Novosti

Digitalna Dalmacija: Uskoro predstavljamo prvu generaciju CyberSec Akademije

U punom je jeku osmotjedna edukacija CyberSec Akademija, u organizaciji Digitalne Dalmacije, koja je usmjerena na kibernetičku sigurnost. Program obuhvaća razne sigurnosne discipline, od prikupljanja podataka i različitih vrsta napada, do zaštite aplikacija od tih napada. Ova edukacija predstavlja značajan iskorak u povećanju svijesti i obrazovanja o kibernetičkoj sigurnosti. Bilo da su polaznici početnici u web razvoju, iskusni seniori, ili razmišljaju o prelasku u sigurnosni sektor, CyberSec Akademija im pruža priliku da steknu nova i korisna znanja. Cilj je osposobiti stručnjake koji ne samo da mogu prepoznati prijetnje, već i učinkovito reagirati na njih.

 

 

INTERVJU S DAMIROM BRČIĆEM

Zašto je Digitalna Dalmacija odlučila pokrenuti CyberSec Akademiju?

Jednostavno zato što pratimo koje su potrebe tržišta i što našim tvrtkama nedostaje. Potražnja za inženjerima sigurnosti odnosno cyber security stručnjacima je svugdje u svijetu u eksploziji. S obzirom da smo mi dio svjetskog tržišta, onda je kod nas situacija slična. Odnosno, primijetili smo da se u Splitu i Dalmaciji nitko sistematično ne bavi educiranjem cyber security stručnjaka, osim određenih znanja što ih studenti steknu na fakultetima. Ako ste danas mladi inženjer i želite se baviti područjem cyber sigurnosti u Splitu i Dalmaciji, prepušteni ste sami sebi i osobnim edukacijama. Sve do sada“, kazao je voditelj Digitalne Dalmacije Damir Brčić.

 

 

Ovu je situaciju prepoznala Digitalna Dalmacija, pa ne samo što je pokrenula prvu Cyber security akademiju u Splitu, nego je i okupila prvu cyber security zajednicu oko Split CyberSec meetupa koji se organizira svaki mjesec. To je prilika u Splitu za druženje i razmjenu iskustava svih onih koje se bave ili ih zanima cyber sigurnost.

 

 

CyberSec Akademiju pohađaju poznata lica iz prethodnih edukacija, primjerice JUNIOR DEV Reacta?

Istina, drago mi je na svakoj našoj novoj edukaciji vidjeti neka već poznata lica ljudi koji su već prošli neke naše druge edukacije. Ta nam daje vjetar u leđa da ovo što radimo s cijelim nizom tehnoloških edukacija je zaista ono što je Splitu i Dalmaciji nedostajalo - konkretna tehnološka znanja oko programiranja za umjetnu inteligenciju, web 3.0 ili sada cyber security. Digitalna Dalmacija uvijek osluškuje tehnološke zajednice pa zajedno s partnerima iz industrije ili sveučilišta organizira baš one edukacije koje su hit svugdje u svijetu“, naglasio je Brčić.

 

 

Polaznici imaju veliku priliku – postati Cyber stručnjak – besplatno. Kakvo je tržište?

Svugdje u svijetu u porastu je potražnja za cyber stručnjacima. To je jedan od poslova koji se dobrim dijelom može obavljati i „remote“ odnosno udaljenim pristupom, tako da naši budući stručnjaci mogu iz Splita i Dalmacija raditi poslove za svjetsko tržište. Naravno, dosta je posla još oko njihove edukacije dok dođu na takav nivo, ali zato smo i krenuli sveobuhvatno graditi i cijelu cyber zajednicu, a onda i cijeli niz edukacija, od kojih je ova CyberSec akademija samo jedan korak“, rekao je voditelj te napomenuo da će svi polaznici, koji uspješno savladaju gradivo akademije, dobiti pravo polaganja jednog međunarodno priznatog cyber certifikata, kako bi se polaznike što prije usmjerilo u konkretnom smjeru.

 

 

Potvrda nužnosti osposobljavanja stručnjaka u ovom smjeru je i nova EU NIS2 uredba, koju je i RH implementirala, a trebat će je provoditi u sljedećim godinama.

 

ŠTO KAŽU PREDAVAČ I POLAZNICI?

Predavač prve CyberSec Akademije je Inženjer za sigurnost eJPT, eWPT, CNPen Mislav Kovač koji je naglasio sljedeće:

Nemojte vjerovati sustavima, svi ste ranjivi, svakome netko ima nešto za ukrasti“.

 

 

Predavač smatra da se atraktivnost krije u hakerskom načinu ponašanja: „Interesantno je biti haker, nešto „probijati“, to je stvarno privlačno, imati pristup, a da je legalno. To je motivacija.  Bitno je staviti se u kožu napadača, pokušati razmišljati kao napadač“.

 

 

Asistentica na CyberSec Akademiji Anamarija Janjić kazala je da je prisutna kao početnica:

Ovdje sam kao početnik, želim novo znanje. Sasvim sam slučajno došla do informacija o edukaciji dok sam pisala završni rad, a zapravo je savršen početak za ovakvo nešto. Nedostaje stručnjaka, na fakultetu se malo govori o tome“.

 

 

Polaznik CyberSec Akademije Ilario Batistić je prezadovoljan  sadržajem:

Sretan sam što sam tu, doma ne bih nikad uspio uhvatit se ovoga, a lekcije su „uhvatljive“. Već sam upoznao programiranje, ovo polje me sada zanima“.

CILJ: SIGURNO DIGITALNO OKRUŽENJE

U današnjem svijetu, gdje je digitalna tehnologija neizostavan dio svakodnevnog života, od osobnih komunikacija do poslovanja i državnih usluga, prijetnje kibernetičke sigurnosti postaju sve učestalije i sofisticiranije. Kroz edukativne programe poput CyberSec Akademije, pojedinci stječu ne samo tehnička znanja i vještine potrebne za prepoznavanje i reagiranje na kibernetičke prijetnje, već i svijest o važnosti proaktivnog pristupa sigurnosti.

 

 

Edukacija omogućava sudionicima da razumiju kako se prijetnje razvijaju, koje su najnovije metode napada te kako implementirati najbolje prakse za zaštitu sustava i podataka.