Novosti

Finale Ocean Hackathona je pred nama, tko ima najbolju ideju o očuvanju i gospodarenju morima?

Već smo spomenuli kako je more bilo „internetom prije interneta“. I zaista ako bi danas život bez interneta bio nezamisliv (nekima), bez mora mi ne bi ni postojali. More je – sve. Bilo i ostalo. A, strategija upravljanjem morima, oceanima i njihovim resursima, kao i njihovo održavanje apsolutno je neophodna za naše preživljavanje.

Sve više naroda diljem svijeta to prepoznaje i baš pred mlade stavljaju izazove održivosti gospodarenja morem. Jedno od najpoznatijih i eminentnih je i Ocean Hackathon - 48-satno događanje tijekom kojeg timovi imaju jedinstvenu priliku za razvoj inovativnih ideja koristeći digitalne podatke vezane uz more i obalno područje. Natjecanje se odvija u nekoliko faza gdje se traže pobjednici projekata po državama da bi se finalisti našli na velikoj završnici u Brestu. A, upravo sutra će se doznati tko ima najbolju ideju za očuvanjem i gospodarenjem mora kada će žiri, u kojem je i ICT Županija, odlučiti pobjednika.

Naime, radi se o globalnom pozivu/natječaju u 19 gradova diljem Europe među kojima je i Split te u Kanadi i Meksiku. Pobjednicima iz svakog grada plaćeno je putovanje i osigurani svi troškovi za finalno natjecanje u Brestu koje će se održati krajem godine, a predviđene su i nagrade za pobjednike lokalnih natjecanja. 

Ured za transfer tehnologije Sveučilišta u Splitu zajedno s partnerima Europskom poduzetničkom mrežom, Znanstveno-tehnologijskim parkom Sveučilišta u Rijeci, Tehnološkim parkom Varaždin, udrugom Split Tech City i Studentskim poduzetničkim inkubatorom (SPI) i uz veliku potporu ICT županije organizator je Ocean Hackathona® na Sveučilištu u Splitu. 

Što se moglo prijaviti?? To je mogla biti ideja ili potreba bilo kojeg korisnika mora i obalnog područja. Također, izazov može biti i projekt koji je već u razvoju, a za koji su vam potrebne nove ekspertize i znanja koja sami ne posjedujete.

Izazov se u Ocean Hackathonu® temeljio na korištenju dostupnih digitalnih podataka. Po svom obliku digitalni podaci mogu biti: nautičke karte, fotografije, pravni aspekti i pomorska sigurnost, lokacije kablova, olupine, plutače, morske mijene, razina mora, oceanografske prognoze, onečišćenje, ekologija, fizikalno-kemijske karakteristike obalnog područja, pomorske aktivnosti.

- Imali smo ukupno prijavljeno 9 izazova, do prije par dana ih je bilo 7, ali je danas tijekom dana što zbog epidemiološke situacije što zbog osobnih razloga još jedan dio timova i natjecatelja otpao. Ali projekti su iznimno zanimljivi i kreativnosti sigurno neće nedostajati – rečeno nam je iz organizacije Hackathona.

Izazovi koji su ostali u natjecanju su: Advanced mooring in marinas (napredni privez brodova u marinama), The problem of wastewater that spills into the seas and oceans (problemi otpadnih voda u morima i oceanima), te IoT extension to underwater devices and systems (Internet stvari i njegova primjena na podvodne uređaje i sisteme).

Što se tiče ocjena, elementi koji se ocjenjuju su: kvaliteta rješenja, korištenje digitalnih podataka, poslovni model, okolišna i društvena dimenzija, te pitch

Sva komunikacija tijekom natjecanja će se održavati putem Slack kanala, a u nedjelju u 14 sati su na rasporedu prezentacije ideja. One će se održati na otvorenom, u natkrivenom prostoru ispred zgrade PMF-a na adresi Ruđera Boškovića 33. 

Za one koji neće moći prisustvovati organiziran je i prijenos uživo preko Facebooka.