Novosti

Još je malo ostalo do kraja prijava za STARTit@PICS akademiju, a kada čujete iskustva prošlogodišnjih polaznika odmah ćete se prijaviti

Još je malo ostalo do kraja prijava za STARTit@PICS akademiju, a kada čujete iskustva prošlogodišnjih polaznika odmah ćete se prijaviti

Kako je na STARTit@PICS akademiji? Što vas tamo čeka? Koje korisne stvari možete naučiti i do kojeg stupnja ćete imati priliku razviti svoju ideju ili projekt?  Najbolje će vam to kazati oni koji su je prošli.

Marin Kovačević, prošlogodišnji sudionik i osvajač trećeg mjesta s projektom „AirTowar“ se prijavio jer je odlučio „napustiti komfor zonu i ići za snom, a STARTit @PICS se idealna prilika za to“.

- Nisam pogriješio, najdragocjenije iskustvo iz tih dana su ti ljudi, to je najveće bogatstvo. Ti mentori imaju nevjerojatno znanje i što su sve proživjeli. Onda vidite što je sve moguće kod, koliko god mislili suprotno – kazao nam je Marin, a što je još otkrio doznajte u videu.

Prošle godine su na prvom izdanju STARTit @PICS akademije drugo mjesto s idejom pametnog stetoskopa osvojili simpatični Luka Krešo i Matej Livajić. Oni, baš kao i Marin, su imali tek ono što im je u – glavi. Prijavili se praznih ruku, i zaslužili drugu nagradu. Dakle, faze razvoja projekta nisu bitne, štoviše poziv je baš za one koji, kao Luka i Matej, osim ideje, volje, ambicije i elana ništa drugo i nemaju. Ali, baš su oni dokaz da ništa drugo nije ni potrebno.

- Došli smo samo sa idejom, ali uz pomoć mentora i svih ostalih sa akademije tu ideju smo razradili i podigli na jedan viši nivo. Ne samo da su nas naučili kako doći od ideje do proizvoda, već smo naučili mnogo o komunikacijskim vještinama, vještinama prezentacije a i o poduzetničkom načinu razmišljanja – poručili su momci pozvavši sve one sa čistom idejom ili s projektima koji su u „teškim“ početnim fazama da se prijave na STARTit@PICS akademiju.

I ako dosad niste skužili, a vjerojatno jeste – ideja je sve! Zadnji dokaz je prošlogodišnji osvajač prvog mjesta Stipo Margić koji je sa svojim projektom Capallble, na prvoj STARTit @PICS akademiji, osvojio glavnu nagradu – 15 tisuća kuna.

On je sam priznao kako mu se ideja vrtjela godinama u glavi ali je nekako uvijek odgađao njenu realizaciju. STARTit@PICS akademija mu je tako postala idealnim poligonom.

- Na nagovor prijatelja i kolega s fakulteta, odlučio sam se prijaviti na ovaj projekt kako bih se prisilo realizirati ideju do samog kraja, iako mi pobjeda nikada nije bila prioritet – kazao je Stipo koji je tako svijetu ponudio  Capallble - interaktivnu kartu pomoću koje osobe s poteškoćama u kretanju na jednostavan i brz način dolaze do točnih informacija o pristupačnim lokacijama.
Životna situacija je Stipu inspirirala na rješavanje itekako gorućeg problema osoba sa invaliditetom ne samo u Splitu već u svim sredinama zbog čega je Capallble  svjetski primjenjiv.

A, sve je počelo, ponavljamo, baš kao što je i preporučljivo za sve polaznike STARTit@PICS akademije – od ideje.

-    Kada sam se prijavio, jedino što sam imao u zamislima bila je ideja i vrlo malo isprogramiranog dijela. Međutim, nedostajao mi je svaki drugi dio i upravo zato je prijava bila motiv da se ideja provede u djelo. Bilo mi je tako dobro da sam jedva čekao svako novo predavanje! Imam samo riječi pohvale za sve uključene u StartIT, posebno za desetoricu mentora koji su nam stalno bili na raspolaganju, kao i za Petra, Ninu, Tibora i Damira iz organizacijskog tima. Iako sam student informacijske tehnologije i programiram već duži niz godina, nešto što je izvan tehnologije nikada me nije zanimalo, sve dok nisam bio primoran. Na predavanjima sam saznao i naučio mnogo podataka i informacija, od kojih bih najviše istaknuo metode vođenja poslovanja, važnost networkinga i slično –pojasnio je Margić dodajući kako mu je najdraže bilo upravo zadnjeg dana. Tada je upoznao i mentore koji su mu dali prijeko potrebno znanje i savjete.

-    Pričali su  o koracima koji su ih doveli do uspjeha i upravo ta interakcija s  njima bila je posebno inspirativna – pojasnio je Stipo čiji je projekt ubrzo nakon završetka STARTit @PICS akademije dobio izniman zamah.
U kratkom periodu nakon natjecanja, zajedno s kolegama sam odlučio osnovati udrugu „Liberato“ kako bih nastavio razvijati ovaj, ali i razne druge projekte, među kojima je i društveno odgovorno poslovanje kojem se želim posvetiti u budućnosti – zaključio je prošlogodišnji pobjednik.