijednosti nadahnjuju vaš jedinstveni prodajni prijedlog (slogan) - u čemu se vaše poslovanje razlikuje od svih ostalih koji nude slične proizvode ili usluge.

Prethodne dvije razine utječu na glas brenda, tj. kako ćete se predstaviti publici, o čemu ćete pričati te kako ćete se povezati s publikom.

Idealni klijenti ili kupci su ljudi koji dijele vaše temeljne vrijednosti, koji su privučeni glasom vašeg brenda i kojima je potrebna upravo ona vrsta jedinstvene vrijednosti koju pružate.

Na samom vrhu piramide se nalazi vizualni identitet koji, uz dobro postavljene niže nivoe, jasno i vidljivo komunicira poruku s publikom i radi prvi korak prema konverziji.

Kreiranje brenda

Neka od temeljnih pitanja o brendu na koja treba odgovoriti su:

  • Zašto postoji?
  • Što ga razlikuje od konkurencije?
  • Koji problem rješava?
  • Zašto bi ljude trebao zanimati?

Ove ćete odgovore koristiti kao doprinos formiranju temeljnih vrijednosti brenda koje će se kasnije protezati  kroz slogan, poruku, priču, način obraćanja i još mnogo toga.

Valja imati na umu kako su studije pokazale da 50% potrošača širom svijeta kupuju na temelju vrijednosti i utjecaja nekog brenda. Više nije samo fokus na izvedbi proizvoda i kvaliteti usluge, već je jako važno i to što predstavljate.

Istražite konkurenciju na tržištu i definirajte gdje ćete se smjestiti u odnosu na njih. Upoznajte se s njihovim porukama, kvalitetom rada, načinom prezentacije, koje su im prednosti, a koje slabosti te što vi novo možete ponuditi.

Nakon što ste upoznati s konkurencijom, trebate znati svoju publiku jer ne zanima svih sve na jednak način. Definirajte personu svog idealnog kupca i naučite na kojim joj se način obraćati. Neke od opisnih stavki koje mogu pomoći kreirati personu su: dob, spol, mjesto, prihodi, razina obrazovanja, motivacija kupnje, problem koji rješava, želje, afiniteti prema ostalim markama i slično.

Nikeova misija o nadahnuću i inovaciji za svakog sportaša je upotpunjena poznatim sloganom  “JUST DO IT”. Ovu priču upotpunjavaju vizualni materijali ispunjeni motivacijskim porukama i osobama bez rasnih predrasuda.

 

Provjerite jačinu svog brenda

Dobro definiran brand je u stanju odgovoriti na ova pitanja:

  1. Tko smo mi?
  2. Za što se zalažemo?
  3. Koju vrijednost pružamo?
  4. Kako se izražavamo?
  5. S kim radimo?
  6. Kako vizualno prenosimo ove odgovore?

Ako imate nedoumice oko pojedinih pitanja to znači da neki od nivoa nisu jasno definirani. Tada je potrebno vratiti se unazad sve do ključnih vrijednosti kao osnovice poslovne ideje i cijelog poslovanja.

Stvaranje vizualnog identiteta

Stvaranje vizualnog identiteta možete započeti definiranjem atributa brenda. Kako bi opisali svoj brand u 3-5 riječi? Koristeći se ovim riječima možete sumirati opis u jednu frazu koja dočarava brand. Do sada smo verbalizirali, a u ovom trenutku te riječi treba vizualno dočarati.

Vizualni identitet obuhvaća logo, boje, tipografiju, sustav dizajna, fotografiju, ilustraciju, ikonografiju, vizualizaciju podataka, interaktivne elemente, video i pokret te web dizajn.

Logo i vizualni identitet zapravo su vizualna komunikacija onoga što brand predstavlja. Oni na vizualan način na nesvjesnoj razini pričaju s publikom. Ako osoba nije stručnjak u dizajnu, vodimo se time da što je jednostavnije to je bolje. Logo se treba aplicirati na različitim materijalima i u raznim dimenzijama. Kako bi što sigurniji i mirniji bili, za početak je najbolje odabrati logo s jednostavnom tipografijom bez mnoštva detalja.

Ako vam je u budućnosti u planu dati stručnoj osobi da izradi formalni logo, za trenutnu situaciju se je bolje držati tipografskog logoa. Kasnije je lakše napraviti promjenu  ako se ne koristimo privremenim znakovima za koje se publika spontanije veže. Ovako izbjegavamo nagle promjene predstavljanja na tržištu. Zaključiti možemo da je najsigurnija opcija ona koja je neutralna i jednostavna.

Primjeri poznatih tipografskih logoa s naglaskom na jednostavnost i primjenjivost.

 

Također treba imati na umu da logo bude izrađen u vektorskom obliku. Ovo je važno zbog budućeg apliciranja na razne materijale. S vektorima smo sigurni da će održati kvalitetu na bilo kojoj rezoluciji i vrsti prikaza. Programi koje preporučujem za izradu su Adobe Illustrator i Affinity Designer. - piše Jerković.