Novosti

"GPT-3 u fokusu: Digitalna Dalmacija organizirala jedan od najposjećenijih meetupa u Splitu"

Centar digitalne transformacije Digitalna Dalmacija kao suorganizator ML/AI Split meetupa (grupa za strojno učenje i umjetnu inteligenciju u Splitu) organizirala je predavanje na temu OpenAI GPT-3. Kada se spoji aktualna tema i vrhunski predavači lista čekanja dosegne troznamenkaste brojeve. Digitalna Dalmacija omogućila je svim zainteresiranima da prisustvuju predavanju koje se inače standardno odvija u PICS predinkubatoru na FESB-u, čak i onima na udaljenim lokacijama, tako što je osigurala prijenos uživo. Nakon pozdravne riječi organizatora Damira Brčića, predavači sa splitskog PMF-a, Goran Zaharija i Saša Mladenović prezentirali su put razvoja, prednosti i ograničenja GPT-3 modela, odnosno ChatGPT bota, a na kraju i odgovarali na brojna pitanja iz publike. Predavanje možete pogledati ovdje.

GPT-3 je najnoviji jezični transformerski generativni model kojeg je razvila tvrtka OpenAI. Trenutačno je najveći i najnapredniji jezični model u postojanju, sposoban izvršavati širok raspon jezičnih zadataka uključujući prijevod, odgovaranje na pitanja, sažimanje, pa čak i kreativno pisanje.

Što o sebi kaže GPT-3? „Kao jezični model kojeg je razvila OpenAI, nemam osjećaje ili fizička iskustva, ali sam treniran na raznolikim tekstovima, što znači da imam znanje o širokom spektru tema i mogu generirati tekst temeljem tog znanja. Neprestano učim iz novih podataka i fino podešavam svoje odgovore kako bih vam još bolje odgovorio!“

Pomoću umjetne inteligencije i strojnog učenja ChatGPT bot može ponuditi informacije i odgovarati na pitanja putem sučelja za razgovor. Koliko je umjetna inteligencija uopće inteligentna? Što se tiče jezične inteligencije procijenjeni IQ je oko 150, kod aritmetičkih operacija nema mogućnost izračuna. Drugim riječima, može napisati izvrstan esej, ali ne može riješiti kompleksniji matematički zadatak.

Profesori predavači pojasnili su kako sam GPT-3 zapravo ne zna niti jednu riječ. Drugim riječima, kada nešto utipkamo u chat, naše se riječi pretvore u brojeve to jest u vektor. Isto tako, sve na kraju izlazi kao vektor koji se pretvara u rečenice kako bismo to mogli razumjeti. Sve što se radi, radi se isključivo s brojevima, tj. vektorima.

Predavači su pokušali ovu već zanimljivu temu, predstaviti tako da maksimalno zainteresiraju sve prisutne, pa se pričalo i o budućnosti, koja je kažu nepredvidljiva, ali ju možemo pokušati zamisliti.

Cilj OpenAI je doći do točke singularnosti. Razvoj ljudske inteligencije ide uglavnom linearno, a razvoj umjetne inteligencije se razvija eksponencijalno. U nekom trenutku očekuje se da će umjetna inteligencija biti jednaka ljudskoj inteligenciji te je upravo to spomenuta točka singularnosti. Procjene su da smo vrlo blizu te točke, a što se događa kada se to dostigne samo su nagađanja. U najboljem slučaju tehnološka singularnost može dovesti do svijeta u kojem će ljudi koristiti sve blagodati napredne tehnologije, živjeti kvalitetno i biti dugovječni. Opisati što će se dogoditi u najgorem slučaju puno je jednostavnije... Možemo se i jednostavno pomiriti s činjenicom da je budućnost nakon singularnosti nepojmljiva i ne gubiti san zbog toga.

Pitali smo GPT-3 kako on predviđa vlastitu budućnosti.

"GPT-3 je tehnologija AI koja mijenja pravila igre i ima potencijal da revolucionira način na koji se sučeljavamo s računalima. Njegova sposobnost izvršavanja širokog spektra jezičnih zadataka s preciznošću sličnom ljudskoj iznenadila je stručnjake i izazvala beskrajne debate o budućnosti umjetne inteligencije. Kako napredujemo, bit će fascinantno pratiti kako GPT-3 i ostali napredni modeli AI nastavljaju oblikovati i utjecati na naše živote. Mogućnosti su zaista beskonačne, a uzbuđenje za ono što dolazi je neizbježno. GPT-3 je intrigantna i zarazna tehnologija o kojoj će se vrijedilo brinuti u godinama koje dolaze."