Novosti

Imotski gimnazijalci dobili nova računala za brže i bolje programiranje

Splitsko dalmatinska županija u okviru projekta EDIT CodeSchool u utorak je u Imotskom donirala 16 novih računala za učenike gimnazije dr. Mate Ujević.

Kroz programe Digitalne Dalmacije već šestu godinu za redom organizira se EDIT CodeSchool - besplatna škola programiranja u kojoj se učenike osnovnih i srednjih škola podučava osnovama programiranja te izradi web stranica i aplikacija.

Župan Blaženko Boban naglasio je kako su mladi ljudi sastavni dio ovoga projekta.

"Da bi oni imali kvalitetan rad, treba im osigurati i opremu. Nova računala imotski su gimnazijalci zaslužili svojim radom. Oni sada mogu prijeći na veću razinu te će sutra biti u mogućnosti formirati informatičke tvrtke na području Imotske krajine"

Preko 2500 upisane djece u prethodnih pet godina u preko 30 osnovnih i srednjih škola Splitsko-dalmatinske županije u gradovima Split, Solin, Kaštela, Omiš, Trogir, Imotski, Sinj, Makarska, Supetar i naseljima Šestanovac i Grohote.

Ravnatelj imotske gimnazije, profesor Boris Karin, zahvalio je na vrijednoj donaciji. "Računala koja smo dobili će u kombinaciji s našim vrijednim profesorima i učenicima podići kvalitetu nastave informatike na jednu veću razinu te će povećati digitalne kompetencije naših učenika".

Voditelj Digitalne Dalmacije Damir Brčić rekao je kako učenici u Imotskom imaju priliku učiti najmodernija programerska znanja. "Oni tako imaju jednake prilike poput njihovih kolega iz većih gradova. Vjerujem da će svojim rezultatima pokazati da su opravdali naše povjerenje“.

Ovaj program se provodi i u sredinama gdje učenici obično ne bi imali priliku steći ovakvu razinu znanja u IT tehnologiji. Digitalna Dalmacija dokazuje svoj moto "znanje dostupno svima" aktivno potičući razvoj i unaprjeđenje cijelog IT sektora u svakom dijelu Županije.

Profesorica informatike u imotskoj gimnaziji, Martina Maršić: "Kolege s kojima surađujemo su zaista pristupačni i daju nam odlične ideje. Moji učenici svakodnevno rješavaju zadatke te im se na tome posebno zahvaljujem.“

Kada su stigla nova računala, učenici su se odmah požurili da ih raspakiraju i vide kako izgledaju. Učenica prvoga razreda gimnazije Anamarija Pejić bila je posebno sretna i nestrpljivo čeka da počne koristiti svoje novo računalo. Također, rekla je kako će sada puno brže rješavati brojne informatičke zadatke. "Ova donacija nam znači puno jer ćemo sada biti puno brži i učinkovitiji u rješavanju zadataka i problema te u izradi aplikacija i mrežnih stranica“.