Novosti

JUNIOR Dev React završio s uspjehom: Više od 70 mladih ovladalo novim digitalnim vještinama

Tjedan po tjedan, Digitalna Dalmacija je s osmijehom stigla do JUNIOR Dev svečane završnice. U PICS-u na FESB-u, održana je promocija i dodjela diploma polaznicima JUNIOR Dev React edukacije. Treća generacija ove besplatne stručne edukacije započela je u veljači, nakon testiranja 140 kandidata, od kojih je primljeno 73 polaznika podijeljenih u četiri grupe. Tijekom 6 tjedana interaktivnih predavanja, polaznici su stjecali vještine korištenja Reacta pod vodstvom iskusnih stručnjaka poput Gorana Zaharije, Ante Bartulovića, Lovre Trogrlića i Luke Smolčića.

U samom uvodu, voditelj Digitalne Dalmacije Damir Brčić zahvalio je FESB-u i tvrtki Locastic na partnerstvu i podršci, ali i Split Tech Cityju na medijskoj podršci, istaknuvši važnost osposobljavanja mladih talenata.

Profesor sa splitskog PMF-a Goran Zaharija pohvalio je aktivnost polaznika te naglasio važnost formalnog obrazovanja uz dodatne aktivnosti:

„Ono što mi je drago, ove godine je bio veći broj prijavljenih, i time veći broj završnih projekata. Na kraju su presudile nijanse. Nastavite gdje ste stali, i ne zaboravite, uz fakultet, imati obaveze i sa strane“.

Dekan FESB-a Branimir Lela kazao je kako je podrška uvijek tu, a da posebno zadovoljstvo stvara slika u koju gleda – puna dvorana mladih ljudi koji rade na sebe, dolaze po nova znanja.

Prije dodjele diploma, održana je panel rasprava o stanju na tržištu, mogućnostima i zapošljavanju mladih programera, a sudionici su bili: Antonio Perić-Mažar (Locastic), Suzana Špika (Postindustria) i Goran Škugor (Ericsson Nikola Tesla). Gosti su iz prve ruke podijelili svoja iskustva i istaknuli vrijedne savjete. U samom početku panela, složili su se u jednom – mladi ljudi, studenti moraju biti uporni, upisivati dodatne aktivnosti, ne odustajati. Sve se brzo mijenja u tehnologiji, pa se tako mijenja i slika tržišta.

 

Goran Škugor je prisutnima rekao da je Ericsson Nikola Tesla trenutno smanjio potražnju za novim zaposlenicima, ali je naglasio važnost proaktivnosti u prijavama za posao. Preporučio je da kandidati pokažu samopouzdanje i inicijativu, kako u svojim životopisima tako i tijekom razgovora za posao:

„Poslodavci cijene kandidate koji pokazuju njihovu spremnost za preuzimanje odgovornosti i stalno učenje, što je ključno u dinamičnom IT sektoru“.

Suzana Špika je istaknula važnost uključivanja svih relevantnih tečajeva i nagrada u CV, naglašavajući da je aktivna prisutnost na društvenim mrežama ključna. Napomenula je da juniorima nije potrebno iskustvo, već volja:

„Entuzijazam je bitan. Upravo zato, tečajevi i nagrade koje ste osvojili trebaju biti istaknuti u vašem CV-u jer pokazuju vašu posvećenost i inicijativu“.

Antonio Perić-Mažar je zaključio kako formalno obrazovanje treba nadopunjavati dodatnim edukacijama, vlastitim projektima i stjecanjem iskustva već za vrijeme studija.

„Teže je naći posao, treba ulagati u sebe, nastaviti raditi , tržište će se otvoriti i tražit će se radna snaga. Radite vlastite projekte i dođite do iskustva već za vrijeme faksa“, preporučio je Antonio.

Damir Brčić je na kraju pozvao sve na dodatni angažman:

„Javite se na sve edukacije, dođite na meetupe, šaljite otvorene molbe, radite na networkingu!“.

Nakon panel rasprave uslijedile su dodjela diploma i druženje.

Čestitamo svim polaznicima na uspješnom završetku edukacije i stjecanju novih vještina. I dalje ćemo podržavati i jačati lokalnu IT zajednicu te poticati inovacije u regiji. Digitalna Dalmacija nastavlja igrati ključnu ulogu u razvoju lokalne IT scene i otvaranju novih karijernih prilika.