Novosti

ICT županija razvija lokalni poduzetnički IT ekosustav

Nakon završetka druge IT poduzetničke akademije STARTit 2020 sa novih 15 startup timova, ICT županija s partnerima nastavlja kontinuirani niz aktivnosti kojima pomaže stvarati nove startupe, ali i nastavlja podržavati sve one startupe koje je pomogla stvoriti kroz svoje dvije generacije STARTit akademije.

ICT županija startupima članovima svog PICS predinubatora pruža kontinuiranu direktnu podršku koju koordiniramo u zasebnoj WhatsApp grupi, ali i u direktnoj komunikaciji prateći napredovanje projekata, ali i spajanjem sa zanimljivim poslovnim kontaktima ili ustanovama, te davanjem preporuka sa snagom institucije poput Splitsko-dalmatinske županije ili njenih ustanova (Turistička zajednica, RERA- razvojna agencija, Ljekarne SDŽ ,...)

Tijekom veljače sastali smo se da čujemo izvještaj o napredku timova, te ih izvjestimo o natječajima koji im mogu biti od interesa; natječaj za korištenje prostora u SPINIT inkubatoru, te natječaj Sveučilišta o financiranju smještaja u inkubatoru SPINIT.

Ključne informacije u vezi pravnih, financijskih i računovodstvenih pitanja često čine razliku hoće li startup uspjeti na tržištu stoga je prijenos informacija i transfer znanja vrlo važan aspekt u poslovnom svijetu – a upravo su te informacije svrha naših StartIT sastanaka.

Prisutni su bili timovi: Plaja - Dejan Grepo, VOLTING – Tomislav Seser, BELLYY – Ena Melvan, DotYourSpot – Zlatko Kovačić, WindWard – Nikola Tandara, SplitDrive – Baldo Samardžija, Weather Forecast – Hrvoje Mihovilović, AnimatorDesign - Dino Bruža

Izvještaj timova o napredku projekata se pokazao izvrsnim; skoro svi projekti su se zahuktali i ubrzano se razvijaju, a neki su pokrenuli i dodatne paralelne projekte.
Ono što nas najviše veseli je suradnja između projekata polaznika STARTit akademije, odn. PICS predinkubatora, tako da su neki surađuju koristeći usluge jedni drugih ili se zajednički javljaju na natječaje kombinirajući reference.
Također i činjenica da su 4 projekta već ostvarili i komercijalne rezultate - prodaju svojih usluga.

Osim toga tim ICT županije je članovima PICS predinkubatora, u suradnji s partnerima iz SPINIT inkubatora, pružio detaljne informacije i pojašnjenja dva spomenuta natječaja – za korištenje prostora i sufinanciranje, te im pomogao da sastave kvalitetne prijave i prilože sve potrebne dokumente.

U konačnici na natječaj za sufinanciranje korištenja prostora u SPINITU čak 7 od 11 prijava su članovi PICS-a i polaznici STARTit-a, što već samo govori kako je kvalitetan timski rad i priprema kroz STARTit akademiju rezultirala vidljivim početnim rezultatima u svim segmentima.

Naravno, najvažnija stvar je da su ovogodišnji polaznici STARTit-a veoma kvalitetni timovi i talentirani pojedinci, a njihovi uspješni projekti su samo odraz njihove ambicije, vizije i kvalitete koja će u konačnici, ne sumnjamo, iznjedriti neke nove splitske uspješne poduzetničke projekte po kojima će Split biti prepoznatljiv u Hrvatskoj ali i šire.

ICT županija u formi PICS predinkubatora je partnerska ustanova SPINIT-u, a  ima svoj ured u prizemlju samog SPINIT inkubatora ali i u prostoru ICT županije - PICS@FESB na FESB-u

Podsjećamo StartIT akademija je jedna od faza koju ICT županija odn. PICS predinkubator pruža svojim članovima. Sastoji se od praktične poslovne obuke, gdje su timovi kroz 8 tjedana profesionalnog mentoriranja od strane predavača Lean Startup Croatia  naučili kako poduzetničku tehničku ideju uobličiti u poslovni projekt, stvoriti proizvod ili prototip, te pokrenuti vlastiti poslovni subjekt. Važan dio je i mentoriranje i savjeti od strane lokalnih IT poduzetnika kojima smo od srca zahvalni i što smatramo jednim od ključnih sastojaka ove priče.

Nakon STARTit akademije, kojoj je svrha „proizvodnje” novih startupa i razvoj poduzetničkih ideja u konkretan proizvod, ICT županija pokreće i slijedeću aktivnost GROWit s fondom 650.000 Kn kojoj je svrha financiranje daljnjeg razvoja postojećih poduzetničkih projekata ili proizvoda za njihov proboj na tržište.

Dok neki pričaju o razvoju poduzetničkog sustava ICT županija je već poduzela konkretne korake :

- potiče stvaranje poduzetničkog mindseta kroz poticanje studentskih projekata u Studentskom coworkingu - PICS@FESB i promociju pozitivnih poduzetničkih primjera
- omogućila je stvaranja novih poduzetnika putem poduzetničke akademije
- konkretne višetjedne edukacije i mentoriranja od strane najpoznatijih splitskih i hrvatskih poduzetnika putem STARTit akademije,
- uz pomoć partnera osigurava ured, te prostora za rad i razvoj svojih proizvoda i usluga u PICS@FESB ili SPINIT
- financira razvoj proizvoda i usluga PICS startupa, te proboj na tržište kroz program GROWit sa fondom od 650.000 Kn
- networking i preporuka sa snagom jake ustanove ,

kako sve ne bi bilo samo lista pukih želja i samopromocija onih koji o tome samo pričaju i pišu.

Svim članovima PICS@FESB predinkubatora i coworking prostora ICT županije na raspolaganju je neograničeno korištenje svih njegovih resursa:

velike sale za predavanja i radionice kapaciteta 70 mjesta
• potpuno opremljene informatičke sobe za edukacije sa 22 računala
• lounge dijela za opuštanje sa velikim televizorom i PS4 konzolom
• mini knjižnice sa poduzetničkim knjigama
• mini makerspacea s Ultimaker 3D printerom, Arduino i Raspberry PI računalima i drugim el. komponentama
• kuhinje sa caffe aparatom, hladnjakom i uređajem za vodu
• sanitarnog čvora

 

Stoga pozivamo sve timove i pojedince koji imaju poduzetničke sklonosti i neku zanimljivu IT ideju ili projekt koji bi željeli realizirati, a treba im stručna poslovna ili tehnološka podrška kako bi je kvalitetno razvili i dobili početno finaciranje, javite nam se bilo kada putem naših kontakt kanala (info@ictzupanija.hr , facebook.com/ictzupanija ili tel. 400-027) !


Prezentaciju ideje ili projekta ili samo upoznavanje možemo upriličiti u našim prostorima:
- PICS@FESB na FESB-u ili
- PICS ured u prizemlju SPINIT inkubatora na Spinutu

Napominjemo da su sve aktivnosti i edukacije PICS inkubatora besplatni za njihove polaznike i u skladu s motom ICT županije:

Znanje dostupno svima !