Novosti

Dodijeljene su ATOS stipendije studentima PMF-a i FESB-a uz partnerstvo s ICT županijom

Jučer, u prostoru Predinkubacijskog centra Splitsko-dalmatinske županije - PICS@FESB na Fakultetu elektrotehnike, strojarstvai brodogradnje (FESB) (3. kat), održala se svečanost dodjele Atos stipendije studentima Sveučilišta u Splitu. Danieli Piteši (PMF), Josipi Mrši (PMF), Luki Čmrlecu (FESB) i Jeleni Čulini (FESB) stipendije je uručila Helena Librenjak, voditeljica razvojnog centra Atos CVC Split, Atos Senior Expert i članica Atos Scientific Community.

Svečanoj dodjeli stipendija, prisustvovao je splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban u ime partnera ICT županije, dekan FESB-a prof. Srđan Podrug, predstavnik laboratorija za umjetnu inteligenciju pri Odjelu za informatiku PMF-a Goran Zaharija i voditelj projekta ICT Županija
Damir Brčić.

Atos je globalni lider u području digitalne transformacije sa 105.000 zaposlenika i godišnjim prihodom većim od 11 milijardi eura.

Kao europski lider u području kibernetičke sigurnosti, računarstva u oblaku i računarstva visokih performansi (HPC), Atos grupa isporučuje cjelovita rješenja po mjeri za sve sektore u 71 državi. Hrvatski je ATOS, drugu godinu zaredom, dobio certifikat Great Place To Work (GPTW), najpoznatije svjetsko priznanje u području zadovoljstva zaposlenika. Oba Atosova društva u Hrvatskoj – Atos IT Solutions and Services i Atos Convergence Creators – obranila su svoje mjesto među najboljim poslodavcima za 2021. godinu kao jedine kompanije iz Hrvatske.

Atos se stipendiranjem studenata koji su se odlučili nastaviti baviti poslovima iz IT sektora te sudjelovanjem u aktivnostima ICT županije poput Besplatne škole programiranja - EDIT CodeSchool, osmotjedne IT startup akademije StartIT, te Praktičnim tečajevima programiranja istaknuo kao iznimno važan dionik, te će se uskoro proširiti i kroz zajednički razvoj rješenja u području digitalne transformacije.  Ključ razvoja IT sektora su ljudi koji se moraju kontinuirano obrazovati u novim područjima, stoga je i Sveučilište u Splitu jedan od ključnih partnera projekta ICT županija, koji već cijeli niz godina aktivno radi na povezivanju studenata i realnog sektora te općenito sustav obrazovanja od osnovne škole pa nadalje.

Helena Librenjak, voditeljica razvojnog centra Atos CVC Split, Atos Senior Expert i članica Atos Scientific Community studentima je istakla činjenicu da je Atos globalni lider:

'Projekti na kojima u Atosu radimo doista su međunarodni. Ne morate ići u inozemstvo da biste radili na internacionalnim projektima. Naši studenti rade s kupcima po cijelome svijetu i surađuju s Atosovim kompanijama po cijelome svijetu. Imati ćete priliku upoznati multikulturalno okruženje. Raditi ćete na projektima vezanima za računarstvo u oblaku, kibernetičku sigurnost, strojno učenje, razvijanje softvera i dr. tako da vas uistinu čekaju velike mogućnosti.'

- Zajednici ćemo nastaviti doprinositi kroz suradnju na projektu ICT županija te uključivanjem studenata stipendista u projekte sa Splitsko-dalmatinskom županijom. To je nastavak dobre prakse koju smo započeli prošle godine kroz ML/AI meetup i rad prošlogodišnjih stipendista u tim projektima. Vjerujemo kako će naše iskustvo u području digitalne transformacije koristiti pri nastavku suradnje sa Splitsko-dalmatinskom županijom - dodala je Helena Librenjak.

Damir Brčić, voditelj projekta ICT županija je istaknuo da se kroz aktivnosti projekta nastoji unaprijediti IT sektor te samim time pomoći studentima da se pronađu u ovoj struci.

- Želja nam je pomoći IT sektoru u onom dijelu gdje je to najpotrebnije – pronalazak i stvaranje što većeg broja kvalificiranih kadrova. Naše tvrtke pronalaze poslove u svijetu, vrlo su žilave, dobre i perspektivne što se pokazalo najbolje u ovoj Covid situaciji. U prošloj godini su IT tvrtke u Hrvatskoj napravile najbolje rezultate prodaje, ali vidjeli smo koji su problemi naših tvrtki i oni su najviše manifestirani u pronalasku većeg broja kvalificiranih kadrova. S ovim mladim i nagrađenim studentima radimo već duži niz godina i možemo reći da je i ovo plod dobre suradnje s FESB-om i PMF-om i tvrtkom Atos. Svi trebamo upregnuti snage da pomognemo našem gospodarstvu - rekao je Damir Brčić.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban naglasio je važnost projekta ICT Županije.

- Dobar dio projekata realizirali smo kroz program ICT Županije. To je ono što je bitno zbog ovih mladih ljudi. Kroz naš program i dalje ćemo nagrađivati mlade i sve ćemo im omogućiti. Ova sinergija informatičkih tvrtki Splitsko-dalmatinske županije i znanosti uistinu nam jako puno znači.  Nama je cilj da u županiji otvorimo prostor i za digitalne nomade. Već sada imamo zakonski okvir od Vlade RH, ali mi ćemo unutar županije napraviti određene planove i propise. Otvorit ćemo prostor digitalnim nomadima iz cijelog svijeta i to je ono što nas veseli i mi ćemo i dalje raditi na ovom projektu koji nam je od izuzetne važnosti - naglasio je župan Blaženko Boban.

Goran Zaharija, predstavnik laboratorija za umjetnu inteligenciju pri Odjelu za informatiku PMF-a zahvalio se Splitsko-dalmatinskoj županiji i tvrtki Atos koja već treću godinu nagrađuje vrijedne studente.

- Radimo na unaprjeđenju i popularizaciji IT sektora i ovaj događaj je rezultat dugogodišnjeg rada i odlične suradnje sa svim dionicima ovog projekta. Drago nam je da nastavljamo tamo gdje smo stali te sa zadovoljstvo očekujemo nove izazove. Zasigurno, ovakve svečanosti i manifestacije će se ponoviti. Izuzetno nam je drago što sudjelujemo u ovom procesu - izjavio je Goran Zaharija.

Srđan Podrug, dekan FESB-a naglasio je da će FESB uvijek podupirati ovako lijepe i pozivne priče.

- Hvala SD županiji i ATOS-u. Drago mi je da se u prostorima našeg fakulteta događaju ovakvo lijepe priče i inicijative. To nam je uvijek bitno jer želimo našim studentima omogućiti sve što im je potrebno. Do sada smo poticali brojne studentske projekte, a mnogo ih je bilo na našem fakultetu. Kroz sve te projekte oni su ulazili u svijet poduzetništva i zadovoljni smo da je županija prepoznala taj potencijal kroz samu ICT Županiju. Oni pomažu studentima tako i to je važno - rekao je dekan Podrug.

Veliko nam je zadovoljstvo predstaviti mlade, perspektivne studente, dobitnike Atos stipendija čiji će primjer sigurno inspirirati nove generacije studenata.

Ove stipendije nastavak su dosadašnje prakse poticanja istraživačkog duha kod studenata, ali i signal koji jasno pokazuje kako je bogatstvo u različitosti, pa su nam u timu potrebne i osobe koje više naginju tehničkoj i tehnološkoj strani izazova kao i oni koji dobro argumentiraju rješenja i potiču prijenos znanja između članova tima. Ove godine potpisali su stipendije za studente FESB-a (buduće inženjere računarstva), ali i PMF-a (buduće magistre edukacije informatike).

Josipa Mrša, (24 godine, Šibenik) završila je Turističko-ugostiteljsku školu u Šibeniku (hotelijersko-turistički tehničar) no trenutno je na završnoj godini diplomskog studija Informatike, nastavničkog smjera na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Splitu.

- Iznimno sam zahvalna na ukazanom povjerenju i pruženoj prilici stipendiranja, koja će mi zasigurno pomoći usavršiti znanja stečena kroz fakultetsko obrazovanje, te steći nova znanja. Tehnologija i način na koji ona funkcionira su me oduvijek zanimali, a što je vrijeme dalje odmicalo, to je ta znatiželja sve više rasla, do te točke gdje me područje informatike više zanimalo nego područja turizma, ugostiteljstva i jezika o kojima sam dotad učila kroz srednju školu. Kroz srednju školu, nekako očekivano, nisam se dublje susretala s programiranjem, a ono malo znanja koje sam stekla, stekla sam kroz svoje slobodno vrijeme. Upravo iz tog razloga važne su inicijative poput ovih koje promovira projekt ICT županija. Nadam se da će moj primjer životnog puta pomoći i drugima da poduzmu neki „odvažan“ korak u daljnjem obrazovanju, jer obrazovanje ne bi trebalo biti ograničeno onim „što znaš?“, nego onim „što si voljan naučiti? - izjavila je Josipa. 

Daniela Piteša, (25 godina, Kaštela) završila je srednju školu Ivana Lucića u Trogiru, smjer ekonomist.

- Iznimno mi je drago što mi se pružila prilika nastaviti se usavršavati u struci u tvrtki poput Atosa u kojoj već rade neki od mojih kolegica i kolega, a čija sam predavanja i prezentacije imala prilike slušati na događanjima koje je organizirala ICT županija, upravo u ovom prostoru PICS-a. Hvala još jednom na ukazanoj prilici. Iako sam pohađala strukovnu školu, najviše su me zanimali matematika i informatika. Uskoro sam shvatila sam kako moji interesi idu u smjeru koji je nešto drukčiji od odabira srednje škole pa sam se odlučila na promjenu te sam upisala Prirodoslovno-matematički fakultet, smjer informatika. Znanja o programiranju sam imala jako malo, ali profesori na fakultetu su me na pravi način uveli u svijet programiranja i zainteresirali da nastavim dalje studirati. Osim samog programiranja, snalaženja u raznim tehnologijama i alatima, nastavnički smjer mi je omogućio razumjeti kako djecu tako i odrasle te im približiti neku temu na primjeren, njima razumljiv, način - rekla nam je Daniela. 

Luka Čmrlec, (22 godine, Kaštela) završio je IV. Gimnaziju Marka Marulića nakon čega je upisao preddiplomski studij računarstva na FESB-u. Trenutno pohađa prvu od dvije godine diplomskog studija računarstva na FESB-u.

- Oduvijek imam sklonosti prema informatičkom svijetu i već dugo planiram postati programer. Još u osnovnoj školi znao samo koji fakultet želim studirati, čak prije nego sam odabrao srednju školu. Vjerujem da ću kroz stipendiju imati priliku naučeno znanje primijeniti na stvarnim projektima i pripremiti se za život nakon fakulteta. U kompaniji kao što je Atos vidim mogućnost rada na različitim projektima u domenama koje mene zanimaju a to su Umjetna inteligencija, računarstvo u oblaku i sigurnost podataka (kibernetička sigurnost). Iznimno mi je drago što mi se pružila ova prilika gdje ću imati mogućnost daljnje usavršavanja - izjavio je Luka.

Jelena Čulina, Split završila je Prirodoslovnu gimnaziju u Splitu, nakon koje je upisala preddiplomski studij računarstva na FESB-u. Studentica je druge godine diplomskog studija računarstva te trenutno od završetka fakulteta dijeli diplomski rad.

- Puno mi znači ova stipendija i drago mi je što mi se pružila ova prilika u Atosu. Nadam se da ću stečena znanja moći uspješno primijeniti te usvajati nova znanja i napredovati u svom radu. Otvorena sam prema ideji da u budućnosti odem raditi u inozemstvo, ali ako mi se ukaže dobra prilika u Hrvatskoj naravno da ću ostati ovdje. Mislim da je dobra prilika: rad u dobrom okruženju, pristojna plaća, da uvijek imam priliku uvijek učiti nešto novo i da mi nije dosadno na poslu – izjavila je Jelena.