Novosti

ICT županija Summary 2021 – Što smo sve postigli u protekloj godini

Još jedna godina obilježena neizvjesnošću i izazovima već je iza nas – kažu da  vrijeme prolazi brzo kad radiš ono što voliš. Ponosni smo što kontinuirano u nizu održavamo naše višegodišnje aktivnosti poput EDIT CodeSchool i StartIT akademije, ali prateći potrebe naše IT zajednice pokrenuli smo i pregršt novih. Evo kratak pregled ostvarenog u 2021:

  ❖ Možemo i hoćemo! – Treća generacija StartIT startup akademije 

Kao da smo jučer počeli, a organizirali smo već treću StartIT akademiju. Ove godine 14 timova i skoro 30 polaznika treće generacije StartIT akademije govori nam da mladi i pametni ljudi žele ulagati u sebe i svoje poduzetničke vještine. Želju i volju za pokretanjem vlastitog biznisa imaju a sve ostale uvjete za pokretanje vlastitog startupa pronašli su u našoj akademiji.

Ove godine smo povećali nagradni fond (50 000kn) i broj nagrađenih timova, osigurali nove mentore, pomogli u izradi web stranica, te čak doveli svjetski poznatog pitch trenera – Peter Hopwooda kako bi polaznici dobili još više vjetra u leđa svojim projektima.

 

  ❖ GROWit programom osigurali smo startup zajednici gotovo milijun kuna

Sa 970 000 kn nepovratnih sredstava financirali smo čak 11 startupa koji su kroz dvije faze natjecanja pokazali da imaju najbolje projekte. Osim što razvijamo i educiramo startupe kroz StartIT akademiju u najranijim fazama na ovaj način im osiguravamo sredstva za daljnji razvoj.

 

  ❖ Pokrenuli smo Digitalna Dalmacija startup community

Digitalna Dalmacija jedinstveni je portal za prezentiranje startup scene u Splitu i SD Županiji. Pomaže međusobnom povezivanju i suradnji startup zajednice kroz organiziranje meetupa, radionica i druženja na kojima članovi izmjenjuju svoja iskustva ili uče iz iskustava uspješnih poduzetnika.
Neki od najnovijih članova su:
AymoLive, Info point, Guide B, Alpha Sagittarius, Jadran tehnika, GLAMOS, Liberato map
Net Hub, Rent A Local, Sportever , Mr. Popper – MARTECHiNG Platform

 

  ❖ Partnerstvo sa SPINIT tehnološkim inkubatorom

Uspostavili smo partnerstvo sa tehnološkim inkubatorom SPINIT kroz koje smo našim startupima pomogli u dobivanju subvencioniranih poslovnih prostora, neophodnih za daljnji rast  i razvitak. Čak 10 stanara parka članovi su Digitalne Dalmacije, a 7 od njih proizvod su naše StartIT akademije, na što smo izuzetno ponosni. Svi oni osim edukacije i financijske pomoći od ICT županije ovim su partnerstvom dobili i prostor za razvoj svojih projekata, što i jest naša želja da startupe pratimo od samog početka pa do izlaska na tržište.

 

  ❖ Ove godine 5. generacija Edit CodeSchool - najveće škole programiranja u
      Republici Hrvatskoj

I ove godine više od 400 polaznika diljem županije upisalo se u Edit CodeSchool kao najveću školu programiranja, koja obuhvaća 6 različitih kvalitetnih programa. Vrijedna ekipa uči tehnologije kao što su HTML, CSS, Javascript, a od ove godine i osnove umjetne inteligencije, te .NET i Blazor.

Veseli nas što je više od 2000 polaznika završilo naše EDIT edukacije u proteklih 5 godina, a što nam daje potvrdu koliko su one zaista potrebne.

 

  ❖ Još jedna novost – RIWA (razvoj inteligentnih web aplikacija)

Kroz ovaj program u osnovnim školama (7. i 8. razredi) polaznici su ove godine učili osnove umjetne inteligencije korištenjem neuronskih mreža i računalnog vida u kombinaciji sa osnovama HTML-a, CSS-a i Javascript-a. Program je osmišljen od strane stručnjaka za umjetnu inteligenciju i strojno učenje sa Splitskog PMF -a Saše Mladenovića, Divne Krpan i Gorana Zaharije.

„Želim preporučiti program svima onima koji imaju makar malu želju za programiranjem ili pak žele naučiti nešto novo. Znanje koje stječemo u osnovnoj školi zaista je osnovno, a EDIT CodeSchool je na puno većoj razini“   ističe Marta Glavan, kreatorica Pametne Astre – inteligentne web aplikacije koja pomoću kamere mobitela i neuronske mreže raspoznaje vrste voća i povrća.

  ❖ Uspostavljeno partnerstvo s CodeAnywhere – domaćom cloud dev platformom za
       svjetsko tržište

Svim polaznicima EDIT CodeSchool 2021./22. od ove godine omogućili smo korištenje  CodeAnywhere - online platformu za programiranje koju su osmislili i uspješno plasirali na tržište naši Splićani Ivan Burazin i Vedran Jukić. Njihov je projekt prepoznat na globalnoj razini i postao prvi hrvatski startup koji je ušao u poznati svjetski startup akcelerator Techstars u Bostonu.

  ❖ EDIT „JUNIOR Dev“ - škola primijenjenog programiranja

Pokrenut je još jedan tečaj programiranja na osnovu velikog interesa naših sugrađana, namijenjen studentima, nezaposlenima, freelancerima i svima koji žele steći znanja i vještine iz programiranja da bi se uz izradu praktičnog  projekta približili zaposlenju u IT tvrtki.

U partnerstvu sa splitskom IT tvrtkom NAIS d.o.o (Niko Airport Information System) organizirali smo EDIT JUNIOR Dev .NET – besplatnu školu primijenjenog programiranja.

VELIK INTERES:  Uz naš dugogodišnji moto "Znanje dostupno svima" 30 polaznika na praktičnom tečaju uči tehnologije Blazor server, .Net 5, te MS SQL, a prijavljenih je bilo čak 120 što govori o tome koliki interes za učenje praktičnog programiranja postoji.

 

  ❖ Pokrenuli smo novi meetup – BizTalk

„Razmišljajte o rješavanju problema navečer kad legnete, jer ako to ne učinite vi, učinit će netko drugi i prestići vas“ - Stipe Režić

S temom “Kako razvijati startup?", pokrenuli smo ove godine i BizTalk meetup gdje s poduzetničkim pričama i savjetima uspješnih poduzetnika nudimo dodatna znanja članovima zajednice Digitalne Dalmacije ali i svim ostalima progresivnog i poduzetničkog duha.

Na drugi meetup pozvali smo Petera Hopwooda, majstora prezentacija i pitchanja, koji je ekipi prenio važna znanja iz područja komunikacijskih vještina, što je nešto danas potrebno svakom poduzetniku. Izvrsna prezentacija odnosno pitch je definitivno alat da se projekt predstavi u najboljem svjetlu.

 

❖ ML/AI Split meetup opet krenuo uživo u PICSu

Nakon pauze uzrokovane covid situacijom opet smo se vratili uživo na ML/AI Split meetup – jedini u Splitu koji se bavi temama umjetne inteligencije i strojnog učenja i jedan od 3 najveća aktivna meetupa u Splitu.
Ugodan prostor PICS predinkubatora na FESBu, zanimljive teme, te vrhunski domaći i strani predavači idealna su kombinacija za ekipu, što se pokazalo odličnim odazivom na dosadašnje evente. Nedavno je naša ML/AI zajednica prerasla 400 članova i to je nešto na što smo posebno ponosni.

 

  ❖ Podrška IT zajednici – suorganizatori smo čak 4 konferencije !

Svjesni smo važnosti stručnih edukacija za širu zajednicu, pa smo se potrudili sudjelovati u organizaciji ovih konferencija u našem gradu:

Startup Europe Regatta, u partnerstvu sa Franom Šesnićem iz ZICER-a organizirali smo u Dioklecijanovim podrumima dvodnevnu konferenciju namjenjenu startupima i razvoju tehnološkog poduzetništva uz mnoštvo uglednih domaćih i međunarodnih gostiju


Digitalne inovacije u turizmu, u partnerstvu sa Hot Spots magazinom i TZ SD županije u hotelu Briig organizirali smo predstavljanje digitalnih inovacija u turizmu i promovirali neke od naših startupa iz DigitalnaDalmacije community koji se bave tim područjem

Enter konferencija u partnerstvu s Centrom izvrsnosti SDŽ koja se održala u splitskoj Areni s naglaskom na edukaciju i povezane industrije


 

SpliTech konferencija kao sponzori uvijek tehnološki zanimljivog IOT Day dijela konferencije, koji se održao kod nas u PICS-u

Sve spomenuto ne bi bilo moguće postići i organizirati bez podrške naše matične kuće -Splitsko-dalmatinske županije i Župana, te našeg tima EDIT koordinatora iz III. Gimnazije , sa splitskog PMF-a, te svih naših EDIT predavača, zatim FESB-a Split koji nam osigurava zlata vrijedan prostor za aktivnnosti zajednice – PICS@FESB, ali i podrške lokalnih IT tvrtki, te naših uspješnih IT poduzetnika – mentora koji svojim sudjelovanjem u našim programima daju nesebičan doprinos razvoju naše lokalne tehnološke zajednice.

Hvala svima jer jedino zajedničkim radom naš grad i županiju možemo učiniti ugodnijim i naprednijim mjestom za življenje svih nas !