Novosti

Imotski gimnazijalci: Završetkom EDIT CodeSchoola postat ćemo web dizajneri!

Znanje nikada ne može biti “višak”, a kada Splitsko-dalmatinska županija putem projekta ICT županija provodi svoje programe pod motom “Znanje dostupno svima” eto mogućnosti za sve koji se žele dodatno educirati, svladavati vještine koje zahtjeva moderan stil života.

Stoga je interes za petu organiziranu besplatnu školu primijenjenog programiranja EDIT CodeSchool očekivano među osnovcima i srednjoškolcima bio velik. Samo ove godine, Edit CodeSchool upisalo je više od 400 učenika u cijeloj Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Svoje dojmove o EDIT CodeSchoolu podjeli su s nama imotski gimazijalci. Na upis ih je potakla želja za ovladati osnovnim znanjima za jedan od poslova budućnosti, u ovom slučaju posao web dizajnera.

- Ovo vam je odlično! Nešto sam sitno iskustva u programiranju imao prije tečaja, no sada bi već mogao sam izraditi web-stranicu – koncizan je u komplimentima za petomjesečnu edukaciju Ante Budimir učenik prvog razreda srednje škole, koji EDIT CodeSchool pohađa u imotskoj gimnaziji Dr. Mate Ujević.

Zanimalo je Antu, kao i još 60-tak mladih Imoćana, naučiti nešto novo a županijska edukacija pokazala se kao pun pogodak.

- Upisala sam tečaj jer me informatika baš zanima i jer želim upisati matematiku-informatiku na PMF-u. Predavanja su mi zanimljiva – već “zacrtanu” budućnost ima Marijana Jonjić, polaznica prvog razreda Prirodoslovno-matematičke gimanzije u Imotskom, koja županijski tečaj želi preporučiti svima:

- Znanja nikada dosta. Nikada ne znamo kada će nam zatrebati znanje za izradu web-stranice jer cijeli svijet je postao jedan digitalni svijet!

Naglašava Marijana kako samo predavanje nije teško pratiti zahvaljujući profesorici Martini Maršić, koja im je za Valentinovo dala zadatak napraviti “ljubavnu” čestitku.

- Naučila sam izradu margina, dodavanje slika, boja, fontova slova. Kako koristiti HTML i CSS, sve sam lijepo posložila u čestitku za Valentinovo. Izuzetno me zanima izrada samih stranica, vidim se sutra u ovom poslu, u web-dizajnu – oduševljena je naučenim Marijana, a u istom tonu govore i njene kolege, polaznici grupe koju vodi profesorica Martina.

Gabrijela Jerković i Marija Čutura, obje učenice prvog razreda Prirodoslovno-matematičke gimnazije sretne su zbog usvojenog znanja, te hvale odličan projekt koji je zanimljiv, ulaznica je u svijet dizajniranja, bez obzira imaš li predznanje.

- Meni je ovo treća godina na tečaju EDIT CodeSchool. Dajem mu najvišu ocjenu, 10 od 10! - iskustva sa usvajanjem znanja na županijskoj besplatnoj edukaciji ima Lana Kelava Vrdoljak, također polaznica prvog razreda Prirodoslovno-matematičke gimnazije u Imotskom.

Ivana je već u sedmom i osmom razredu osnovne škole usvojila osnove HTML-a, CSS-a i Javascript-a, uz korištenje inteligentne web aplikacije (RIWA) pohađajući EDIT CodeSchool za osnovce, da bi sada na tečaju koji se nudi srednjoškolcima detaljnije svladavala HTML, CSS i CSS framework kroz zadatke i razvoj mrežnih stranica.

- Ako ne ideš studirati ovo je odlična podloga za izučiti zanat za dizajnera – konkretna je Ivana, zadovoljna što je županija ta koja omogućava kroz ovakve i slične tečajeve znanje dostupno svima.

- U ovoj grupi imam 13 polaznika, i tek je jedan učenik imao nešto malo predznanja, a ostalima je ovo bio prvi susret s programiranjem – pojašnjava profesorica matematike i informatike Martina Maršić, koja predaje u imotskoj gimnaziji Dr. Mate Ujević gdje se EDIT CodeSchool održava.

Naša sugovornica ističe kako će okončanjem edukacije polaznici samostalno izraditi vlastite web stranice!

- Ovo je četvrta generacija imotskih učenika, a ja vodim edukacije tri godine. Projekt ICT županije je savršen, odličan je za učenike. Puno njih žele svladati ovo umijeće, još kada je ovako dobro organizirano i besplatno, interes đaka je velik! Mi predavači imamo odlične materijala za rad, podršku iz Splita pri rješavanju bilo kakvih problema tijekom predavanja, tako da je ova edukacija s ocjenom deset! - rezimira profesorica koja u ovom radu ima više od 15 godina iskustva, pa joj je EDIT CodeSchool bio dodatni izazov.

Izazov za budućnost jer IT sektor je posao novih generacija.