Novosti

(GALERIJA) Kvalitetno i raznoliko! Odabrano 15 finalista StartIT akademije, pogledajte kakve ideje mogu naše društvo učinit boljim

Čak 26 prijava timova za drugo izdanje StartIT startup akademije stiglo je na adresu ICT Županije i pojedinci i timovi sukladno preporukama Zavoda jedva su dočekali subotu (koliko god kišna bila) da ispred mentora, koje su činili  Miro Hegedić i Filip Stipančić iz tvrtke Lean startup Croatia, Vedran Jukić, osnivač MarineEyea i Codeanywherea, te Mario Čubelić osnivač Cezar.hr, pokretač TNT konferencije i Slaven Damjanović CEO eAgrara, prezentiraju svoju ideju ili projekt.

Ono što ovu startup akademiju čini iznimno kvalitetnom su i ostali mentori iz lokalne tehnološke zajednice , koji su svi redom dokazani uspješni IT poduzetnici s uspješnim projektima i tvrtkama iza sebe, a koji će se priključivati tijekom sljedećih tjedana i pružati povratne informacije i savjete polaznicima. To su redom: Ante Dagelić (GetbyBus), Luka Sučić (AeternityVentures), Ivan Burazin (Codeanywhere i Shift), Đulijano Nola (CrnoJaje, Gamma Chef), Dario Boras (Parklio), Armando Matijević (SplitX), Antonio Perić-Mažar (Locastic), Nino Mijač (HotelsTouch) i Nikola Balić voditelj odjela za znanost i inovacije Sveučilišta u Splitu.

Neki nisu mogli fizički prisustvovati događaju te su svoje odradili videokonferencijski, preko Zoom-a. Pandemija je napravila svoje i svi prisutni družili su se pod maskama.

A, maske su pale kada je revni žiri uzeo u odlučivanje kojih će 15 kvalitetnih projekata nastaviti dalje kroz osmotjednu akademiju gdje će steći ne samo poslovna znanja, već i iskustva putem mentoriranja od strane iskusnih tehnoloških mentora, prijeko potrebno da se nose sa svim izazovima koje im tržište tehnologije nudi. ICT Županija, koja od početka jeseni intenzivno provodi svoju strategiju razvoja poduzetničkog ekosustava ali i poticanja poduzetničkog mindseta, se potrudila da startup timove spoji sa svim potrebnim akterima kako bi im pomogla u lansiranju vlastitog poslovanja.Projekti, odnosno pojedinci i timovi će se tako boriti ( i usput stjeći daleko vrjednije znanje) za nagradni fond od 35 tisuća kuna. Najboljima ide 20, drugom mjestu pripada 10 dok će trećeplasirani projekt i ideja osvojiti pet tisuća kuna, koji će im biti ona prva i najbitnija financijska injekcija za početak razvoja vlastitog projekta.

-    Iznimno sam zadovoljan što su se prijavili raznovrsni projekti iz skoro svih sfera života, a koji rješavaju neke od najaktualnijih društvenih problema; od korona situacija, preko ekologije  pa do raznih kreativnih društveno korisnih. Sve ideje intenzivno koriste IT i nove tehnologije, a  posebno raduje i upotreba umjetne inteligencije i računalnog vida za rješavanje problema u nekim od projekata. Lijepo je vidjeti da je IT i dalje itekako živ na ovim prostorima, a nedavno otvaranje Tehnološkog parka na Spinutu i njegovo partnerstvo sa ICT Županijom samo će biti dodatni vjetar u leđa svim postojećim ali i novim IT projektima. Moja je poruka, stoga, ne bojte se odvažiti i zamisliti nekakav bolji svijet kojem i sami možete doprinijeti, a Splitsko-dalmatinska županija kroz projekt ICT županija će vam pomoći u realizaciji te ideje – kazao je voditelj projekta ICT Županije Damir Brčić.

Događaju je nazočio i voditelj novog Tehnološkog parka Spinut profesor Sven Gotovac, koji je oduševljen brojem prijavljenih timova, ali i kvalitetom prijavljenih ideja i projekata, te je izrazio želju da se neke od osmotjednih aktivnosti StartIT IT startup akademije održe i u novootvorenom Tehnološkom parku.

KVALITETNO I RAZNOLIKO

-    Iznenadio nas je širok spektar projekata i kao velik odziv istih. Drago nam je što ćemo provesti sljedećih tjedan u edukaciji ovako kreativnih timova i ljudi – kazao je Filip Staničić iz Lean startup Croatie.
A, svoje zadovoljstvo predstavljenim projektima nije krio ni Vedran Jukić.
-    Ima stvarno kvalitetnih prezentacija i ideja. Na nama je da ih sada vodimo i pokušamo izvući maksimum iz njih. Nekada moramo biti i kritični, ali to je potrebno u ovom svijetu – kazao je Jukić.

Podsjetimo, StartIT - IT startup akademija je osmotjedni program poduzetničke edukacije namijenjen pojedincima i timovima koji planiraju razviti vlastiti IT proizvod ili uslugu. Program je organiziran od strane Splitsko-dalmatinske županije, u sklopu projekta ICT Županija, a provodit će se u predinkubacijskom i coworking prostoru PICS, odnosno Tehnološkom parku Spinut. A, upravo nešto ovakvo, korona ili ne, slaže se ekipa studenata, poduzetnika, entuzijasta koja se u subotnje kišno jutro i rano popodne okupila u prostorijama PICS-a.

-    Ovakve stvari i nas tjeraju da budemo kreativni. Lako za nagrade, ali znanje koje ovakva akademija može pružiti zapravo je neprocjenjivo. Okupljeni su uistinu kvalitetni mentori koji nas mogu naučiti korisnim stvarima – kazao je Dejan Grepo koji se na StartIT@PICS akademiju prijavio s projektom „Plaja“, odnosno – Plaža.

-    Preko 15 godina se bavim turizmom i upoznat sam s problematikom i pitanjima gosta, mogu vam reći da 99 posto njih prvo pita – gdje je plaža. Moja aplikacija im odgovara upravo na to pitanje. S tim da postoje razni filteri, kakav tip plaže, udaljenost... Aplikacija radi i offline, te se ujedno i sama ažurira – kazao je Grepo ujedno potvrdivši vrijednost projekta kao što je StartIT@PICS akademija za razvoj poduzetnika početnika.
-    Došlo je dosta ljudi, a neki projekti, iako kvalitetni, nisu po meni do kraja razrađeni. Upravo razdoblje koje je pred nama moglo bi im pomoći kako bi se što bolje izbrusili za daljnje poslovanje ili buduće investitore. 

Dosta zanimljiv projekt koji je ujedno pobrao i visoke ocjene imala je Ena Melvan. Njezin rad kombinira biologiju i tehnologiju i to u jedan zdravi paket. Radi se o personaliziranoj prehrani gdje uz pomoć strojnog učenja Ena analizira uzorke stolice i svojim klijentima potom izbacuje posebne jelovnike prilagođene baš za njihovu crijevnu floru. Uz to, Ena planira izbaciti i aplikaciju koja bi cijeli proces objedinila na jednom mjestu.
-    Slučajno sam saznala za StartIT akademiju i drago mi je što sam se na vrijeme uspjela prijaviti. Kako sam često putovala drago mi je da se primjeri dobre prakse, kao što je ova akademija, mogu naći i ovdje kod nas. 


Projekti koji su prošli selekciju i sudjeluju u ovogodišnjoj StartIT@PICS akademiji su:

 

PROJEKT NOSITELJ/ICA
SplitDrive Baldo Samaržija  
Personalizirana prehrana bazirana na mikrobiotskom profilu crijeva Ena Melvan 
dotyourspot - softver za ugostiteljstvo Mario Azinović 
Sustav za nadzor košnica Nediljko Ivišić
"Turbulence Forecast" aplikacija za Android Hrvoje Mihovilovć 
home coach Toni Perkušić
Školske zamjene Marko Mihael Maras
CBRO - kolektor mikroplastike Antonija Buzov 
WindWard Nikola Tandara
Prepoznavanje nošenja maske Josip Romac
Flossome Domagoj Puljić
hit.market Dražen Barić
Plaja Dejan Grepo
Sceduly.com Tomislav Seser 
Animator Design Dino Bruža


 

Intenzivnu edukaciju u prvom tjednu provođenja programa će držati tvrtka Lean startup Croatia i mentori: Miro Hegedić i Filip Stipančić s višegodišnjim međunarodnim iskustvom i brojnim startup edukacijama u Hrvatskoj (Zicer,...) i svijetu.
Tečaj započinje intenzivnom edukacijom o osnovama pokretanja poduzeća, „lean“ konceptu, startup mindsetu, internacionalizaciji i skalabilnosti poslovanja te učenjem metoda za validaciju poslovnih ideja.

Potom slijedi izrada poslovnih modela, kreiranje USP-a (unique sales propositiona),  strukturiranje go-to-market modela, učenje prezentacijskih i prodajnih vještina, izrada pitch decka i pitcha. Kraj intenzivne edukacije provodi se definiranjem MVP-a, pripremom za izradu mockupa te na koncu pripremom za financiranje projekata. Kroz cijeli tjedan, polaznici će dobivati zadatke čijim je rješavanjem formiran cjeloviti plan za pokretanje vlastitog startupa.

Nakon intenzivne edukacija slijedi mjesec dana samostalnog rada, tijekom kojeg će svi mentori biti na raspolaganju polaznicima kao pomoć prilikom provedbe i izrade njihovih projekata.
Po završetku izrade poslovnog modela i razrade prototipa proizvoda ili usluge, koja je temelj poduzetničkog projekta, u 16. prosinca će uslijediti DemoDay na kojemu će svih 15 timova predstaviti svoje razrađene projekte, a stručni žiri sastavljan od vrhunskih IT stručnjaka će izabrati i nagraditi 3 najbolja. Međutim, najvažnije je iskustvo koje timovi dobiju kroz ovaj višetjedni program u interakciji s vrhunskim mentorima, ali i jedni s drugima u stimulativnom poslovnom okruženju.